Güne Başlarken (17 Ocak 2022): Muhalefet Ankara’da bir araya geliyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Volkan Kutluer, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz.

Yoğun kar yağışı nedeniyle Hakkâri, Bolu, Artvin, Rize, Trabzon, Kastamonu ve Karabük’te eğitime bir gün ara verildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da bugün hava çok bulutlu, sıcaklık en yüksek 10, en düşük 1 derece olacak. Ankara’da puslu hava hakim olacak ve sıcaklık 3 derece. Hava İzmir’de 12, Antalya’da 13, Diyarbakır’da 5 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, varlıklarını Türk Lirası’na dönüştüren kurumlara vergi istisnası getiren kanun teklifi görüşülecek. Görüşme saat 14:00’te başlayacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 14:00’te partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına başkanlık edecek.

Hatay’ın marka kent olması amacıyla daha önce Hatay ve İstanbul’da yapılan toplantıların ardından bugün Ankara’da da tanıtım toplantısı gerçekleştirilecek. 1 Nisan 2022’de başlayacak olan uluslararası “Expo 2021 Hatay” ın Ankara lansmanına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti (DP) genel başkanı Gültekin Uysal ve Gelecek Partisi genel başkanı Ahmet Davutoğlu katılıyor. Saat 10:30’da ATO Congresium Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek toplantıyı Medyascope’tan Senem Büyüktanır ve Furkan Erdem takip edicek.

Hatay’ın marka kent olması amacıyla daha önce Hatay ve İstanbul’da yapılan toplantıların ardından bugün Ankara’da da tanıtım toplantısı gerçekleştirilecek. 1 Nisan 2022’de başlayacak olan Uluslararası EXPO 2021 Hatay’ın Ankara lansmanına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katılıyor. Saat 10.30’da ATO Congresium Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek toplantıyı Medyascope’tan Senem Görür ve Furkan Erdem takip edecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ tarafından Atnavutluk’un Laç şehrinde depremzedeler için inşa edilen konutların teslim törenine katılacak.

Kısaca düne bakalım.

Havayolu şirketleri cumartesi günü (15 Ocak) paylaştıkları açıklamalarda, iç hatlar uçuşlarında PCR testi zorunluluğunun kaldırıldığını duyurmuştu. İçişleri Bakanlığı’nın dün (16 Ocak) 81 ilin valiliklerine gönderdiği genelgeye göre, uçakla şehirlerarası seyahat edecek olan aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde koronavirüs geçirmemiş kişilerden PCR testi istenilmesine devam edilecek.

Çankaya Belediyesi Uluslararası Dostluk ve Barış Ödülleri töreni dün gece (16 Ocak) TED Ankara Koleji ATA Sahne Sanatları ve Gösteri Merkezi’nde düzenlendi. Törene, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de katıldı. Uluslararası Dostluk ve Barış ödülleri eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve sanatçı Zülfü Livaneli’ye verildi. Ödüllerini Papandreu’ya Kılıçdaroğlu, Livaneli’ye ise Akşener verdi. Papandreu da Livaneli de yaptıkları ödül konuşmasında 2007 yılında hayatını kaybeden eski gazeteci ve siyasetçi İsmail Cem’i andı. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise törendeki konuşmasında Türkiyeli gençlere seslendi ve demokrasi vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu, “Ben bu ülkenin gençlerine güveniyorum. Bu ülkenin gençleri kesinlikle bu demokrasi krizini aşacaklar. Bu ülkeye gerçekten de demokrasiyi getirecekler” dedi.

Emek Partisi (EMEP) önümüzdeki döneme dair mücadele programı ve ittifak politikalarına ilişkin “Bağımsız, Demokratik Bir Ülke ve İnsanca Yaşam Bildirgesi”ni açıkladı. Genel Başkan Ercüment Akdeniz, “Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın ortaya çıkmasından bu yana biri iktidarda, diğeri muhalefette olan bu iki burjuva seçeneğe karşı halkın gerçek seçeneğini oluşturmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi. İstanbul-Kadıköy’de bulunan Barış Manço Kültür Merkezi’nde dün (16 Ocak) düzenlenen toplantıya yazar, sanatçı, akademisyen, oda ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Bildirgeyi, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz açıkladı. Akdeniz, “Bütün emek ve demokrasi güçlerini Cumhur İttifakı’nı yıkacak, Millet İttifakı karşısında sömürülen ve ezilen halk kitlelerinin haklarını kararlıkla savunacak üçüncü bir seçeneği, gerçek bir ‘Halk İttifakı’ seçeneğini oluşturmak üzere birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” dedi.

