Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (20 Ocak 2022): Faiz kararı açıklanacak

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Soğuk hava ve kar yağışı yurt genelini etkisi altına aldı. Yoğun tipi ve kar yağışı nedeniyle 38 ilde eğitime ara verildi. Eğitime ara verilen illerde hamile ve engelli kamu personeli de idari izinli sayılacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da parçalı bulutlu hava hakim, sıcaklık 2 derece olacak. Ankara’da hava 0, İzmir’de 9, Antalya’da 11, Diyarbakır’da ise hafif kar yağışlı 0 derece olacak. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülecek. Kısaca neler olduğunu hatırlayalım: HDP’li Güzel’in PKK’lı Volkan Baran ile fotoğrafları ortaya çıkmıştı. HDP’li Güzel hakkında “silahlı örgüt üyeliği” suçlamasıyla soruşturma yürüten Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyadaki fotoğraf ve belgeleri Anayasa Mahkemesi’ndeki HDP’nin kapatma davasına ek delil olarak göndermişti. Oylamaya katılacak olan AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti, Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin “evet” oyu kullanacağını açıklamıştı. Gelişmeleri gün içinde aktaracağız. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konut Görevlileri Sendikası’nı ziyaret edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), vergi usul kanuna ilişkin kanun teklifi görüşmelerine devam edilecek.  

TBMM Genel Kurulu’nda memur ve emekliye ek zam, kademeli doğalgaz satış fiyatı belirlenmesi düzenlemelerini de içeren kanun teklifi kabul edildi. Yasayla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik yapılacak. Buna göre, banka nezdindeki yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıklar haczedilemeyecek, üzerlerine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz konulamayacak. Bireysel emeklilikte devletin katkısı da yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkacak. 

Kısaca düne bakalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında tarikat ve cemaat yurtları üzerinden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sert bir dille eleştirdi. Akşener, “Cemaatlerin, tarikatların, vakıf ve derneklerin yurtlarını, başka 15 Temmuzlar olmasın diye kapatacaksın ve öğrencilerimize, hak ettikleri hizmeti, layıkıyla vereceksin. Eğer veremiyorsan da, paşa paşa o koltuktan kalkacaksın” dedi.

CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Saadet Partisi’nin genel başkan yardımcılarının ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşmeye başladığı ve dört ay süren güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması iki gün önce (18 Ocak) sona erdi. Yetkililer uzlaştıkları mutabakat metnini dün (19 Ocak) parti genel başkanlarına sundu. Medyascope, çalışma içeriğinin detaylarına ulaştı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Celal Mümtaz Akıncı’nın 31 Ocak’ta yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle dün (19 Ocak) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) seçim yapıldı. Genel Kurul’daki oylamada, en çok oyu alan Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar, AYM’nin yeni üyesi olarak seçildi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nde (AKP) il Yöneticiliği yapan ve milletvekili aday adaylığı olan Yaşar, 12 yıl süreyle bu görevi yürütecek ve HDP’ye yönelik kapatma davasında belirleyici olacak.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 15 yıl önce dün öldürüldüğü İstanbul-Şişli’deki eski Agos gazetesinin önünde anıldı. Anmada konuşan Rakel Dink, “Seni toprağa verirken buradan yükselen isyan ve itiraz sesi susmadı, susmayacak. İşçiler, kadınlar, öğrenciler, köyler yine direnişte. Herkesin olanı, kimsenin olmayanı, ‘benim’ diyenden koruyorlar. Bir gün yine birleşip sel olup akacaklar” dedi.

Ekonomi ile devam edelim: 

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 44 kuruş, euro kuru ise 15 lira 28 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 42 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 793 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 88,17 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplanacak, saat 14.00’te yılın ilk faiz kararı açıklanacak. Aralık ayında faiz yüzde 15’ten yüzde 14’e çekilmişti. Faiz kararının açıklanmasının ardından Medyascope’ta saat 14.30’da, Prof. Dr. Şenol Babuşcu ile olası senaryoları konuşacağız.

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), saat 10:00’da Aralık 2021 dönemi yurtdışı üretici fiyat endeksini açıklayacak.

