Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Şubat 2022): Halil Falyalı öldürüldü

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava yağışlı sıcaklık 7 derece olacak. Ankara kar yağışlı, sıcaklık 3 derece, İzmir sağanak yağışlı 8 derece, Antalya bulutlu 12 derece, Diyarbakır ise rüzgarlı 9 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var. 

Siyasetin gündemi ile başlayalım.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen iş insanı Halil Falyalı’ya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) silahlı saldırı düzenlendi. Falyalı ve eşinin de içinde bulunduğu araca Girne-Çatalköy’deki evinin yakınında açılan ateş sonucu Falyalı’nın koruma şoförü Murat Demirtaş hayatını kaybetti. Falyalı ise ağır yaralı olarak önce Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne, daha sonra ise Yakın Doğu Üniversitesi’ne kaldırıldı. Falyalı, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yerel basındaki haberlere göre, Falyalı’nın eşi ve çocuklarının durumunun iyi olduğu öğrenildi. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, “Hayata Korkusuzca Bakanlar Ölümden Korkmazlar” başlıklı yedinci videosunda, eski Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım ile birlikte uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla Halil Falyalı’yı hedef almıştı. Peker, “Tüm para transferi Kıbrıs’tan dönüyor” iddiasında bulunmuştu. “Darp, adam kaçırma ve zorla alıkoyma” iddialarıyla aranan Falyalı, 15 Ekim’de KKTC Girne Polis Müdürlüğü’ne giderek teslim olmuştu.

Altı muhalefet partisinin genel başkanlarının 12 Şubat Cumartesi günü bir araya geleceği yemek öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. Ziyaret öncesi basına bilgi verilmedi. Medyascopeun ulaştığı CHP kaynakları, kısa süren görüşmenin özel bir anlamı olmadığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Süleymaniye Camii’nin siluetini bozan İlim Yayma Vakfı’na ait yurt binasının inşaatını mühürledi. Medyascope’a konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Bugün inşaat durdurulmazsa, İBB inşaatı mühürleyecek” demişti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bir vakıf tarafından yapımı devam eden ve Süleymaniye Camii’nin siluetini bozan yurt inşaatının durdurulması için tanıdığımız süre doldu. İnşaat, ekiplerimiz tarafından mühürlendi. İstanbul’un tarihi ve manevi değerlerini korumada taviz vermeyeceğizdedi.

Isparta’da 3 Şubat’ta başlayan yoğun kar yağışının ardından enerji nakil hatlarının ve diğer altyapıların zarar görmesi sonucu kent merkezi, ilçeler ve köylere günlerce elektrik verilemedi. Sorun büyük ölçüde çözülse de halen bazı köylere elektrik verilemiyor. Şehirde bir diğer sorun ise kar yağışının üzerinden günler geçmesine rağmen yolların halen temizlenememesi.

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) 11 büyükşehir belediye başkanı, akaryakıta ve elektriğe gelen son zamların belediyeler üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirterek, hükümete çağrıda bulundu. 27 Ocak’taki ortak bildirilerinde sundukları önerilerin hükümet ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından dikkate alınmadığını belirten (İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Hatay, Aydın, Tekirdağ, Muğla ve Eskişehir) büyükşehir belediye başkanları, “Belediyelerimiz üzerindeki yük, taşınabilir olmaktan çıkmıştır” diyerek üç maddeden oluşan talep ve önerilerini yineledi. 

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, zamların geri alınması talebiyle İstanbul’un tüm ilçelerinde basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. Kaftancıoğlu sosyal medyadan, “İstanbul örgütü olarak geçinemeyen vatandaşlarımızla buluşmak üzere bir kez daha sokağa çıkıyoruz ‘Zamlar geri alınsın’ diyerek kampanyamızı 39 ilçede eş zamanlı yapacağımız basın açıklamasıyla başlatıyoruz” dedi.

Ankara’da evinin önünde uğradığı suikast sonucu 18 Aralık 2002’de yaşamını yitiren akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun katil zanlılarından kırmızı bültenle aranan Nuri Gökhan Bozkır, MİT tarafından yakalanıp Türkiye’ye getirilerek 27 Ocak’ta emniyete teslim edilmişti. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesindeki işlemleri tamamlanan Bozkır, sağlık kontrolünün ardından Ankara adliyesine getirildi. Bozkır çıkarıldığı mahkemece “silahlı örgüt üyeliği” ve “tasarlayarak öldürme” suçlarından tutuklandı. 

3 Şubat’ta iş bırakan Esenyurt’taki Migros deposu işçileri, işletmeci US Grup tarafından istenen sürenin dolmasının ardından taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle kendilerini depoya kilitleyerek yeniden eyleme başladı. Eylemdeki 120 işçiye “İşten atıldınız” mesajı gelse de, Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) yetkilileri söz konusu işçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) hâlâ kayıtlarının bulunduğunu belirtti. DGD-SEN, akşam saatlerinde Twitter’dan sendika yetkililerinin ve işçilerin gözaltına alındığını duyurdu.