İnşaat Emekçileri Sendikası’na (İnşaat-Sen) bağlı Kayı İnşaat işçileri, üç yıldır alamadıkları maaşlarının ödenmesi için başlattıkları eylemin birinci yılında Ankara’daki Ulus Meydanı’nda açıklamada bulundu. Kayı İnşaat işçilerinden Abdulsamet Kete “Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz, işçilerin haklarını verin. İşçileri bankalara, patronlara ezdirmeyin. Eğer adalet varsa işçilerin yanında olun. Bu işçiler bu ülkenin evlatlarıdır” diye konuştu. Niğde’den gelen Kayı İnşaat işçisi Enes Ateş, “Mahkeme iki-üç sene sürdü. Mahkeme sonuçlandı, şimdi de paramızı üç yıl önceki kura göre vermeye çalışıyorlar. Bu binaları işçiler olmasa kimse yapamaz” derken, çalışma arkadaşı Muzaffer Korkmaz, “Arabulucuya gittik. Bize, ‘2020 Şubat ayında ödemeleriniz başlayacak’ dediler ama ödemediler. Neden benim hakkımı savunmadı arabulucu? İşçilere hakkını vermeden mağdur ederek, onların haklarını yiyerek gaspediyorsunuz. İnşaat işçileri her zaman karda kışta hep rezil bir şekilde çalışma ortamında bulunmuştur. Dolar kuru üzerinden çalışmamıza rağmen TL üzerinden ödeme yapılacak. Bize ‘hakkınız var’ diyorlar ama biz dolar üzerinden çalışırken, şimdi TL üzerinden ödeme yapacaklarını söylüyorlar. Borcumuz ikiye katlandı. Bizi dolar kuru üzerinden çalıştırdınız, satışlarınızı dolar kuru üzerinden yaptınız şimdi hakkımız olanı da dolar üzerinden verin” diyerek tepkisini gösterdi.

Baro başkanları, 31 Ocak’ta yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Celal Mümtaz Akıncı’nın yerine seçilecek AYM üyesi için adayını belirledi. AYM üyeliği için 32 aday adayı arasından üç isim belirlendi. Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar 18 oy, Diyarbakır Barosu’na kayıtlı Avukat Zülal Erdoğan Bilal 13 oy, Erzurum Barosu Başkanı Talat Göğebakan 11 oy aldı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), “AYM’ye üç adayı da toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı kadınlardan gösterin” çağrısında bulunmuştu. AYM’de şu anda hiç kadın üye bulunmuyor.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın (İTEO) başkanlık seçimi dün (16 Ocak), Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Beş adayın katıldığı başkanlık seçiminden önce İTEO Başkanı Eyüp Aksu kürsüde konuşurken, adaylardan Yahya Uğur ile mevcut başkan Eyüp Aksu’nun taraftarları arasında arbede çıktı. Arbedenin ortasında kalan 10 yaşlarında bir çocuk baygınlık geçirdi. Polis ekiplerinin devreye girmesinin ardından arbede sona erdi. Aksu, konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) “beş bin yeni taksi” projesine karşı çıktığını hatırlattı. Aksu, “Bu dönemde diğer arkadaşlarla birlikte sağlık çalışanlarımıza ücretsiz hizmet verdik. Beş bin taksi plakası teklifini 11 kez reddettirdik. En fazla taksi taşımacılığı zammı bizim dönemimizde alındı. İBB’nin noteri olmadık, hiçbir zaman da olmayacağız” dedi. Seçimler sonucunda İTEO başkanlığına Eyüp Aksu yeniden seçildi.

Ekonomi ile devam edelim:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 55 kuruş, euro kuru ise 15 lira 48 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 70 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 790 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 86,38 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), saat 10:00’da Kasım 2021’e ait kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıklayacak.

Şimdi de dünya gündemiyle devam ediyoruz.

İlk haberimiz Somali’den: Başkent Mogadişu’da, hükümet sözcüsü Muhammed İbrahim Moalimuu’ya suikast girişiminde bulunuldu. Saldırı, hükümet sözcüsünün evinin önünde bulunan kavşakta, aracının geçmekte olduğu sırada düzenlendi. Hafif yaralanan Moalimuu’nun hastaneye kaldırıldığı, saldırganın ise öldüğü açıklandı. Saldırıyı El Şebab örgütü üstlendi. El Kaide bağlantılı bir örgüt olan El Şebab, geçmişte de hükümet yetkililerine ve Afrika Birliği’ne bağlı barış güçlerine çok sayıda saldırı düzenlemişti. Bu saldırılarda siviller de hedef alınmıştı.

Avustralya’nın doğusunda yer alan ada ülkesi Tonga yakınlarında, denizin altında cumartesi günü (15 Ocak) yaşanan yanardağ patlaması, Bütük Okyanus’ta olası bir tsunami tehlikesini beraberinde getirmişti. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi (PTWC), tehdidin azaldığını fakat güçlü akıntılara karşı kıyı bölgelerinin hazırlıklı olması gerektiğini bildirdi. Yanardağ patlamasının ardından bazı Güney Pasifik adalarında su baskınları medyana gelmiş, Japonya’nın güneyinde ise birçok kişiye tahliye emri verilmişti.

