Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu yeni telif yasası tasarısını reddetti

Avrupa Birliği Parlamentosu’nun Strazburg’daki genel oturumunda, yeni telif hakları yasa tasarısı 278’e karşı 318 oy ile reddedildi.

Avrupa Parlamentosunda iki yıldır süren telif hakkı yasası tartışmaları, içerik üreticileri ve internet devleri arasında büyük tartışmalara yol açmıştı. Söz konusu olan yasa tasarısı, 2001’den beri yürürlükte olan telif yasasında bir dizi radikal değişikliği öngörüyordu. Yasa tasarısının amacı ise korsan kullanımlara karşı internette içerik üretenlerin, gazetecileri ve sanatçıların haklarını korumak ve yaptıkları işin karşılığı olarak “link vergisi” adı altında bir ücret almalarını sağlamak olarak açıklanmıştı.

Aralarında World Wide Web’in kurucusu Tim Berners-Lee, “internet’in babası” olarak bilinen Vint Cerf’ ve Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales’in de bulunduğu 100’ü aşkın kişinin imzaladığı bir bildirge ile Avrupa Parlamentosu vekillerini yeni yasa tasarısını gözden geçirmelerini ve yeniden değerlendirmelerini teklif etmişlerdi. Öngörülen yasa tasarısınında bir çok maddenin muğlak olduğu ve internetin sağladığı bir çok özgürlüğün kısıtlanabileceği endişesini dile getirmişlerdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.