Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

28. İFSAK Kısa Film Festivali başlıyor

İFSAK Kısa Film Festivali, 7-13 Mart 2022 günleri arasında İstanbul-Taksim’deki Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Festival kapsamında toplam 90 film gösterimi yapılacak ve katılımcılar festivalin “Ulusal” bölümü için yarışacak. Festivali İFSAK Yönetim Kurulu üyesi Berna Kuleli ile konuştuk.

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nin (İFSAK), 28. kez düzenleyeceği İFSAK Kısa Film Festivali, bu yıl Fransız Kültür Merkezi’nde. Festival, 7 Mart’ta 14:00 seansıyla, Fransız filmlerinin gösterimleriyle başlayacak. “Ulusal”, “Uluslararası” bölümlerin yanı sıra bu sene ilk defa temalı bir bölümden oluşan festivalde tema, “Göç” olarak belirlendi.

90 film gösteriminin yapılacağı Kısa Film Festivali’nde katılımcılar “Ulusal” bölümü için yarışacak. Festivalin “Ulusal” bölümü, İFSAK 42. Kısa Film ve Belgesel Yarışması’nda ön elemeyi geçen filmlerden bir araya geliyor. Bu bölüm, “Belgesel”, “Canlandırma”, “Deneysel” ve “Kurmaca” kategorilerinden oluşuyor.

Yarışmanın ön jüri üyeleri sinema yazarı Deniz İpek Çekderi, yönetmen Rıdvan Karaman ve İFSAK Sinema Birimi üyesi Sinan Okan Çavuş’tan oluşuyor. Yarışmanın birincilerini belirleyecek olan seçici kurulda ise kurgucu Ali Aga, senarist-akademisyen Feride Çiçekoğlu, yönetmen-senarist Tayfun Pirselimoğlu yer alıyor.

“Fransız Kültür Merkezi, festivalin ikinci evi”

İFSAK Kısa Film Festivali’ni, İFSAK Yönetim Kurulu üyesi Berna Kuleli ile konuştuk. Kısa Film Festivali’nin ilkinin 1977’de düzenlendiğinden bahseden Kuleli, festivalin uluslararası bölümünün başlatılmasında Fransız Kültür Merkezi’nin katkısı olduğuna değindi: “Festivalin uluslararası bölümü ilk defa Fransız Kültür Merkezi’yle birlikte Hilmi Etikan’ın da çabalarıyla yapıldı. Burası, festivalin ikinci evi. Uzun bir aradan sonra bu yıl festival kapsamındaki tüm film gösterimlerinin Fransız Kültür Merkezi’nde olmasının önemli bir yeri var.”

Bu yıl, yarışmanın “Ulusal” kategorisine Türk yapımı 157 film başvurduğundan bahseden Kuleli, “Bu filmler, ön jüri üyeleri tarafından değerlendirildi ve değerlendirme sonucunda 38 film ön elemeyi geçti. Bu 38 film, yarışma seçici kurulu tarafından değerlendirilecek ve birinciler seçilecek” dedi.

İFSAK Kısa Film Festivali’nde son dört yıldır hem kısa hem uzun metraj çekmiş ve artık aramızda olmayan yönetmenleri anmak için “Anısına” bölümü düzenlediklerini anlatan Kuleli, “Bu bölüm ilk kez Ahmet Uluçay ile başlamıştı, bu sene ise söyleşilerle Özer Kızıltan’ı anacağız” diye konuştu.

Festivalde ilk defa temalı bir bölüm bulunacak

Bu sene festivalde ilk kez temalı bir bölüm yer alacak. Tema olarak seçilen “Göç” kavramı kapsamında festivalde ulusal ve uluslararası kısa film gösterimleri, söyleşiler ve “Göç: Bölünerek Kaybolan İnsanlar” başlığıyla bir panel yer alacak. Bu yılın temasına özel film gösterimi, Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe’nin yönettiği “Patrida” filmiyle yapılacak.

Programda ayrıca Yunanistan, Kıbrıs ve Vietnam’dan yönetmenlerin göç temasını ele alan filmleri de gösterilecek.

Kısa filmlerinin ardından çektikleri uzun metraj filmleriyle öne çıkan, Türk sinemasını dünya festivallerine taşıyan yönetmenlerin konuk olduğu “Kısadan Uzuna” bölümünde bu yılın konukları, Nazlı Elif Durlu ve Barış Sarhan. Festivalin bu bölümünde, Nazlı Elif Durlu’nun ilk uzun metraj filmi “Zuhal” ve Barış Sarhan’ın, hem kısa hem uzun metrajını çektiği “Cemil Şov” filmi gösterilecek.

Sinema Emek Ödülü’nün sahibi Sadi Çilingir

Festival kapsamında her yıl sinema sektörüne önemli katkı sağlayanlara verilen “İFSAK Sinema Emek Ödülü”nün bu yılki sahibi Sadi Çilingir. Çilingir bu ödüle “uzun yıllardır hiçbir karşılık beklemeksizin ‘sadibey.com’ web sitesinde yaptığı yayınlarla sinema dünyasına sunduğu katkılardan dolayı” layık görüldü.

Birincilik alan filmlerin ödülleri 13 Mart Pazar günü, Fransız Kültür Merkezi’nde sahiplerini bulacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.