Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amsterdam’da itfaiye teşkilatındaki ırkçılığa karşı gelen itfaiye şefi ölümle tehdit ediliyor

Amsterdam’da itfaiye şefi Leen Schaap, itfaiye teşkilatında düzeltmeye çalıştıkları yüzünden ölüm tehditlerinin hedefi oldu. İki yıl önce göreve gelen Leen Schaap, teşkilatta yıllardır hakim olan beyaz erkek egemenliğine ve yolsuzluklara engel olmaya çalıştı. Yaptıklarıyla itfaiyecileri rahatsız eden Schaap için kiralık katil tutmaya çalışanlar bile var.

Belediye başkanı Eberhard van der Laan’ın söylediğine göre, Amsterdam’daki itfaiye teşkilatında ırkçılık, ayrımcılık ve zorbalığın olduğu bir atmosfer hakimdi: “Yangın söndürmede çok iyiler fakat kültür rezalet”. İtfaiye şefi Leen Schaap’ın işi hiç kolay olmadı.

Ekran Resmi 2018-07-18 14.12.44

İtfaiye teşkilatında yaşananlara “herkesin birbirini koruduğu bir sessizlik kültürü” diyen Schaap, sorunları hep açıkça anlattı ve alenen eleştirdi. Masasına bir vibratör bırakılan Schaap, bunu bir “#MeToo” anı olarak adlandırdı. (Üstelik vibratöre verdiği tepkinin üzerine bir itfaiyeciden “yangın daha kötüdür” cevabını aldı). Schaap’ın döneminde, sürekli “kanser Faslılar” ve “siyah maymunlar” ifadeleriyle konuşan bir itfaiyeci açığa alındı. Schaap, ayrımcı ve ırkçı davranışlar sergileyen itfaiyecilerin işine son verdi.

Schaap, teşkilattaki çalışma şartlarında da ciddi değişikliklere gitti. Bazı itfaiyeciler yılda sadece 90 gün çalışıp ikinci veya üçüncü işlere de gidiyordu. Schaap, teşkilatı denetlemesi için bir firmayla anlaştı ve bu denetleme sayesinde, itfaiyecilere erken emeklilik veya başka ödemeler adı altında yasadışı şekilde 4.7 milyon dolar ödenmiş olduğu ortaya çıktı. Suçlamalardan rahatsız olan itfaiyeci birlikleri, Schaap’a soruşturma açılmasını istedi.

İtfaiye şefi Schaap şimdi çalışanlardan ölüm tehditleri alıyor. Amsterdam Daily gazetesine göre, Schaap Şubat ve Mart aylarında iki ölüm tehdidi aldı. İddiaya göre, bazı itfaiyeciler arabayla çarparak Schaap’ı öldürecek bir kiralık katil tutmak için para topluyor. Bir motosiklet çetesi de Schaap’ı şiddetle tehdit ediyor. Schaap ise, yapılanların ona zarar veremeyeceğini söylüyor: “Ben bebek değilim ve bunlara alışkınım. Yaşananlar beni etkiliyor ama bana zarar vermiyor”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.