Cumartesi günü (15 Ocak) Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletindeki bir sinagogda dört kişiyi rehin aldıktan sonra öldürülen saldırganın Malik Faisal Akram olduğu açıklandı. Akram, FBI’ın düzenlediği operasyonun ardından öldürülmüştü. ABD Başkanı Joe Biden olayı bir “terör saldırısı” olarak tanımladı ve antisemitizme karşı mücadele halinde olacaklarını duyurdu.

Kazakistan Başsavcılığı ve Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 2 Ocak’ta LPG fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan protestolarda 225 kişinin öldüğü duyuruldu. Açıklamada 3 bin 393’ü kolluk kuvvetlerinden olmak üzere toplam 4 bin 353 kişinin yaralandığı belirtildi. 44’ü “terör eylemi” ve 15’i “cinayet” olmak üzere 546 davanın soruşturmasının sürdüğü, davalar kapsamında 446 kişinin de tutuklu yargılandığı kaydedildi.

İngiltere’nin gündeminde, British Broadcasting Corporation (BBC) için halktan alınan payın dondurulması var. Hükümetin, halkı enflasyondan korumak için BBC’yi fonlama yöntemi olan televizyon lisanslarını iki yıllığına askıya almayı planladığı belirtildi. Özerk kamu yayıncılığı yapan BBC, İngiltere’de televizyon kullanıcılarının ödediği yıllık 159 sterlinlik lisanslar ile fonlanıyor. İngiltere’de yapılan yayınlarda reklamlara yer verilmiyor. Yıllık 159 sterlinlik ödemesini yapmadan televizyon izleyenlere ise 1.000 sterline varan para cezaları kesilebiliyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 21. hafta sona erdi. Domenec Torrent yönetiminde ilk maçına çıkan Galatasaray, deplasmanda Atakaş Hatayspor’a 4-2 mağlup oldu. Üst üste ikinci mağlubiyetini alan Galatasaray’ın küme düşme hattıyla arasında sadece altı puan bulunuyor. Günün diğer maçlarında Aytemiz Alanyaspor, Altay’ı 2-0 mağlup ederken Kasımpaşa, GZT Giresunspor’u 2-0 yendi. Süper Lig’de 22. hafta heyecanı, yarın (18 Ocak) oynanacak Gaziantep FK-Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, İttifak Holding Konyaspor-Adana Demirspor ve VavaCars Fatih Karagümrük-Beşiktaş karşılaşmalarıyla başlayacak.

Afrika Uluslar Kupası, dün (16 Ocak) oynanan dört karşılaşma ile devam etti. E Grubu’nda Fildişi Sahili ile Sierra Leone 2-2 berabere kalırken Tunus, Moritanya’yı 4-0 mağlup etti. F Grubu’nda oynanan karşılaşmalarda ise Gambiya ile Mali sahadan 1-1’lik eşitlik ile ayrılırken Ekvator Ginesi, Cezayir’i 1-0 mağlup ederek büyük bir sürprize imza attı.

Günün bir diğer önemli gelişmesinde ise koronavirüs salgınından ötürü getirilen şartları sağlamadığı gerekçesiyle hakkında sınır dışı kararı verilen erkekler dünya sıralamasının 1 numarası Novak Djokovic, Avustralya’dan ayrıldı. Djokovic’in katılamayacağı 2022 Avustralya Açık Tenis Turnuvası, bugün Melbourne kentinde başlayacak.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 54 bin 100 yeni vaka tespit edildi, 136 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 139 milyon 230 bin 188’i geçti.

  • Bugün Medyascope’ta ne var?

Canlı yayınlarımıza saat 10:00’da Şükran Şençekiçer’in sunduğu “Medyascope Gündem” ile başlayacağız. Saat 11:00’de Ali Deniz Çakır moderatörlüğünde “Z Kuşağı Tartışıyor” var. Bülent Somay ile “Akıntıya Karşı” saat 12:30’da Medyascope Plus’ta, “Kemal Can ile 5 Soru 10 Cevap” saat 13:00’te ekranlarınızda olacak. “İstanbul Hepimizin Girişimi” tarafından hazırlanan “Şehir Hepimizin” programını saat 16:00’da, Melis Oğuz’un sunduğu “Mekan ve İnsan”ı saat 18:00’de ve ardından, hafta içi her akşam olduğu gibi, günün gelişmelerini saat 19:00’da “Gökçe Çiçek Kösedağı ile Güne Bakış”’ta izleyebileceksiniz. Devamında yine Gökçe Çiçek Kösedağı, “Bir Kadın” programıyla saat 20:00’de sizlerle olacak. Finali ise saat 21:30’da, Cengiz Özdemir ve Ozan Sağsöz’ün moderatörlüğünde “Kültür & Tarih Sohbetleri” ile yapacağız.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.