Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022’de hayatını kaybedenler: Onları nasıl bilirdiniz?

2023’e günler kaldı. İstatistikler bize 2022’de 130 milyona yakın kişinin dünyaya geldiğini; 65 milyon kişinin de hayatını kaybettiğini gösteriyor. Hayatını kaybedenler arasında ünlü aktörler, aktrisler, siyasiler ve daha niceleri var. 

Örneğin Hollywood, Ray Liotta, Paul Sorvino ve Bob Saget gibi ünlülerin ölümleri nedeniyle yas tutuyor. İngiltere, tahtta en uzun süre kalan kraliçeleri II. Elizabeth; Japonya ise suikasta kurban giden eski başbakanları Şinzo Abe için yasta. 

Medyascope Dış Haberler Servisi, 2022’de hayata gözlerini yuman aktör, şarkıcı, politikacı ve diğer yıldızları hatırlıyor ve hatırlatıyor. 

  • Sidney Poitier

“Çayırdaki Zambaklar” (Lilies of the Field) filmindeki rolüyle Oscar’ı kazanan ilk siyah aktör Sidney Poitier (94), 2022 yılının ilk günlerinde hayata gözlerine yumanlardan. “Gecenin Sıcağında” ve “Kader Bağlayınca” gibi unutulmaz filmlerde rol alan Poitier, ırksal engelleri aşması ve aktivistliği ile birçok kişiye ilham verdi. 

Sidney Poitier

Poitier, sinema hayatında 1950 ile 2001 yılları arasında 51 yapımda oyunculuk, dokuz filmde yönetmenlik, bir filmde yapımcılık ve bir filmde de senaristlik yaptı. Sektörü bıraktıktan sonra da diplomatik görevler üstlenmeye başladı, 1974 yılında Bahama vatandaşlığı alan Poitier, 1997’de ABD’nin Bahamalar Büyükelçisi olarak atandı. 

  • Bob Saget

Sitcom dizisi “Bizim Ev”de (Full House) canlandırdığı Danny Tanner karakteriyle tanınan Amerikalı aktör ve komedyen Bob Saget (65), ocak ayında Florida eyaletinin Orlando kentinde bulunan Ritz-Carlton Otel’deki odasında ölü bulundu. 

Bob Saget

Saget’in ölüm nedeni olarak akıllara ilk uyuşturucu gelmişti. Fakat ailesi Saget’in kafa travması nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Başının arka kısmını bir yere çarpan ve bunu umursamayarak uyuyan Saget’in beyin kanaması geçirdiği ve bu yüzden öldüğü yapılan otopsi sonucu anlaşıldı. 

  • Angela Lansbury

1990’lı yıllara damgasını vuran “Cinayet Dosyası” (Murder, She Wrote) isimli diziyi hepimiz hatırlıyoruz. İşte bu dizinin her bölümde farklı bir cinayeti çözmeye çalışan dedektif Jessica Fletcher’ı Angela Lansbury (96), 11 Ekim’de yaşamını yitirdi. 

Angela Lansbury

2013’teki Oscar ödüllerinde yaşam boyu başarı ödülü verilen İngiliz aktris, ABD’nin en prestijli tiyatro ödülü olarak kabul edilen Tony Ödülü’nü beş kez kazanmıştı.

  • Kirstie Alley

Komedi dizisi “Cheers”teki Rebecca Howe rolüyle tanınan Kirstie Alley (71), kanser nedeniyle yaşamını yitirenlerden. Alley, 1980’ler ve 90’lar boyunca yayınlanan “Cheers” dizisindeki rolü ve 1993’te “David’in Annesi” adlı CBS televizyonu filmindeki performansıyla Emmy ödülü de kazandı.

Kirstie Alley

Kansas eyaletindeki Wichita’da doğan Alley, “Star Trek 2: Khan’ın Gazabı”, “Drop Dead Georgous” filmleri ve “Bak Şu Konuşana” serisinde de rol aldı. 

  • Paul Sorvino

1990’lı yılların ünlü mafya filmi “Sıkı Dostlar”da (Goodfellas) Paulie Cicero karakterini canlandıran Paul Sorvino (83), temmuz ayında yaşamını yitirdi. Hayatı boyunca 50’den fazla filmde rol alan Sorvino, yaşlılığında ağır sağlık sorunları yaşamıştı.