Şimdi de dünya gündemiyle devam ediyoruz.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele’yi resmi törenle karşılayacak, İki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenin ardından ortak açıklama yapılacak. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre, 19-21 Ocak 2022’de, El Salvador’dan Türkiye’ye devlet başkanı düzeyinde yapılacak bu ilk ziyaret sırasındaki görüşmelerde, Türkiye-El Salvador ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla ele alınacak. Orta Amerika başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak ziyaret sırasında, ikili ilişkilerin ahdi zeminini güçlendirecek muhtelif metinlerin imzalanması da gündemde yer alıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği endişeleri üzerine Moskova’ya “diplomatik ve barışçıl bir yol seçmesi” uyarısında bulundu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise herhangi bir ülkenin barışçıl çözüm için atacağı adımları memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Umarım diplomatik ve barışçıl bir yolda kalabiliriz ama sonuçta karar Putin’e ait” dedi. Vladimir Putin yönetimindeki Rusya’nın, Ukrayna sınırına sayıları 100 bini aşan asker konuşlandırdığı belirtiliyor. Rusya daha önce yaptığı açıklamalarda, Ukrayna’yı işgal etmek gibi bir planları olmadığını açıklamıştı. ABD’li üst düzey yetkililerse Moskova’nın saldırıya hazır olduğunu savunuyor. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilime ilişkin, “Benim tahminime göre Rusya, Ukrayna konusunda hareket edecek. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda hiç görmediği yaptırımlar uygulanacak” dedi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki haftalarda Kiev’e giderek, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşecek.

İngiltere’de koronavirüs kısıtlamaları 27 Ocak’tan itibaren gevşetiliyor. Başbakan Boris Johnson, “Yakında insanların kendilerini karantinaya alması uygulaması da tamamen kalkacak” dedi. Kısıtlamalar, Omicron varyantının İngiltere’de süratle yayılması üzerine aralık ayında uygulanmaya başlanmıştı. 27 Ocak’tan itibaren İngiltere’de kapalı mekanlardaki etkinliklere girmek için aşı ya da PCR testi belgesi sunma zorunluluğu kalkacak. Yolcuların toplu taşıma araçlarında ve ortaokul düzeyindeki öğrencilerin sınıflarda maske takma zorunluluğu kaldırılacak. Koronavirüs testi pozitif çıkanların kendilerini karantinaya almaları zorunluluğu ise devam edecek.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 22. hafta, dün (19 Ocak) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Trabzonspor, sahasında konuk ettiği GZT Giresunspor ile 1-1 berabere kaldı. Bordo-mavililerin golünü, Andreas Cornelius atarken, GZT Giresunspor’un golünü ise Umut Nayir kaydetti. Maçın son dakikası ise uzun yıllar unutulmayacak anlara sahne oldu. Trabzonspor’un 90+5. dakikada kazandığı penaltı vuruşunda topun başına geçen Anastasios Bakasetas, tekrarlanan penaltı atışında Okan Kocuk’u iki kez geçemedi. 

Fenerbahçe ise sahasında karşılaştığı Altay’ı İrfan Can Kahveci ve Serdar Dursun’un attığı goller ile 2-1 mağlup etti. Kötü gidişatına Kadıköy deplasmanında da son veremeyen Altay’ın tek golünü, Ahmed Rayan kaydetti. Günün diğer maçlarında Göztepe, Demir Grup Sivasspor’u 2-1 yenerken Yukatel Kayserispor, Medipol Başakşehir’i 1-0 mağlup etti. Öte yandan Çaykur Rizespor-Fraport-TAV Antalyaspor karşılaşması, yoğun kar yağışı nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. 

Süper Lig’de 22. hafta heyecanı, bugün (20 Ocak) oynanacak Aytemiz Alanyaspor-Atakaş Hatayspor ve Galatasaray-Kasımpaşa karşılaşmalarının ardından sona erecek. 

Afrika Uluslar Kupası, dün (19 Ocak) oynanan iki karşılaşma ile devam etti. D Grubu’nda Nijerya, Gine Bissau’yu 2-0 mağlup ederken Mısır, Sudan’ı 1-0 ile geçti. Bu sonuçların ardından, Nijerya ve Mısır, adlarını son 16 turuna yazdırdı. Sudan, son 16 turuna kalabilmek için altı grup içinde en iyi dört üçüncü takım arasına girmeyi bekleyecek.

Günün diğer önemli gelişmesi ise İngiltere’de yaşandı. İngiltere Futbol Federasyonu, bir Arsenal oyuncusunun bu sene oynanan bir Premier Lig maçında gördüğü sarı kartı araştıracağını açıkladı. Federasyon, “sarı kart görür” bahsi oynayanların ciddi bir gelir elde etmesi üzerine söz konusu durumu araştırmaya karar verdi.

Yapımcı Acun Ilıcalı, İngiltere Championship takımlarından Hull City’yi satın aldı. Hull City, 24 takımın mücadele ettiği İngiltere Championship Ligi’nde 23 puanla 19. sırada yer alıyor.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 72 bin 615 yeni vaka tespit edildi. 176 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 140 milyon 87 bin 559’a ulaştı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 12.00’de Doğu Eroğlu’nun hazırladığı “Traktörler hacizli, çiftçi ürün ekmiyor” belgeseli ekranlarımızda olacak. Saat 13.30’da “Ceren Sözeri ve Can Ertuna ile Gündem: Medya”, saat 14.00’te Medyascope Plus’ta “Ayhan Bilgen ile Alternatif Siyaset”, saat 15.00’te “Burak Bilgehan Özpek ile Ön Libero” yayınlanacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.