Ekonomi ile devam ediyoruz.

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 56 kuruş, euro kuru ise 15 lira 53 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 7 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 798 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 91,08 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) alınan bilgiye göre, benzinin litre fiyatında 71 kuruş zam yapıldı. Benzinin litresi İstanbul’da 14,47 liradan 15,18 liraya, İzmir’de 14,58 liradan 15,29 liraya çıktı. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan elektrik fiyatlarına ilişkin açıklama geldi. Hisarcıklıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Elektrik fiyatlarıyla ilgili ülke genelinde iş insanlarımızdan da gelen şikayet ve sıkıntılar karşısında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamaları olumlu bir gelişme. Talebimiz, elektrik fiyatlarında indirime gidilmesi ve özellikle küçük işletmelerin korunmasıdır” dedi.

Dünya gündemiyle devam ediyoruz.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Putin, “Ukrayna’nın doktrin belgelerinde Rusya ‘düşman’ olarak tanımlanıyor ve Kırım’ın askeri yollarla geri alınması belirtiliyor. Ukrayna’nın NATO üyesi olduğunu tasavvur edin. O zaman Rusya ve NATO arasında askeri çatışma meydana gelecek demektir” dedi.

Macron, Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy ile görüşmesinden önce “Daha fazla tırmandırma ya da gerilim olmayacağına dair Rusya’dan güvence aldım” dedi. Ancak Rusya, herhangi bir garanti söyleminin “doğru olmadığını” söyleyerek Macron’un sözlerini yalanladı. Liderler, ikili görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne dikkat çeken Macron, “Fransa Ukrayna’nın yanında olmaya devam edecektir” dedi. Fransa’nın Ukrayna’ya yeni projeler için ayırdığı 1.2 milyar euroluk destek için memnuniyetini getiren Zelenskiy, “Cumhurbaşkanı Macron ile Ukrayna’nın, tüm Avrupa’nın ve genel olarak dünyanın güvenliğine yönelik tehditler ve zorluklar konusunda ortak görüşe sahibiz” dedi. Zelenskiy, Putin’in açıklamaları hakkında ise “Sözlere pek güvenmiyorum, siyasetçilerin somut adımlar atarak şeffaf olabileceğine inanıyorum” dedi.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre görüşmede, Rusya-Ukrayna gerginliği çerçevesindeki son gelişmeler gündeme geldi. Bakan Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin diyalog yoluyla azaltılmasına yönelik girişimler hakkında bilgi verdi. Çavuşoğlu, Blinken’ı 11-13 Mart’ta yapılacak Antalya Diplomasi Forumu’na da davet etti.

Kanadalı kamyon sürücülerinin başkent Ottawa’da “Özgürlük Konvoyu” adıyla zorunlu aşı uygulamasına ve koronavirüs tedbirlerine karşı başlattıkları eylemde kullanılan kamyon kornaları, Ontario Yüksek Mahkemesi kararıyla susturuldu. Ottawa Belediye Başkanı, eylemlerin kontrolden çıktığı belirterek OHAL ilan edildiğini duyurmuştu. Protestolar ABD-Kanada sınırına sıçradı. Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) tarafından yapılan açıklamada, kamyoncuların Kanada’nın Ontario eyaleti ile ABD’nin Michigan eyaletini birbirine bağlayan Ambassador Köprüsü’nü geçişe kapattığı belirtildi. Polis açıklamasında ise ABD’den Kanada’ya gelişlerin açık olduğu duyuruldu.  

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun daha önce aldığı karara göre, 12 Ocak’ta başlayan ara transfer dönemi gece yarısından itibaren tamamlandı.

Ziraat Türkiye Kupası’nda son 16 turu heyecanı, dün (8 Şubat) oynanan karşılaşmalar ile başladı. Fenerbahçe’yi son dakika golü ile yenen Yukatel Kayserispor, Türkiye Kupası’nda çeyrek finale yükseldi. Gaziantep FK, Kasımpaşa’yı 2-1, uzatmalara giden maçta ise VavaCars Fatih Karagümrük, İttifak Holding Konyaspor’u 5-4 yenerek çeyrek finale yükselen diğer ekipler oldu. Ziraat Türkiye Kupası’nda son 16 turu heyecanı, bugün (9 Şubat) oynanacak Bandırmaspor-Demir Grup Sivasspor, Atakaş Hatayspor-Fraport-TAV Antalyaspor ve Denizlispor-Trabzonspor karşılaşmaları ile devam edecek. 

THY Avrupa Ligi 18. hafta erteleme maçında Fenerbahçe Beko, sahasında İspanya ekibi Real Madrid’i 66-51 mağlup etti. Bu sonuçla sarı-lacivertliler, organizasyonda beşi üst üste olmak üzere 12. galibiyetini elde etti. Lider Real Madrid ise dördüncü yenilgisini yaşadı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 111 bin 96 yeni vaka tespit edildi. 241 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 143 milyon 303 bin 935’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.