Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Şubat 2022): Rusya, Ukrayna’ya saldırıyor – Hedef Zelenskiy mi?

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

Sıcak gelişmeler nedeniyle bugün sadece Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasını anlatacağım.  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın Donbas bölgesine askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ikinci günü. Son gelişmelere göre Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, başkent Kiev’de bir Rus uçağının düşürüldüğünü duyurdu. Kiev Belediye Başkanı da uçak düşürülmesi nedeniyle üç kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

Rusya, Belarus’tan girdiği Çernobil’in kontrolünü ele geçirdi. Çernobil Kiev’in 130 kilometre ötesinde kalıyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Çernobil’de Ukrayna askerlerini rehin aldığını söyledi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın ilk günkü saldırılarında 137 sivil ve askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Zelenskiy ülkelerinde seferberlik ilan edildiğini duyurdu. Eli silah tutan erkekler savunmaya çağrıldı. 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ise ülkeyi terk etmelerine izin verilmeyecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Görüşmeyi Putin’e ulaşamayan Zelenskiy’nin talep ettiğini söyleyen Macron, Putin’den askeri operasyonları sonlandırmasını istedi. Macron ayrıca, Putin’den, Zelenskiy ile görüşmesini talep etti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 62 Rus kuruluşu ve vatandaşını hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı. Kanada ayrıca, Doğu Avrupa’daki NATO misyonuna 460 civarında asker yerleştirdi. Avrupa Birliği (AB), Avustralya, Japonya, İngiltere ve ABD de yeni yaptırımlar açıklamıştı.

Aktardıklarım sıcak gelişmeydi, şimdi bir de dün neler yaşandığında bakalım. 

Rusya’nın saldırısı sabah 05:00’te başladı. Ukrayna’nın doğusundaki Harkov ve Kiev’in kuzeyinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak yerel saatle akşam 10:00, sabah 07:00 saatleri arasında uygulanacak. Şehirde toplu ulaşım çalışmayacak ancak metro istasyonları sığınak olarak yasaklı saatlerde de kullanılabilecek. Dün akşam Rusya’da savaş karşıtı protestolar düzenlendi. Protestolarda en az 700 kişi gözaltına alındı. 

AB liderleri dün akşam Belçika’nın başkenti Brüksel’de olağanüstü toplandı. AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya’ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti.

İngiltere, Rusya’nın bayrak taşıyıcı hava yolları firması Aeroflot’un ülkeye iniş ve kalkışlarını yasakladı. Rusya’yı dünya ekonomisinden sileceklerini belirten İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Zelenskiy’e sığınma hakkı verebileceklerini söyledi. Zelenskiy ise Kiev’de kalacağını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’daki basın toplantısında, Rusya’ya yönelik getirdikleri yeni yaptırımları açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırıların planlı olduğunu belirten Biden, bu konuda haftalardır uyarı yaptıklarını hatırlattı. Putin’in saldırgan bir kişilik olduğunu, bir savaş ilan ettiğini ve bu yüzden hem kendisinin hem de ülkesinin bu savaşın sonuçlarına katlanacağını söyleyen Biden, Rusya’nın dolar, euro ve yen cinsinde işlem yapılmasının kısıtlandığını ve Rus ordusunun finansmanının engelleneceğini açıkladı. 

Rublenin tarihteki en düşük seviyesini gördüğünü, Rusya borsasının çakıldığını ve bu yüzden Rusya bankalarına yaptırımlar getireceklerini söyleyen Biden, Amerika’daki Rus bankalarının varlıklarını donduracaklarını söyledi. 

Biden, Rusya’daki finans ve teknoloji sektörünü de sıkıştıracaklarını, uzay faaliyetlerine yaptırımlar uygulayacaklarını belirtti. ABD Başkanı, kendisine yöneltilen, “Rusya’yı neden SWIFT sisteminden çıkartmadınız?” sorusuna ise “Bizim yaptırımlarımız SWIFT’in de ötesine geçecek. Dünyanın üçte ikisi bize katılıyor. Çok ciddi yaptırımlar söz konusu. Bir ay içinde yaptırımların işe yaradığını göreceğiz” cevabını verdi

Türkiye ise Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasına tepkili. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Rusya’nın askeri harekâtını kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü için verdiği mücadeleyi destekliyoruz” dedi. Gelecek Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi liderleri de Rusya’yı kınadı, “Ukrayna halkının yanındayız” mesajı verdi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.