Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Serdar Ali Çelikler’in hakareti, TFF yayın ihalesi kararı, kulüplerin “FETÖ” kapışması… KAOS!

Süper lig ve 1. Lig yayın ihalesinde iki medya kuruluşu kapıştı. Yağız Sabuncuoğlu’nun haberine göre beIN Medya, TFF’nin yıllık 200 milyon dolar isteğini kabul etmedi. Saran Medya’dan da yıllık 150 milyon euro istendi… O da kabul görmedi. TFF ihaleyi beIN Medya’ya vermek istiyor, lakin Arap sermayesi haklı olarak “bu lig bu parayı eder mi” diyor?

Etmez!

Hafta içinde Fenerbahçe ve Galatasaray başkanları, yöneticileri, yorumcuları birbirlerine girdi. Kim “FETÖ”cüydü çatışması sonucunda davalık oldular. Biri birine “ananas” dedi, diğeri “UEFA Kupası kazanan fotonuzu yayınlayamıyorsunuz” diye çıkıştı. Herkes safları sıklaştırma peşindeyken, sadece futbolu seven taraftar, “taraf/bertaraf” çizgisinde gitti geldi. 

VOLE YouTube kanalının kurucularından, yorumcu Serdar Ali Çelikler (SAÇ); maçın yan hakemi Mustafa Savranlar’ın suratına Galatasaray futbolcusunun defalarca “fuck off” demesine “ana, bacı” diye tabir edilen şekilde dalarak tepki gösterdi. 6222 sayılı sporda şiddet yasasından muaf yorumcu Serdar Ali: “Çünkü sen adam da değilsin hakem de değilsin. Senin karına sövseler ‘buyur ağabey akşam ben getireyim’ diyeceksin, o haldesin. Çünkü siz ahlaksızsınız!” dedi. 

Hakem Mustafa Savranlar kötü bir hakemdir, aynı SAÇ’ın yorumculuğu gibi. Mesela ekşisözlükte troll haberler yazan “patavatsız sadrazam”ın, Damien Comolli girdisinde salladığı, Nuri Şahin, Lasse Schöne, Drexler (Draxler değil) gibi isimleri geçirdiği haberi SAÇ tarafından CNN ekranlarında dile getirilmişti. Sanki kendisi duymuş gibi… Kimse Serdar Ali Çelikler’in kötü yorumculuğu için “Çünkü sen adam da değilsin yorumcu da değilsin. Senin karına sövseler…” diye biten cümleler kurmuş mudur? Ağzından nefret söylemleri eksik olmayan ve kutuplaştırıcı figürlerin en başında yer alan bu tarz isimlerden medyanın temizlenmesi lazım. 

X kuşağı böyle yorumlarda safları sıklaştırırken, Y kuşağı biraz daha temkinli yaklaşıyor. Z kuşağı ise yaratılan futbol iklimine destek vermediği gibi uzaklaşıyor. Düşünsenize 300 lira verip izlediğiniz ligin şaibesi her maçtan sonra gündeme geliyor. Kendi markasını değersizleştiren bir yapı oluşmuş durumda Türkiye Süper Ligi’nde.

Mesela bir yayın esnasında Serdar Ali Çelikler; Afrika takımlarından Fas, Kamerun, Tunus ve Senegal’de Afrika doğumlu 1 tane bile oyuncunun olmadığını söylemişti. Yine ekşisözlük’ten “montea” nickli yazarın minik bir araştırması sonucunda; ilk 11’lerde Fas’ta 3, Kamerun’da 7, Senegal’de 4 ve Tunus’ta 5 Afrika doğumlu oyuncu olduğu ortaya çıkmıştı. O dönemde herhangi bir hakem ekranlara çıkıp “Konuştuğunuz 10 laftan 9’u yalan, 1’i şüpheli” dememişti. 

Bu reyting canavarı güzide yorumcu Serdar Ali Çelikler, Bogdan Bogdanovic hakkında Obradovic’in ne bulduğunu sorgulamıştı. Hatta Sırp oyuncuya “sinameki” (argo: uyuz) anlamına gelen lakap takmıştı. Fenerbahçe 2017’de EuroLeague şampiyonu olduktan sonra SAÇ ekranda oyuncudan özür diledi. Sarı-lacivertlilerin en değerli oyuncusu Ferdi Kadıoğlu için yeteneksiz diyen yorumcu, 3’lü savunma ile kariyerini inşa eden Antonio Conte için de 4-3-3 oynadığını ve ilk defa 3’lü savunma ile maça çıktığını söylemişti. Futbol liglerini takip eden hakemler acaba demiş midir: “SAÇ bilmediğin konuda yorum yapmasan mı?” diye.

Hakem cevap veremiyor, hakemler neden hata yaptığını anlatamıyor… En kolay eleştirilebilen kurum oldular. Elbette onlar da performansları ile şaşkınlık yaratıyorlar. Lakin şu bir gerçek; Türkiye Süper Ligi’nde birkaç ay önce bir kulüp başkanı, maçın hakemine yumruk attı, yetmedi tekme attı. Şiddeti ekranlarda körükleyen ve kendini duyma yetisini kaybetmiş yorumculardan sıkılmadınız mı?

Eşler kutsaldır, anneler kutsaldır, takımlar kutsaldır… Sık sık duyarız bu lafları. Sonra da ilk maçta rakip futbolcunun annesine küfür edilir. Hakem hata yapar, hakemin eşine küfür edilir. Bu nefreti bitirmek Z kuşağının elinde. Fark ettiniz mi bilmiyorum, takım taraftarlıkları ile bilinen genç nesilden kimse futbol takımlarının sen daha “fetö”cüydün kapışmasına dahil olmadı. Kutuplaştırıcı iklim, gençleri de lokal futbol coğrafyasından uzaklaştırıyor. Artık çeşitli üyeliklerle dünyadaki her maç izleniyor. Dünyadaki maçlar ve futbol atmosferi kendi takımlarımızdan daha sıcak geliyor. Oralarda da hakem hataları oluyor. Fakat hiçbir kulüp safları sıklaştırma yoluna gitmiyor.

Ligdeki maçların değerlendirmesini, hocaların taktiksel yaklaşımlarını en son ne zaman duydunuz? Tek konu hakem ve kararları. Sonra bu lige yıllık 200 milyon euro isteyen bir TFF var. Açıkçası TFF’nin bu zorlamasının altında Saran Medya’yı bir şekilde dışarda tutma çabası var. Kapalı kapılar ardında ne konuşuluyor bilmek imkânsız, lakin bilinen bir konu var; Türkiye Futbol Federasyonu, Arap coğrafyasına hayran ve işlerini onlarla devam ettirmek istiyor. Siz bu yazıyı okuduğunuzda yayın ihalesi beIN lehine karara bağlanmış olabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.