Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (22 Haziran 2022): Marmaris’teki orman yangını sürüyor

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 27 derece olacak. Ankara güneşli 26, İzmir güneşli 33, Antalya güneşli 32, Diyarbakır güneşli 30 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İYİ Parti’nin grup toplantısı yapılacak.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyecek.

TBMM gündeminde olan sosyal medya-dezenformasyon yasa teklifine gazeteci örgütleri karşı çıkıyor. Bugün Ankara-Ulus Atatürk Heykeli önünde gazeteciler eylem yapacak. Dün (21 Haziran) de gazeteciler Türkiye’nin pek çok ilinde eylemdeydi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Aydın’da. Kılıçdaroğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin düzenleyeceği toplu açılış törenine katılacak.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Katliamı’nı gerçekleştiren üç firari sanığın yargılandığı davanın duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü önüne gidecek. Zafer Partisi’nin duyurusuna göre Özdağ, vatandaşlık verilen sığınmacıların sayısını açıklayacak.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör ataması protestolarında LGBTİ+ bayrağı açtıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 12 öğrencinin yargılandıkları davanın altıncı duruşması yapılacak. Bir önceki duruşmada, vareste tutulan öğrenciler duruşmaya katılmamıştı. Avukatlar, görüntülere dair bilirkişi raporuna da beyanda bulunmak üzere süre verilmesi talebinde bulunmuştu. Mahkeme başkanı avukatlara süre verilmesine karar vermişti.

Muğla’da öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in davasında Cemal Metin Avcı’ya “haksız tahrik” indirimi uygulanması İstanbul, Ankara ve İzmir’de protesto edildi. Ankara’da Konur Sokak’ta bir araya gelen kadınlar, polis engeliyle karşılaştı. Polis, “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganıyla yürümek isteyen kadınların pankartını yırttı. İzmir’de kadınlar, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısıyla Alsancak’ta bir araya geldi. Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar ise , İstanbul-Kadıköy’deki Eminönü İskelesi’nin önündeydi. Kadınlar eylemde “Haksız tahrik indirimi kadın cinayetlerine teşviktir”, “Öldürülen kadınlar isyanımızdır”, “Erkek yargı cinayetin ortağıdır” ve “Fail erkek devlet” pankartları taşıdı. Bu arada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Avcı’ya “haksız tahrik” indirimi uygulanmasını bakanlık olarak istinafa taşıyacaklarını duyurdu. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı da Avcı’ya verilen cezayı ve kardeşi Mert Avcı’nın beraat etmesini istinaf mahkemesine taşıyacağını açıkladı.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde orman yangını çıktı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay Medyascope’a konuştu. Oktay, “Rüzgar biraz azaldı. Meteorolojiye göre gece biraz daha azalacak. Gece görüşlü helikopterlere ihtiyacımız var” dedi. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 33 kuruş, euro kuru ise 18 lira 23 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 575 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 19 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 110,91 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Körfez gezisi başladı. Selman bugün resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geliyor. Türkiye’ye düzenleyeceği bu ziyaret, iki yıldır bölge dışına çıkmayan Selman için büyük bir değişime işaret ediyor. Selman’ın Mısır, Ürdün ve Türkiye’yi kapsayan ziyaretinin, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın temmuz ayında Suudi Arabistan’a düzenleyeceği ziyaretin öncesine denk gelmesi de dikkat çekiyor. Ankara kulislerindeki beklenti, Suudi Arabistan ile imzalanacak olası bir swap anlaşması. Selman’ın ziyareti hakkında Reuters’a konuşan bir Türk yetkili de, “Bölgesel gelişmeler, ikili ticaret hacmi, olası döviz swap anlaşmaları, diğer yatırım ve enerji projeleri görüşülecek konular arasında” ifadelerini kullanmıştı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Galatasaray’da futbol takımı teknik direktörü Domenec Torrent ve yardımcılarının sözleşmeleri feshedildi. Fatih Terim’in ayrılmasının ardından geçen sezon ocak ayında takımın başına geçen İspanyol teknik direktör, çıktığı 20 maçta 7 galibiyet, 5 beraberlik, 8 mağlubiyet yaşadı.

Kulüpler Birliği Vakfı, dün (21 Haziran) Maslak’taki ofisinde toplandı. Yapılan seçime tek aday olarak giren Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, vakfın yeni başkanı oldu.

Son iki sezonu Fransa’da Lille forması altında geçiren 37 yaşındaki Burak Yılmaz, Hollanda Eredivisie ekiplerinden Fortuna Sittard kulübü ile iki yılı futbolcu, üç yılı antrenör olarak toplam beş yıllık sözleşmeye imza attı.

Tekerlekli Sandalye Basketbol A Milli Takımı, Bosna-Hersek’te düzenlenen Avrupa B Ligi Şampiyonası’nın finalinde Letonya’yı 84-34 yenerek şampiyon oldu.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.