Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

‘Yapamazsın’ kelimesine inat ‘yaptım’ diyen kadınların hikâyesine dokunan Sinem Giray Toma’nın fotoğraf sergisi açıldı

Fotoğraf sanatçısı Sinem Giray Toma’nın “Erkek Egemen Mesleklerde Kadın Portreleri” ve “Doğudan Kadın Portreleri” temalı iki bölümden oluşan fotoğraf sergisi açıldı. Toma, “Kadınların baskılandığı bir coğrafyada ‘yapamazsın’ kelimesine inat, ‘yaptım’ diyen kadınların hikâyesine, yaşamına dokundum” diyor.

Fotoğraf sanatına, “çektiğim her fotoğraf dokunduğum bir insan olacak” felsefesiyle başlayan Toma’nın iki senedir üzerinde çalıştığı “Erkek Egemen Mesleklerde Kadın” ve motor üzerinde yaptığı yolculukta çektiği “Doğudan Kadın Portreleri” temalı sergi iki bölümden oluşuyor. Açılışı geçen cuma günü Balat Kültür Evi’nde gerçekleştirilen sergi, bir hafta boyunca açık olacak. Serginin geliri kız çocuklarına eğitim bursu olarak verilecek.

“Hayalim kadınların içindeki yapabilme yeteneği keşfetmesini sağlamak”

Sinem Giray Toma, “Erkek Egemen Mesleklerde Kadın Portreleri” temalı sergisinin ana fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle anlattı:  ‘Çıkış noktam aslında kız çocuklarının eğitilerek önümüzdeki nesilleri yetiştirecek eğitimli anneler olması. Zihnimde bir soru işareti belirmeye başladı; kadını da erkeği de yetiştiren kadın, ancak ‘yapamazsın’ kelimesinin en çok kullanıldığı birey de kadın! Buradaki çelişki bende gittikçe bir şeyleri sorgulamaya itti.”

“Kadınların baskılandığı bir coğrafyada ‘yapamazsın’ kelimesine inat ‘yaptım’ diyen kadınların hikâyesine, yaşamına dokunmaya karar verdim” diyen Toma, bu yola çıktığından beri birçok meslekten kadınla tanıştığını ve mücadelelerine şahitlik ettiğini söyledi. Sanatçı, ‘Erkek Egemen Mesleklerde Kadın Portreleri’ temalı bölümde; fırında ekmek yapanından Kapadokya’da balon uçuran pilotuna, ağır işçilik gerektiren demir ustasından ince işçilikle sanatını icra eden telkâri ustasına kadar birçok alanda çalışan kadına yer verdi.

Sanatçının bu sergiyle ilgili hayali, bir kadının her şeyi yapabileceğini gösterip, başka kadınların da içindeki yapabilme yeteneğini keşfetmesini sağlamak. Toma serginin hiçbir zaman sonu olmayacağına ve ‘yapabilen’ her kadınla çoğalmaya devam edeceğine inanıyor.

 


Serginin geliri kız çocuklarının eğitimine

Sinem Giray Toma, motosiklet üzerinde gerçekleştirdiği yolculukta ise birçok kadınla tanıştı; hikâyelerini dinledi ve anlattı: “Doğudan Kadın Portreleri bölümündeki amacım, baktığım çerçevenin gördüğüm coğrafyanın farklılık gösterdiğinde daha da zenginleşeceğine olan inancımdı. Ve bu şartlar altında bu serginin içerisine ‘Doğudan Kadın Portreleri’ni eklememem mümkün değildi.”

Eğitimde kız çocukların desteklemesi gerektiğinin altını çizen Toma, “Bu serginin geliri kız çocuklarına eğitim bursu olarak aktarılacak. Çünkü bugün eğitilen kız çocuklar yarınki nesilleri eğitecek annelerdir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.