Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (16 Eylül – 23 Eylül): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Eylül ayıyla birlikte sezon açıldı. Biz de Medyascope olarak bu hafta bol bol sergi gezdik ve sizin de seveceğinizi düşündüğümüz sergilere bültende yer verdik. Şimdiden iyi gezmeler.

Derleyen: Edanur Tanış

  • Sinemanın kalıplarını yıkan yönetmen Jean-Luc Godard hayata veda etti

Filmleriyle sinemaya devrimci yenilikler getiren ve Yeni Dalga akımına öncülük eden yönetmen Jean-Luc Godard, 91 yaşında hayatını kaybetti. Godard, en parlak dönemi olarak da bilinen 1960’lardan sonra sinemanın sınırlarını zorlayarak kısa sürede adından söz ettiren yönetmenler arasına girdi. Godard’ın filmleri, varoluşsal diyaloglar ve sıradışı kamera teknikleri içermesi sebebiyle yeni bir sinema akımının öncüsü oldu. Godard’ın en beğenilen beş filmini Medyascope olarak derledik. Okumak için tıklayınız.

  • Ayvalık Uluslararası Film Festivali başladı

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 16 Eylül’de seyircileriyle buluştu. Seyir Derneği tarafından 16-21 Eylül tarihlerinde düzenlenen festival bu yıl 48 filme ev sahipliği yapıyor. Festivalin direktörlüğünü Azize Tan üstlenirken programda film gösterimlerinin yanı sıra çocuklara yönelik etkinlikler öne çıkıyor.

Açılış filmi Park Chan-Wook’un yönetmen koltuğunda oturduğu “Ayrılma Kararı” olan festival, sinema alanında kendini geliştirmek isteyen gençlere de eğitim veriyor. Festival başlamadan hemen önce yakaladığımız Azize Tan, Medyascope’tan Janset Atacan’a festivali anlattı.

  • “Pleased to announce…” Sergisi

Sanatçı Cem A.’nın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Pleased to announce…” (…Sunmaktan mutluluk duyar) İstanbul-Beyoğlu’ndaki Versus Art Project’te açıldı. 23 Ekim’e kadar ziyarete açık olan sergi, sergi metinlerinin benzerliğine ve bilerek ya da bilmeyerek anlaşılmaz olmasına eleştirel bir açıdan yaklaşıyor. Sanatçı Cem A., serginin detaylarını Medyascope’a anlattı.

Sanat meme’leri yayınladığı @freeze_magazine adlı İnstagram hesabıyla tanınan Cem A., “Pleased to announce…” sergisinde, günümüzün tek tipleşen sergi metinlerine eleştirel bir şekilde yaklaşıyor. Sergi metinlerin benzerliğinden yakınan sanatçı, “Acaba her sergiye ve sanat eserine uyacak bir jenerik sergi metni yazılabilir mi?” sorusundan yola çıkarak dünyanın farklı köşelerinden topladığı yaklaşık bin sergi metnini bir araya getiriyor.

Röportajın tamamını okumak için tıklayınız.

Sergiyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

  • İş Sanat’ın yeni sezonu 27 Ekim’de başlıyor: “Hayatın İçinde sanat”

İş Sanat,14 Eylül’de düzenlediği toplantıyla yeni sezondaki etkinliklerini duyurdu. 27 Ekim’de salonun kapılarını açacak olan İş Sanat, orkestra şefi Patrick Hahn yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve piyanist Olga Scheps’in düzenleyeceği konser ile izleyicilerle buluşacak. İş Sanat “Cuma İş Çıkışı Konserleri” ise 23 Eylül’de yeni sezona “merhaba” diyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

  • Yaşanan kaosa umut, aşk ve direnişle bakan bir sergi: “Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet”

Küratörlüğünü Didem Yazıcı ve Peter Sit’in üstlendiği “Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet” isimli sergi 15 Eylül’de sanatseverlerle Yapı Kredi Kültür Sanat’ta buluştu. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan adaletsizlikleri farklı bakış açılarıyla ele alan eserlerin yer aldığı sergi, 2 Ocak 2023’e kadar ziyarete açık. Küratör Didem Yazıcı, serginin ayrıntılarını Medyascope’a anlattı.

Sergiyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. 

  • 12 Eylül darbesiyle ilgili ilk dijital müze açıldı

12 Eylül 1980 askerî darbesiyle ilgili ilk dijital müze ve insan hakları arşivi açıldı. Tarihsel Adalet İçin Bellek Müzesi, darbenin 42. yıldönümünde Moda Sahnesi’nde düzenlenen açılışla faaliyete başladı. Bir hafta boyunca devam edecek etkinliklerde döneme dair “Dava Dosyaları”, “Sözlü Tarih” ve “Bellek Nesneleri” koleksiyonları sergilenecek

Sergiyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

  • 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde “Orhan Kemal Emek Ödülleri’’ sahiplerini buldu 

29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin açılış gecesinde ‘’Orhan Kemal Emek Ödülleri’’ sahiplerine takdim edildi. Yetkin Dikinciler’in sunumuyla Merkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleştirilen gecede ödüller, tiyatronun usta ismi Zihni Göktay, oyuncu, şarkıcı ve makyaj sanatçısı Suzan Kardeş ile eski Sinema Emekçileri Sendikası Başkanı Zafer Ayden’e verildi.

  • Evlilikten Sahneler

Ingmar Bergman’ın kült filminden Kayhan Berkin tarafından tiyatroya uyarlanan ve Ece Dizdar, Öner Erkan, Kayhan Berkin, Pınar Göktaş ile Naz Buhşem’in sahnede olduğu  “Evlilikten Sahneler,” Zorlu PSM’de yeni sezona başlıyor.

20 Eylül 20:30

Bilet: Birinci kategori 154 TL

Öğrenci 88 TL

Bilet almak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.