Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dükkanının tabelası zorla beyaza boyatılmıştı | TİHEK Abdullahı’nın ırkçılığa maruz kalmadığına karar verdi

Ankara Kızılay’da lokanta işleten Somalili Mohamed Isse Abdullahı, sınır dışı edilmek üzere yaklaşık bir aydır Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nde bekletiliyordu. Abdullahı dün (25 Ekim) serbest bırakılırken Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Abdullahı’nın maruz bırakıldığı sürecin etnik ayrımcılık olmadığına karar verdi. Av. Levent Mazılıgüney,  TİHEK üyelerinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçildiğini hatırlatarak “‘Bizim de ulusal bir insan hakları kurumumuz var’ demek için kurulmuş. Kurumun adını habere yazmazsanız kimse bilmeyecek” dedi.

İçişleri Bakanlığı, Ankara’nın Kızılay semtinde lokanta işletmeciliği yapan, dükkanı defalarca kapatılan ve işyerinin tabelası zorla beyaza boyatılan Somalili Mohamed Isse Abdullahı’yı sınır dışı etmek istiyordu. Yaklaşık bir aydır Geri Gönderme Merkezi’nde bekletilen Abdullahı dün (25 Ekim’de) serbest bırakıldı. Abdullahı’nın avukatlarının Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) yaptığı başvuru ise olumsuz sonuçlandı. TİHEK, Abdullahı’nın etnik kökenine karşı bir ayrımcılığa maruz bırakılmadığına karar verdi.

HABER: Ankara-Kızılay’da Somalili dükkanına polis baskısı: “Sizi burada istemiyoruz, sınır dışı edeceğiz, dükkanınızı kapatacağız”

HABER: Polis, Somalili esnafın dükkanının tabelasını beyaza boyattı, Göç İdaresi Başkanlığı “denetimler kapsamında” dedi 

Hepimiz oradaydık ve gördük

Kararı ve gelişmeyi Medyascope’a değerlendiren Av. Levent Mazılıgüney, aynı gün yaşanan bu iki gelişmeyi bazı medya mensuplarının Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı programına davet edilirken aynı zamanda bazı gazetecilerin ise ters kelepçe yapılarak gözaltına alınmasına benzetti. TİHEK’in Abdullahı’ya ilişkin “Ayrımcılık yoktur” kararını altıya beş oyla aldığını söyleyen Mazılıgüney, Abdullahı’nın dükkanının tabelasını zorla beyaza boyatıldığı süreci hatırlatarak şöyle konuştu:

“Hepimiz oradaydık ve gördük. Orada yaşananların hepsi kaydedildi. Etrafta onlarca yabancı dilde yazılı tabela varken sadece SAAB kafeye bu uygulamanın yapılmış olması ayrımcılıktır. Net bir şekilde kendilerinin rengi nedeniyle Somalili olmaları nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakıldığını gözlemliyoruz.”

HABER: Ankara-Kızılay’da Somalili dükkanına polis baskısı: “Sizi burada istemiyoruz, sınır dışı edeceğiz, dükkanınızı kapatacağız”

HABER: Polis, Somalili dükkanının tabelasını zorla beyaza boyattı, Mustafa Yeneroğlu ile polis arasında “ırkçılık” tartışması yaşandı

Kararı, 11 üyesini de Erdoğan’ın atadığı bir kurum verdi

TİHEK’in Birleşmiş Milletler nezdinde kabul görmüş akreditasyon kuruluşuna başvurararak B Grubu akreditasyonunu almaya hak kazandığını açıkladığı duyuruyu hatırlatan Mazılıgüney, başarı olarak duyurulan bu durumun  başarısızlık olduğuna şöyle dikkat çekti:

“B Grubu akreditasyonu bir başarı olarak duyurdular fakat gerçek şu: ‘B Grubu akredite oldunuz’ demek ‘A Grubu akreditasyon için gereken koşulları sağlayamadınız’ demek. A Grubu’nda akredite olmuş 86 ülke var ve Türkiye onların arasında değil. Neden B Grubu akredite olduk? Çünkü A Grubu için  yürütmeden bağımsız olma ve etkin bir kurum olma şartları var. TİHEK’in 11 üyesini de Erdoğan seçti. Muhhammed’in başvurusu altıya beş oyla kabul edildi. Bunu da sanki bir tartışma yürütülerek alınan bir kararmış gibi göstermek için yapıyorlar. Muhammed’in başvurusu olmasa kurumun ismini duyan bilen yok.”

HABER: Babacan’dan Yeneroğlu ile tartışan polise tepki: “Herkes haddini hududunu bilecek, kimse kamu gücüne sığınıp halka parmak sallayamaz!”

Mohammed’in maruz bırakıldığı sürecin toplumun maruz bırakıldığı hak ihlalleri ile birlikte düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Mazılıgüney, “Kurumların insan haklarını ve hukuku özümsediği demokratik evrensel hukuk ilkelerini belirlemiş bir ülkede yaşama şansını umarım en kısa sürede hep birlikte elde ederiz” diye konuştu.

HABER: Ankara’da lokanta işleten Somalili Abdullahı hakkında sınır dışı edilme kararı – Avukat Efe: “İçişleri Bakanlığı’nın kararı hukuka aykırı”

HABER: Somalili Abdullahı’nın sınır dışı kararı protestosuna polis engeli – Gergerlioğlu: “Onu Somali’ye göndermek ölüme göndermektir”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.