Açlık grevindeki maden işçileri haklarını alacak: Eylem sonlandırıldı

İSTANBUL (Medyascope) – Dokuz gündür açlık grevi yapan Doruk Madencilik işçilerinin haklarının 15 gün içerisinde ödeneceği açıklandı. Böylece madenci eylemi sona erdi.

Açlık grevindeki maden işçileri haklarını alacak: Eylem sona erdi
Madenci eylemi sona erdi: İşçiler haklarını alacak
Haberin özeti
  • Direnen maden işçileri kazandı. Dokuz gündür açlık grevinde olan işçiler haklarını alacak.
  • Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, bakanlık ile görüşmeleri aktardı.
  • Başaran Aksu, “Haklarınızı aramaktan korkmayın” dedi.

Ödenmeyen maaşları gerekçesiyle günlerdir eylemde olan maden işçileri, İçişleri Bakanlığı ile görüşmenin ardından eylemi bitirdi. Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve yönetici Başaran Aksu, avukat Mert Batur ile birlikte üç kişilik bir heyet kurarak Ankara’ya gitti. Heyet, işçilerin birikmiş maaş alacaklarına ve diğer haklarına ilişkin talepleri Bakan Çiftçi’ye iletti.

İddialara göre Bakan Çiftçi, görüşme öncesinde ilgili holding sahibini telefonla arayarak işçilerin alacaklarının ödenmesini talep etti.

Madenci eylemi sona erdi

Görüşmenin ardından Çakır şöyle dedi:

“Toplantı olumlu geçti. Çoğu arkadaşımızın maaşları yattı. 15 gün süre istediler bizden. Bunun da garantörü bakanlıklar. Bu saatten itibaren bizler de eylemimizi sonlandırdık.”

İçişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından yapılan görüşmeye dair açıklama yaptı:

“İçişleri Bakanlığındaki toplantı tarafların uzlaşmasıyla sonuçlanmıştır. İşçiler, işverenle anlaşarak eylemi noktaladıklarını açıklamışlardır.”

Görüşme öncesinde işçiler, eylem planlarını sürdürme kararını koruyordu. Madenciler, saat 18:00’de holding patronunun kapısına gitmeyi kararlaştırmıştı. Bakanlık görüşmesinin sonucu bu planı değiştirdi.

İşçilerin tüm taleplerinin şirket tarafından kabul edildiğini belirten Bağımsız Maden İş Sendikası avukatı Mert Batur, “Doruk Maden işçileri büyük bir zafer kazanmıştır. Sadece şu 15 günlük süre, şirket yetkilileri ile sendikamız ve işçi heyetinden oluşan bir teknik meselelerin çözüleceği bir süreci ifade etmektedir. Burada neyin, nasıl ve ne zaman ödeneceğine dair bir planlama yapılacaktır. Bu ödemelerin Mayıs ayının ortasını aşmayacak şekilde tamamlanması konusunda mutabakata varılmıştır” dedi.

Batur şunları söyledi:

“Çalışanlarla ilgili durum şudur: Mevcut koşullarda hem bakanlıkların değerlendirmeleri hem de şirketin açıklamaları doğrultusunda haklı fesih şartları oluşmuş kabul edilmektedir. Bu nedenle işçilerin, haklı fesih yapıp yapmadıklarına bakılmaksızın tüm tazminatlarının ödenmesi suretiyle süreç tamamen kapanacaktır. Böylece ücretsiz izin dayatması gibi uygulamaların tekrar gündeme gelmesinin önüne geçilecektir. Bu oldukça önemli bir gelişmedir. Doruk Madencilik, Yıldızlar SSS Holding’e bağlı şirketlerden biridir. Benzer hak ihlalleri ve mağduriyetler konusunda farklı yerlerden de bize ve yetkililere başvurular ulaşmıştır. Bu tür durumlarda işçilerin inisiyatif alarak sürece dahil olması önemlidir.”

“Haklarınızı aramaktan korkmayın”

Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ise şunları kaydetti:

“Öncelikle burada farklı mikrofonlar görüyoruz. Sevindik. Daha önce yoktular. İşçilerin eylemini bugüne kadar görmediler. Şimdi görmeleri sevindirici. Üç bakan yardımcısı; İçişleri, Enerji ve Çalışma bakan yardımcıları, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ankara Emniyet Müdürü ile üç bakanlığın üst düzey bürokratlarının katıldığı bir toplantı yaptık. Bu toplantıda şirketin tüm ödemeleri; özlük hakları, ödenmemiş sendikal haklar, zorunlu ücretsiz izne çıkarılan işçilerin SGK girişlerinin yeniden yapılması ve ücretlerinin ödenmesi, mahkeme sürecinde olan işçilerin alacaklarının ödenmesi gibi başlıkların tamamı kabul edildi. Hiçbir arkadaşımız dışarıda bırakılmadı. Hatta direniş sürecinde sendikaya başvurmamış olanların hakları da garanti altına alındı. Sendikamızın avukatları ve yöneticileri ile şirket yönetimi arasında bu geceden itibaren süreç başlıyor. 15 günün sonunda, üç bakan yardımcısının huzurunda tüm ödemelerin yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek. Bu garantörlükle süreci tamamladık. Direniş zaferle sonuçlandı. Benzer durumda olan tüm işçilere, emekçilere ve emeklilere çağrımızdır: Haklarınızı aramaktan korkmayın. Son bir mesaj vermek istiyorum. 31 Aralık’ta Ardanuç’ta çığ altında kalan çoban Bülent Gezer hâlâ çıkarılamadı. Güçlü birinin yakını olsaydı çoktan çıkarılmıştı. Ülkenin teknik kapasitesini biliyoruz. Ayrıca Akbelen’de köyünün ormanını savunurken tutuklanan Esra Işık’ın ve Antep’te işçi haklarını savunduğu için tutuklanan sendikacı Mehmet Türkmen’in derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Bugüne kadar neler yaşandı?

