Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (7 Ocak 2022) – Kazakistan: Onlarca ölü, binlerce gözaltı 

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava yağışlı, sıcaklık 11 derece olacak. Ankara’da hava 5, İzmir’de 13, Antalya’da 13, Diyarbakır’da 8 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 79 kuruş, euro kuru ise 15 lira 57 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2007 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 794 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 82,12 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Banka Kredileri Eğilim Anketi’ni açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçlarının Aralık 2021 dönemi reel getiri oranlarını açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleymaniye Darüzziyafe’de 2. Yeditepe Bienali’ne katılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beylikdüzü Belediyesi ağaç fosilini ziyaret edecek, Dereağzı ile Adnan Kahveci mahallelerinde toplu açılışa, Bağcılar’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 30 kreşin toplu temel atma ve “Beylikdüzü İlçe Örgütü Vefa Ödülleri” törenlerine katılacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Kılıçdaroğlu’na eşlik edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi kanunu teklifi görüşülecek.

6 Ekim’den bu yana tutuklu bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök, üç ayı aşan tutukluluklarının ardından ilk kez bugün duruşmaya çıkacak.

Milletvekilliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında yeni bir soruşturma açıldı. Aysel Tuğluk için cezaevi önündeki açıklamaları nedeniyle Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı, Gergerlioğlu’na “devleti ve organlarını aşağılama”, ”bilirkişiyi etkileme” ve ”suçu ve suçluyu övmek” suçlarından işlem başlattı.

Kısaca düne bakalım. 

Edirne F Tipi Cezaevi’nde 2016’dan beri tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan tahliye edildi. Zeydan, cezaevinde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la koğuş arkadaşlığı yapıyordu.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kurucular Kurulu Üyesi Metin Gürcan hakkında “siyasal ve askeri casusluk” suçlaması ile hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianamede savcılık, Gürcan için 20 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 2021 yılında erkekler tarafından 280 kadın öldürüldü, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra en az 229 kadın, erkekler tarafından katledildi. Martta 28, nisanda 16, mayısta 17, haziranda 18, temmuzda 20, ağustosta 31, eylülde 26, ekimde 18, kasımda 25 ve aralıkta 30 kadın öldürüldü. 2021’de en fazla kadın cinayeti ağustos ayında işlendi. Kadın cinayetlerindeki durum böyle iken bir yandan da şüpheli kadın ölümleri artıyor. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından en az 186 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.  

Kadın cinayetlerine ilişkin konuşan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, “Türkiye, Avrupa ortalamasının yarısının altında ama sanki sadece Türkiye’de kadın cinayetleri işleniyormuş gibi bir algı yaratılıyor” dedi.

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Kazakistan’daki son duruma bakalım: Ülkede, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasının ardından başlayan protestolar devam ediyor. Kazakistan İçişleri Bakanlığı, ülkedeki protestolar ve çatışmalarda ölen güvenlik görevlilerinin sayısının en az 18’e çıktığını açıkladı. Kazakistan sağlık bakanı, ülke genelinde binden fazla kişi protestolar sırasında yaralandığını, sadece Almatı’da yaralı sayısının 353’ü geçtiğini, yoğun bakımda bulunan kişi sayısının ise 62 olduğunu bildirdi. Protestolar nedeniyle en az 2 bin kişi gözaltına alındı. 

Cumhurbaşkanı Tokayev, protestoların bastırılması için Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın üye olduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) yardım istedi. Rusya, Tacikistan, Kırgızistan ve Ermenistan da Kazakistan’a barış gücü birliklerini gönderdi. Bu hamlenin ardından ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Ned Price açıklamada bulundu ve “Kazak kurumlarına el konulmasına zemin hazırlayabilecek her türlü eylemi de izliyor olacağız” dedi. 

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile telefonda görüştü ve Kazakistan ile dayanışma içinde olduklarını söyledi. Türk Hava Yolları (THY) da Kazakistan’a tüm yolcu seferlerini 9 Ocak’a kadar iptal etti. 

Başka bir haberle devam edelim: Ukrayna mahkemesi, vatana ihanetle suçlanan eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun malvarlığına el konulmasına karar verdi. 

Koronavirüs salgını dünyada yayılmaya devam ediyor. Gelin, son gelişmelere bakalım: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Omicron varyantına ilişkin açıklamada bulundu. Örgüt, Omicron varyantının son olmayacağını, virüsün “evrim” geçirmeye devam ettiğini bildirdi. Omicron’un daha hızlı yayıldığı ancak Delta varyantına göre daha hafif semptomlar gösterdiği belirtilen açıklamada, “Buna rağmen semptomlar hafif olarak kategorize edilmemeli” denildi. İsrail, dün geceden itibaren tüm ülkelerin seyahat listesi tablosunda kırmızı listeden çıkarıldığını duyurdu. Avusturya’da salgının ortaya çıktığı Mart 2020’den bu yana ilk defa açık alanlarda maske kullanma zorunluluğu getirildi. İtalya’dan Hindistan’a yapılan tarifesiz uçuşta 179 yolcudan 125’inin koronavirüs testi pozitif çıktı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de ikinci devre, bugün (7 Ocak) oynanacak Trabzonspor-Öznur Kablo Yeni Malatyaspor karşılaşması ile başlayacak. Medical Park Stadyumu’nda oynanacak karşılaşma, saat 20.00’de başlayacak. Müsabakayı, Fırat Aydınus yönetecek.

Galatasaray; Taylan Antalyalı, Selçuk İnan ve analiz sorumlusu Cihan Ünal’ın koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını açıkladı. Beşiktaş ise Önder Karaveli ve üç futbolcusunun koronavirüs testlerinin pozitif sonuçlandığını kamuoyuna duyurdu.

Turkish Airlines EuroLeague’de Olimpia Milano ile Zenit Basket arasında oynanması gereken müsabaka, Rusya temsilcisindeki koronavirüs vakaları sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi. Böylelikle EuroLeague’de 19. haftadaki tüm maçlar ertelenmiş oldu

Fransa Ligue 1 takımlarından Lille’de forma giyen milli futbolcumuz Burak Yılmaz, ülkenin önde gelen yayın organı L’Equipe tarafından onurlandırıldı. Lille’i geçen sezon şampiyonluğa taşıyan Burak Yılmaz, L’Equipe tarafından, 2021 yılında Fransa futboluna en çok etki eden 11. kişi seçildi. Listenin ilk üç sırasında Kylian Mbappe, Karim Benzema ve Lionel Messi yer aldı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 68 bin 413 yeni vaka tespit edildi, 156 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 134 milyon 612 bin 756’ya çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 16.00’da “Haftaya Bakış”, saat 17.00’de “Ankara Gündemi” programları olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.