Paul Sorvino
  • Mihail Gorbaçov 

Soğuk Savaş’ı kan dökmeden sona erdiren fakat Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasını engelleyemeyen Mihail Gorbaçov (91), ağustos ayında vefat etti. 

Mihail Gorbaçov

SSCB’nin son lideri Gorbaçov, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile silahsızlanma anlaşması imzalamış; İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’yı bölen Demir Perde’yi kaldırmak ve Almanya’nın yeniden birleşmesi için Batılı devletler ile işbirliği yapmıştı. Ancak perestroyka (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) adını verdiği reformlar, Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin ülkede politik üstünlüğünün sona ermesine ve son olarak da SSCB’nin dağılmasına neden olmuştu.

  • Kraliçe Elizabeth

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in (96) ölümü, 2022’ye damga vuran ölümdü desek yanlış olmaz. İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı, İngiltere’nin 70 yılı aşkın bir süredir dünya siyasetindeki varlığı II. Elizabeth, eylül ayında İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde yaşamını yitirdi. 

Kraliçe Elizabeth

Dünyanın en yaşlı ve en uzun süre devlet başkanı olarak görev yapan liderinin ölümünün ardından başta Birleşik Krallık olmak üzere tüm dünya yasa boğuldu. Monarşi tartışmaları hiç olmadığı kadar yapılmaya başlandı, kraliyet ailesinin konumu sorgulandı. Kraliçenin ölümünün ardından Galler Prensi Charles, İngiltere’nin yeni kralı oldu. 

  • Ray Liotta 

“Sıkı Dostlar” (Goodfellas) ve “Düşler Tarlası” (Field of Dreams) filmlerinin yıldızı Ray Liotta (67), mayıs ayında yeni filminin çekimleri sürerken yaşamını yitirdi. Liotta, Dominik Cumhuriyeti’nde Saffron Burrows ile birlikte son filmi “Dangerous Waters”ı çekerken uykusunda öldü.

HABER: Beş unutulmaz performansıyla Ray Liotta

Ray Liotta
  • Coolio

“Gangsta’s Paradise” ve “Fantastic Voyage” isimli şarkılarıyla bilinen ABD’li rap şarkıcısı Coolio (59), eylül ayında yaşamını yitirdi. Gerçek ismi Artis Leon Ivey Jr. olan Coolio, “Dangerous Mind” filminin şarkılarından “Gangsta’s Paradise” ile Grammy ödülü kazanmıştı. 

Coolio

Unutulmaz hitler arasında yerini alan bu şarkı, geniş kitlelerce dinlenmeye devam ediyor. Şarkı, YouTube’da ve Spofity’da da bir milyar dinlenmeyi geçti.

  • Ivana Trump

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk eşi ve üç çocuğunun annesi Ivana Trump (73) da bu yıl yaşamını yitirenlerden. Eski Çekoslovakya’da doğan Ivana, Donald Trump ile 1976 yılında bir iş gezisi sırasında New York’ta tanışmış, ertesi yıl evlenmiş ve çiftin Donald Jr., Ivanka ve Eric adına üç çocukları olmuştu. 15 yıl evli kalan çift, 1992 yılında boşanmıştı.

Ivana Trump
  • Madeleine Albright

ABD’nin ilk kadın dışişleri bakanı Madeleine Albright (84), mart ayında kanser nedeniyle yaşamını yitirdi. 1937’de Çekoslovakya’da Marie Jana Korbelova adıyla dünyaya gelen Albright, 1939’da Naziler’in Çekoslovakya’yı işgal etmesinden sonra ailesiyle birlikte Londra’ya kaçmış ve 1948’te de mülteci olarak ABD’ye gelmişti. 1957 yılında Amerikan vatandaşlığını alan Albright, Jimmy Carter yönetimi sırasında Beyaz Saray’da çalışmaya başlamıştı. 1992’de Bill Clinton’un başkan olmasının ardından ilk diplomatik görevini ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak üstlenmişti.

1997’de ABD’nin ilk kadın dışişleri bakanı olarak göreve gelen Albright, dört yıllık görevi süresince Clinton yönetimini Kosova’ya müdahale etmeye zorlamış ve bu yöndeki çabalarıyla öne çıkmıştı. Bazı gözlemciler, NATO’nun Kosova’ya müdahalesini “Albright’ın savaşı” olarak adlandırmıştı.

