Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (25 Mart 2024): YRP seçimleri nasıl etkileyecek?

Prodüktör: Büşra Uygun

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba. Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

AKP’nin Büyük İstanbul Mitingi, Atatürk Havalimanı’nda düzenlendi. Mitingde, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, İBB Başkan adayı Murat Kurum ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu. Yeniden Refah Partisi’nden istifa eden İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu, AKP’ye katıldı. Erdoğan, Pamukçu’nun rozetini mitingde taktı.

Hem Erdoğan’ın hem de Murat Kurum’un gündeminde mevcut İBB Başkanı ve CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu vardı. İlk kez Ekrem İmamoğlu’nun adını zikreden Erdoğan, “Ekrem denilen arkadaş, burada göreve başladıktan sonra ne değişti?” diye sordu. Erdoğan, isim vermeden 2023 Genel Seçimleri’nde ittifak yaptığı Yeniden Refah Partisi’ni de eleştirdi.

Erdoğan, kararsız seçmenden oy istedi, küskün seçmen için gerekeni yapacaklarını vurguladı, “Kafası karışık eşiniz dostunuz varsa buradan eve gidince mutlaka onları arayın. Kafalarındaki soru işaretlerini gidereceğiz. Sandığa gitmeniz, sandıklara sahip çıkmanız mühimdir” dedi.

***

Yeniden Refah Partisi, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesindeki 15 Temmuz Meydanı’nda “Büyük İstanbul Mitingi”ni gerçekleştirdi. 

Partinin İBB Başkan adayı Mehmet Altınöz, konuşmasında partinin üye sayısının hızla arttığını aktarırken Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı bir sonraki seçimde cumhurbaşkanı yapacaklarını söyledi. 

Erbakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bize kaybettirmek istiyorlar” sözlerine “Size biz kaybettirmiyoruz. İsrail’le ticaret, rantçı belediyecilik anlayışınız kaybettiriyor” karşılığını verdi. Erbakan ayrıca partisinden istifa eden İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu’ya Erdoğan’ın rozet takmasına “Yolunu kaybetmiş bazı şahıslara rozet takıyor” diyerek tepki gösterdi.

***

DEM Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, tutuklu bulunduğu cezaevinden Medyascope’un sorularını yanıtladı. Siyasette çözüm arayışında olduklarını söyleyen Kışanak, “İki milliyetçi aday arasına sıkışmış siyasete, bir nefes borusu açtık ve halkın önüne demokratik bir seçenek sunduk. Açık konuşmak gerekir, Ankara DEM Parti’nin klasik seçmen tabanın az olduğu bir il. Ancak Ankara’daki demokratik toplumsal yapının, DEM Parti’nin sunduğu seçeneğe, pozitif bir yanıt vereceğini düşünüyorum. Kutuplaşma ve milliyetçilik yarışı herkesi çok yordu” dedi.

***

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin bayram ikramiyelerinin 2-5 Nisan tarihleri arasında banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Emekliler 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nden önce seyyanen zam beklerken, ikramiyeler de seçim sonrasına bırakıldı.

***

Beykoz’da yaşadığı evde rahatsızlanarak Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Türk sinemasının ünlü aktörü Kadir İnanır, beyne pıhtı atması sonucu inme geçirdiği için operasyona alındı. Yoğun bakımda tedavisi süren 74 yaşındaki sanatçının sağlık durumuyla ilgili bilgi veren hayat arkadaşı Jülide Kural, İnanır’ın tüm tetkik sonuçlarının olumlu çıktığını ve uyandırılacağını söyledi. Kural kamuoyu açıklamasında ayrıca “Kadir İnanır, ‘bu topraklarda barışı görmeden gitmemeye’ kararlı bir sanatçıdır” dedi.

***

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edildi.

***

Avrupa Birliği (AB), rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle dünyanın en büyük teknoloji firmaları hakkında soruşturma başlattı. Google, Meta ve Apple, 2022’de yürürlüğe giren “Dijital Hizmetler Yasası”nın ihlal etmek suçlamasıyla incelenecek. Söz konusu şirketler, yıllık gelirlerinin yüzde 10’una varan para cezaları ile karşı karşıya kalabilirler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.