Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (101): Son döneme damgasını vuran beş sağlıkta şiddet olayı

Sağlık çalışanlarına karşı şiddet artarak devam ediyor. Türkiye’nin farklı noktalarında, neredeyse her gün doktorlar, hemşireler ve hastane personeli, hastalar ya da hasta yakınları tarafından şiddete maruz bırakılıyor, öldürülüyor. Sizin için BeşiBirYerde’nin 101. bölümünde sağlık çalışanlarının yaşadığı beş büyük saldırıyı derledik. 

1- Konya’da kardiyoloji uzmanı Dr. Ekrem Karakaya silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Konya Yunak İlçe Devlet Hastanesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan hasta yakını Mehmet Akçay, 6 Temmuz 2022’de kardiyoloji uzmanı Doktor Ekrem Karakaya’yı silahla vurarak öldürdü. Karakaya’nın cenazesi ertesi gün Kayseri’nin Develi ilçesinde toprağa verildi. Çok sayıda vatandaşın katıldığı cenaze törenine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da katıldı. Cenazede protesto edilen Koca, alkışlarla yuhalanırken, kalabalıktan “İstifa” sesleri de yükseldi. 

Aynı gün hastaneye giden Konya Valisi Vahdettin Özkan ise Konya Şehir Hastanesi önünde açıklama yaparken hastanede görevli sağlık çalışanları ve hekimler tarafından yuhalandı.

Konya’da yapılan basın açıklamasının ardından sloganlar eşliğinde yürüyüş yapmak isteyen hekimlere, polis engel olmaya çalıştı. Yürüyüş için izinlerinin olmadığını söyleyen polisle tartışan hekimler, yürüyüşlerine devam etti.

2- Şanlıurfa’da acil serviste hasta yakınlarının saldırdığı Şeyhmus Baraş, diplomasını yırtıp istifa etti

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde özel bir tıp merkezinin acil servisinde çalışan doktor Şeyhmus Baraş, 29 Haziran 2022’de hasta yakınları tarafından darp edildi. Kendini bir muayene odasına kilitleyerek saldırganların elinden kurtulan Baraş, zanlıların serbest bırakılmasının ardından diplomasını yırtarak istifa etti.

Yaşanan saldırıdan sonra Medyascope’a konuşan Baraş “İstifa dilekçemi kuruma verdim. Bu mesele çözülene kadar, hekimlik mesleğinin yapılabilmesi için güvenli bir ortam oluşturulana kadar, bu mesleği icra etmeyi düşünmüyorum. Bir sağlıkta şiddet vakasında, faillerin tutuklanması için illaki 60-70 bin tweet atılması gerekmiyor” dedi. 

3-Ankara’da nöroloji uzmanı Dr. Ebru Ergin’i görevi başındayken hastası tarafından darp edilip, “Eşim polis” denilerek tehdit edildi 

İlaç yazdırmak için Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden Feray Y., 23 Şubat 2022’de, nöroloji uzmanı Dr. Ebru Ergin’i görevi başındayken darp etti ve eşinin polis olduğunu söyleyerek tehdit etti. Saldırgan, ilk aşamada ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Ankara Valiliği, kamuoyundan gelen tepki üzerine soruşturma başlattığını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise sosyal medyadan açıklamada bulunarak Feray Y.’nin tutuklandığını duyurdu.

Saldırının ertesi günü sağlık meslek örgütleri, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, “Eğitimin ayaklar altına alındığı, mesleklerinin itibarsızlaştırıldığı, liyakatin, adaletin asla gözetilmediği bu sağlıksız ülkede her gün bugün başıma ne gelecek düşüncesiyle işe gitmek istemiyorlar! Yaşatmak için yola çıkanlar, yaşamak için mücadele etmek zorunda artık” denildi

4- İstanbul’da dört hasta yakını, hamile olan hemşire Gülhan D.’yi darp etti

İstanbul-Başakşehir’deki Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde hemşire olan Gülhan D., altı haftalık hamileyken, 18 Ocak 2022’de acil servise gelen bir hastanın dört yakını tarafından saldırıya uğradı. Başka bir hastayı tedavi ettiği sırada saldırıya uğrayan hemşire yerde sürüklendi. Küçükçekmece Adalet Sarayı’na sevk edilen şüpheliler önce serbest bırakıldı, ardından saldırganlardan ikisi hakkında Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yeniden gözaltı kararı verildi. Rıdvan K. ve Hüseyin K. sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

5- Ankara’da saldırıya uğrayan doktorlar sedye ile barikat kurarak kendilerini korumaya çalıştı  

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 21 Eylül 2020’de hastaneye kaldırılan hastanın hayatını kaybetmesi üzerine, hasta yakınları sağlık emekçilerine saldırdı. Doktorlar, sedyelerle barikat kurarak kendilerini korumaya çalıştı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarına ziyarette bulundu. Koca, Twitter hesabından ziyarete ilişkin yaptığı paylaşımda, “Keçiören EAH Acil Servisindeki arkadaşlarımı ziyaret ettim. Emniyet güçlerimizce incelenen kamera kayıtları, arkadaşlarımızın beyanı olayın ciddiyetini ortaya koymuştur. Cumhuriyet Başsavcılığımız süreci başlatmıştır. Sağlık camiası olarak üzgün ve konunun takibinde kararlıyız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.