Madeleine Albright

ABD siyasetinin bu güçlü isminin hafızalara kazındığı en önemli olay, şüphesiz, “60 Dakika” isimli televizyon programındaki bir soruya verdiği yanıttı. Albright, “Irak’a uygulanan ambargo sonucunda yarım milyon çocuk öldü, buna değdi mi?” sorusuna “Evet” yanıtını vermişti.

  • Robbie Coltrane

“Harry Potter” filmlerindeki canlandırdığı Hagrid karakteriyle milyonlarca çocuğun gönlünü fetheden Robbie Coltrane (72), ekim ayında yaşamını yitirdi. Ünlü aktör, James Bond serisindeki “Altın Göz” ve “Dünya Yetmez” filmlerinde de oynamıştı.

Robbie Coltrane
  • Meat Loaf

Dünyaca ünlü rock yıldızı Meat Loaf (74), yılın ilk günlerinde yaşamını yitirdi. Albümleri dünya çapında 100 milyondan fazla satan şarkıcı aynı zamanda “Dövüş Kulübü” (1999) ve “Wayne’in Dünyası”nın (1992) da aralarında olduğu 50’den fazla film ve dizide rol almıştı.

Meat Loaf

Meat Loaf’ın 1977’de Jim Steinman tarafından yazılan ve bestelenen ilk albümü “Bat Out of Hell”, tarihin en çok satan albümlerinden biri.  Şarkıcının 1993 tarihli albümü “Bat Out of Hell II: Back Into Hell”de yer alan, “I’d Do Everything for Love”(But I Won’t Do That) isimli şarkısı ise İngiltere’nin “UK Top” listesinde yedi hafta boyunca zirvede kalan tek şarkı. Meat Loaf 2006 tarihli “The Monster Is Loose” albümüyle ile “Bat Out of Hell” üçlemesini tamamladı. Bu üç albüm dünya çapında 65 milyondan fazla sattı.

  • Jean-Luc Godard

Çalışmalarıyla sinemanın yerleşik kurallarını yıkan Fransız film yönetmeni Jean-Luc Godard (91), eylül ayında yaşamını yitirdi. “Kadın Kadındır”, “Nefret”, “Çete” ve “Serseri Aşıklar” gibi filmlerle tanınan öncü yönetmen, elde taşınabilir kamera çalışmasından varoluşsal diyaloglara çok sayıda kamera tekniğini bir araya getirdiği yeni bir sinema akımına öncülük etti. 

Jean-Luc Godard

Sinefillere göre Godard; yapımcıları sanatçıya dönüştüren, onları usta ressamlar ve edebiyat ikonlarıyla aynı seviyeye getiren gerçek bir devrimciydi.

  • Şinzo Abe

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe (67), temmuz ayında sokakta miting konuşması yaptığı sırada suikasta uğradı ve yaşamını yitirdi. Japonya’nın en uzun süre görevde kalan başbakanı olan Abe, sağlık sorunları nedeniyle 2020’de istifa etmişti. 

Abe’nin sokak ortasında suikasta uğraması, silahların sıkı bir şekilde kontrol edildiği ve siyasi şiddetin neredeyse olmadığı Japonya’yı şoke etti. 

Şinzo Abe

Abe cinayetinin zanlısı Yamagami Tetsuya, Birleşme Kilisesi (FFWPU) olarak tanınan tarikat bağlantılı bir gruba destek veren mesajlar yayımladığı için Abe’ye kin beslediğini söyledi.

  • Leslie Jordan

Emmy ödüllü Amerikalı oyuncu Leslie Jordan (67), ekim ayında geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi. Jordan’ın kullandığı otomobil Los Angeles’ta bir binanın duvarına çarptı, Jordan kaza yerinde öldü.

Son derece muhafazakâr olarak bilinen Tennessee’de doğan Jordan, tüm tabuları yıkmış ve 12 yaşında annesine eşcinsel olduğunu açıklamıştı. 

Leslie Jordan

“Will & Grace” dizisindeki rolüyle tanınan Jordan, “American Horror Story”, “The Cool Kids”, “The Help”, “Ally McBeal”, “Ugly Betty” ve “Pee-Wee’s Playhouse”un da aralarında olduğu çok sayıda yapımda rol aldı.

Koronavirüs salgını döneminde evinden çektiği videolarla dünya çapında beğeni toplayan Jordan, günde iki kez video çekip paylaşıyordu. Jordan, karantina döneminin unutulmaz yıldızı olarak tarihe adını yazdırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.