Doruk Madencilik işçileri, Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde ödenmeyen maaş ve tazminatlar için 13 Nisan’da Eskişehir’den Ankara’ya yürüyüş başlattı.

İşçiler 19 Nisan’da Ankara’ya ulaştı. Ümitköy’de sabahlayan işçiler 19’u 20 Nisan’a bağlayan gece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yürümek istedi. Polis işçilere müdahale etti. Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, sendikanın örgütlenme uzmanı Başaran Aksu ile bazı işçiler gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler daha sonra serbest bırakıldı.

Bu sırada yürümelerine izin verilen bir grup işçi, Eskişehir Yolu’ndan yürüyerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önüne ulaştı.

Madenciler, bakanlık önünde üstlerini çıkararak, açlık grevine başladıklarını açıkladı. Bağımsız Maden İş’in X hesabından yapılan paylaşımda “110 maden işçisiyle birlikte Enerji Bakanlığı önünde açlık grevindeyiz. Daha önce ekmek kavgası vermemiş, açlıkla sınanmamışlar bizi anlayamazlar. Mücadelemizi anlamayanlar cesaretimizi de tahmin edemezler” denildi.

Açlık grevindeki maden işçileri haklarını alacak: Eylem sona erdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde açlık grevine başlayan 110 madenci 21 Nisan’da gözaltına alındı. İşçiler daha sonra serbest bırakıldı.

22 Nisan’dan itibaren İşçiler Ankara’daki Kurtuluş Parkı’nda eylemi sürdürmeye başladı. Buradan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yürümek isteyen işçiler ile polis zaman zaman karşı karşıya geldi. İşçilere destek vermek isteyen vatandaşlar da zaman zaman polis şiddetine maruz kaldı.

Pek çok siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisinin destek verdiği Doruk Madencilik işçilerini CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da ziyaret etti.

Son olarak dün (27 Nisan) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yürümek isteyen işçiler yine polis müdahalesi ile karşılaştı. Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve sendikanın örgütlenme uzmanı Başaran Aksu gözaltına alınıp, ilerleyen saatlerde serbest bırakılırlarken, işçilerden bir heyetin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileriyle görüşmesine izin verildi.

Holding’den açıklama

Doruk Madencilik, işçilerin açlık grevinin ardından resmi sayfasından yaptığı açıklamada ise ‘’mağduriyetleri gidereceğini iddia etti:

‘’Doruk Madencilik A.Ş. olarak, son dönemlerde yaşanan mali zorluklar nedeniyle çalışma arkadaşlarımızın alacaklarının ödemelerinde gecikmeler yaşanmıştır. Şirket olarak, sürecin oluşturduğu mağduriyetin farkında olduğumuzu özellikle ifade etmek isteriz.

Bugün itibarıyla, çalışma arkadaşlarımızın birikmiş alacaklarının ödemelerine başlanmış olup, tüm alacakların en kısa süre içerisinde eksiksiz şekilde tamamlanması için çalışmalarımız planlı bir şekilde devam etmektedir. Emekçinin emeğinin karşılığını zamanında ve tam olarak almasının her zaman önceliğimiz olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz.

Yaşanan sürecin nihayete ermesi noktasında göstermiş oldukları yapıcı ve çözüm odaklı yaklaşımlarından dolayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Alparslan Bayraktar’a ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan’a şükranlarımızı sunarız. Ayrıca işçi-işveren diyaloğunun sağduyu içerisinde sürdürülmesine katkı sunan Türkiye Maden İşçileri Sendikası’na teşekkür ederiz.

Özellikle bu süreçte sabır ve anlayış gösteren çalışma arkadaşlarımıza karşı oluşan hassasiyet nedeniyle duyduğumuz üzüntüyü paylaşır, yaşanan gelişmeler nedeniyle kamuoyunu böylesi bir konuyla meşgul etmiş olmaktan dolayı mahcubiyetimizi ifade ederiz.

Doruk Madencilik A.Ş. olarak; çalışma arkadaşlarımız, paydaşlarımız ve ülkemiz için üretmeye, istihdam sağlamaya ve sorumluluklarımızı harfiyen yerine getirmeye kararlılıkla devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.’’

İşçilerin talepleri nelerdi?

  • Aylarca ödenmeyen ücretlerin yatırılması,
  • Haklı nedenle işten ayrılan işçilerin tazminatlarının ödenmesi,
  • TMSF öncesi ve sonrası işten çıkarılanların tazminat haklarının verilmesi,
  • Emekli olup tazminat alamayan işçilerin alacaklarının ödenmesi,
  • Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 7 işçinin işe iadesi,
  • Ücretsiz izin uygulamasının kaldırılması, geçmişe dönük ücret ve sigorta haklarının tamamlanması,
  • İSİG kurallarına uygun çalışma koşullarının sağlanması,
  • Madenin kamulaştırılması ve iş güvencesinin sağlanması.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.