Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (22 Eylül 2022): MB faiz kararını açıklayacak

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul yağışlı, sıcaklık ise 18 derece olacak. Ankara yağışlı 20 derece; İzmir bulutlu 23, Antalya yağışlı 27, Diyarbakır yağışlı 30 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 20 Eylül’deki Elazığ programı öncesi kentin birçok noktasına asılan afişleri hazırlayan Reka Reklam Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karatepe yazılı açıklama yaptı. Karatepe, afişleri Cumhur İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin talebiyle hazırladıklarını açıkladı. Açıklamada, “Son günlerde kamuoyunda gündem oluşturan bilboardlarda yer alan afişlerin baskısı, Cumhur İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin talebiyle şirketimiz tarafından yapılmıştır” denildi.

Muğla’nın Marmaris ilçesinin Yalancıboğaz mevkinde dün (21 Eylül) ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, Yalancıboğaz Adaağzı mevkiindeki orman yangınına bölgede arıcılık yapan 85 yaşındaki M.Y.’nin, arı kovanları önündeki közün sebep olduğu belirtildi. Kovanların kendisine ait olduğunu kabul eden M.Y.’nin ifadesinde ise arı kovanlarına 10 metre mesafede başlayan yangının rüzgarın etkisi ile bir anda hızla dağın eteklerine ulaştığını, ateşi kendisinin yakmadığını söylediği öğrenildi.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kayıp yakını ve hak savunucusu hakkında açılan davanın beşinci duruşması yapıldı. Duruşma öncesi adliye önünde arbede yaşandı, gözaltına alınan 14 kişi akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 3 Şubat 2023’e erteledi. Cumartesi Anneleri bugün saat 12:00’de İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde gözaltılarla ilgili basın açıklaması yapacak.

Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de öldürülen Ape Musa (Musa Amca) lakaplı Kürt gazeteci-yazar ve aydın Musa Anter’in, Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele (JİTEM) ana davası ile birleştirilen dosyasının 37. duruşması dün (21 Eylül) Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Davanın zaman aşımı süresi iki gün önce (20 Eylül) dolmuştu. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Musa Anter’in JİTEM ana davası ile birleştirilen dosyasında, davanın zaman aşımı süresine uğradığı gerekçesiyle Musa Anter, Orhan Miroğlu ve Ayten Öztürk yönünden düşürülmesine, Hamit Yıldırım’ın adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına hükmetti. JİTEM dosyası için ise ayrı dosya numarası verilmesine karar verildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 33 kuruş, euro kuru ise 18 lira 7 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 245 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 978 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 90,28 dolar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, faiz kararını açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı tüketici güven endeksi verilerini açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde bir araya geldi. İngiltere tarafından yapılan açıklamada, Truss görüşmede, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı son dönemde kaydettiği ilerlemeyi hatırlattı. Truss Erdoğan’ı Ukrayna’dan tahıl koridorları oluşturulması konusunda oynadığı rol sebebiyle tebrik etti.

Rusya ve Ukrayna arasında 270 kişilik esir değişimi gerçekleşti, Türkiye ve Suudi Arabistan da bu değişimde arabulucu oldu. Ukrayna’dan gelen açıklamaya göre Rusya’nın elindeki 215 savaşçı ve asker serbest bırakıldı. Buna karşılık Ukrayna da 55 kişiyi iade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, PBS’ye verdiği röportajda, esir değişimi görüşmelerinde Türkiye’nin önemli bir rol oynadığını söylemişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da “kısmi seferberlik” ilan etti. “Batı, Rusya’yı yok etmeye çalışıyor” diyen Putin, Ukrayna’da işgal ettikleri toprakların güvenliğini sağlamak için böyle bir karar aldıklarını söyledi. Buna göre askeri eğitimi olan kişiler orduya çağrılacak ve seferberliğe katılan tüm Ruslar asker statüsünde olacak. Google üzerinden yapılan aramaların popülaritesini ölçen Google Trends’e göre seferberlik ilan edilen Rusya’da “kol nasıl kırılır” araması rekor kırdı.

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını açıkladı. Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3,00-3,25 aralığına yükseltti. Fed’in açıklamasında, gelecek ayki toplantılarda faiz artışlarının devam etmesinin uygun olacağı bildirildi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar C Ligi 1. Grup maçında bugün saat 21.45’te grup ikincisi Lüksemburg ile karşı karşıya gelecek. UEFA Uluslar Ligi’nde grubunda ilk sırada yer alan Türkiye’nin 12 puanı bulunuyor.

UEFA Uluslar B Ligi 1. Grup’ta İskoçya, Ukrayna’yı John McGinn ve Lyndon Dykes’ın (2) golleriyle 3-0 mağlup etti. İskoçya, puanını 9 yaptı ve grup liderliğine yükseldi. Gruptaki ilk yenilgisini alan Ukrayna ise 7 puanda kaldı.

Şimdi de kültür sanat haberimiz var.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1987 yılından bu yana düzenlenen İstanbul Bienali, bir kez daha İstanbul’u güncel sanatın buluşma noktası haline getirmeye hazırlanıyor. 17. İstanbul Bienali, 2007’den bu yana Bienal’in sponsorluğunu üstlenen Koç Holding’in desteğiyle 17 Eylül-20 Kasım arasında ücretsiz gezilebilir. 17. İstanbul Bienali’nde, 500’ün üzerinde katılımcının 50’yi aşkın projesi yer alacak. Bienal katılımcıları arasında sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı, mimar, radyo programcısı, balıkçı, aktivist, stand-up komedyeni, şef, etnomüzikolog, ornitolog, deniz bilimci, kukla ustası ve müzisyenler de bulunuyor. Bienal, Beyoğlu, Fatih, Kadıköy ve Zeytinburnu’nda yer alan 12 sergi mekânının yanı sıra, şehrin dört bir yanında sayıları 50’yi aşan sahaf, kitapçı, lokanta, sinema ve hastanelere ek olarak bir radyo istasyonunda izleyiciyle buluşuyor. 17. İstanbul Bienali, farklı coğrafyalarda, benzer konular üzerine düşünen ve üreten, çeşitli disiplinlerdeki katılımcıları bir araya getiriyor. Her biri uzun vadeli araştırmalar sonucu ortaya çıkan işbirliği temelli projelerin izleyicilere sunulduğu bienal, birlikte vakit geçirmek, düşünmek, konuşmak, dinlemek, okumak, izlemek, sorular sormak ve sorulara cevap aramak için bir davet niteliği taşıyor.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.