Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (10 Haziran 2022): İşsizlik rakamları açıklanacak

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 27 derece olacak. Ankara güneşli 26, İzmir güneşli 29, Antalya güneşli 26, Diyarbakır güneşli 33 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’nde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Bilim, Teknoloji ve Araştırma Binası Açılış Programı’na katılacak. Erdoğan daha sonra Haliç Kongre Merkezi’nde Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) 6. Olağan Genel Kurulu’na gidecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün (9 Haziran) partisinin İzmir İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda 2023’teki seçimlerde Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olacağını açıkladı. Muhalefetin adayını soran Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na “Artık kaçak güreşmeyi bırak Bay Kemal. Adaylık meselesini daha fazla geçiştiremezsin. Yüreğin varsa, cesaretin varsa ya adaylığını açıkla ya da adayını açıkla” diye seslendi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, muhalefetin cumhurbaşkanı adayıyla ilgili, “Bugüne kadar altı genel başkanın oturduğu hiçbir toplantıda herhangi bir isimle ilgili ‘bu cumhurbaşkanı adayı olabilir ya da bu cumhurbaşkanı olamaz’ diye bir değerlendirmede bulunmadık. Gündemimizde bugüne kadar hiç olmadı” dedi. Babacan adayın seçimlere yakın açıklanacağını söyledi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral’ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanı adaylığını değerlendirirken kullandığı ifadeler nedeniyle Kılıçdaroğlu ve Aleviler’den iki kez özür diledi. Akşener, “Ankara milletvekilimiz İbrahim Halil Oral, bir YouTube kanalında konuşma yaptı. Ben başkalarının yaptığını, bizlerin yapmasını kesinlikle tasvip etmiyorum. Alevilik üzerinden yapılan her türlü tarifi kim olursa olsun şiddetle reddediyorum. Sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere üzülen her bir kardeşimden İYİ Parti Genel Başkanı olarak özür diliyorum” dedi.

10. ODTÜ Onur Yürüyüşü, kampüs içinde yapılacak. Rektörlük üç gün önce öğrencilere attığı mailde, yürüyüşe izin verilmeyeceğini ve her türlü önlemin alınacağını söylemişti.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 23 kuruş, euro kuru ise 18 lira 35 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 571 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 21 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 122,28 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin işgücü istatistiklerini, dış ticaret endekslerini ve inşaat maliyet endeksini açıklayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akşam saatlerinde yaptığı açıklama ile “yeni adımlar silsilesini” açıklayacağını duyurdu. Yeni adımların ne olacağı beklenirken, ilk anda döviz kurunda bir düşüş yaşansa da anlık tepkinin ardından dolar tekrar eski seviyesine çıktı. Bakanlık, ilk adım olarak “Gelire Endeksli Senetler” ihraç edileceğini duyurdu ancak duyuruda “gelir” kavramına ilişkin bir bilgiye yer verilmedi.

İkinci adım, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) geldi, tüketici kredilerinde vade sınırı düşürülürken, kredi kartlarında asgari ödeme tutarları yükseltildi.

Dünya gündemine bakalım.

Erdoğan, İzmir’de düzenlenen Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı’nda dış politikaya dair açıklamalarda bulundu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e de sert tepki gösteren Erdoğan, “Sayın Miçotakis herhalde adalara turistik çıkarma yapıyor. Adaları silahlandırmaktan vazgeçsinler. Şaka yapmıyorum” dedi.

ABD Kongresi, ülkedeki silah kullanımına yönelik birtakım yeni düzenlemeler getirmeye devam ediyor. Silah satın alma yaşının 18’den 21’e çıkarılmasına yönelik yasayı onaylayan Temsilciler Meclisi, tehlikeli olabilecek kişilere silah satışını engellemek için yeni bir yasa tasarısı daha hazırladı. “Kırmızı Bayrak” yasası olarak adlandırılan yasaya göre, bölge mahkemelerine verilen dilekçe doğrultusunda mahkeme yargıcı, tehlikeli sayılan bir kişinin silah satın alması veya bulundurmasını geçici olarak engellenmesine karar verebilecek. 

İtalyan çikolata üreticisi Ferrero grubunun Belçika ve Lüksemburg’daki ofislerine salmonella soruşturması kapsamında polis baskını düzenlendi. Operasyon kapsamında Ferrero’nun Belçika ve Lüksemburg’daki altı ofisinde aramalar yapıldı. Soruşturma kapsamında Ferrero yönetiminin salmonellanın yayılmasında herhangi bir sorumluluğu olup olmadığı ve firmanın gıda zinciri kurallarını ihlal edilip etmediği belirlenecek. Avrupa’da nisan ayında salmonella salgınıyla arasında bir bağlantı olduğu şüphesiyle Ferrero tarafından Belçika’da üretilen Kinder çikolata ürünleri geri çağrılmıştı.

Sporun gündemine bakalım.

ING Basketbol Süper Ligi playoff final serisi ikinci maçında Fenerbahçe Beko evinde Anadolu Efes’i 93-78 mağlup ederek seride durumu 2-0’a getirdi. Seride üçüncü maç 11 Haziran Cumartesi günü Anadolu Efes ev sahipliğinde Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanacak.

İngiltere Profesyonel Futbolcular Birliği (PFA) tarafından verilen yılın futbolcusu ödülünü, Liverpool’dan Mohamed Salah kazandı. 22 yaşındaki Manchester City’li Phil Foden ise üst üste ikinci sezon yılın genç oyuncusu ödülünü kazandı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.