Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meclis Sağlık Komisyonu’nda, hekimlere çalışma yasağı getiren 5. madde geçti

KHK ile ihraç edilen ve güvenlik soruşturmasına takılan hekim ve diş hekimlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastanelerde çalışmasını engelleyen 5. madde TBMM Sağlık Komisyonu’nda dün akşam kabul edildi. 

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda sağlık çalışanlarına karşı şiddeti önleyen düzenlemenin de bulunduğu ‘sağlık torba teklifi’nin görüşmeleri saat 15.00’te başladı. 

Komisyon görüşmelerine, yasa teklifini protesto eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) temsilcileri de katıldı. 

Komisyonda yaklaşık 12 saat boyunca, teklifin 5. maddesi olan ‘KHK ile kamudan ihraç edilen ya da güvenlik soruşturması sonucu kamu görevine alınmayan hekimler ile diş tabiplerinin sadece SGK ile anlaşması olmayan sağlık kuruluşlarında çalışma imkanı tanıyan düzenleme’ üzerinde milletvekilleri görüş bildirdi.

 

5. madde görüşmeler sona ermeden oylandı

AK Parti, bir önergeyle 5. maddenin oylanmasına yönelik önerge verdi. CHP’li ve HDP’li milletvekilleri ise madde üzerinde görüşmelerin sona ermediğini, bu nedenle oylanamayacağını söyleyerek tepki gösterdi. Muhalefet milletvekilleri, bu sırada ayağa kalkıp, masalara vurarak komisyon başkanını protesto etti. Bazı CHP milletvekilleri madde üzerinde oylama yapılırken, komisyon başkanının önünde duran cihazlara dokunarak oylamaya müdahale etmek istedi. 

Tartışmalar sürdüğü sırada, Komisyon Başkanı Şenel Yediyıldız, 5. maddenin kabul edildiğini belirterek komisyonun çalışmalarına saat 15.00’te devam edeceğini söyledi ve toplantıyı kapattı.

Oylamanın ardından, AK Parti’li ve MHP’li milletvekilleri komisyon salonunundan ayrıldı ancak CHP’li, HDP’li ve İYİ Parti’li milletvekilleri bir süre daha salonda kaldı. Üç partinin milletvekilleri, “oylamada ellerin kaldırılmadığı; önergelerin anlaşılamadığı ve dağıtılmadığı; protestolar sırasında müzakere edecek ortam bulunmadığına” ilişkin “tutanağı” imzaladı. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, CHP’nin önergesinin oylanmadığını, 5. maddenin oylamasında da AK Partili milletvekillerinin el kaldırmadığını savundu. 

Yasa önerisinin görüşmeleri sırasında “TTB” tartışması yaşandı.

Komisyonda  söz alan AKP Konya Milletvekili Abdullah Ağralı, “Meslek kuruluşlarıyla ilgili özellikle TTB Merkez Konseyi, tüm hekimleri temsil etmiyor. Hekim olarak konuşuyorum ve beni temsil etmediğini düşünüyorum. Düşüncelerimi söylüyorum. Burada TTB’den gelen arkadaşın da yine bu ideolojik saplantı içerisinden çıkmadığını görmüş olduk” dedi.

Ağralı’nın konuşmasına muhalefet partilerinden tepki geldi. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, TTB Merkez Konseyi’nin seçimle geldiğini söyleyerek, “Bunlar bizim baş tacımızdır” dedi.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de “Özellikle bir hekim olarak, ‘Tabipler Birliği’nin beni temsil ettiğine inanmıyorum’ şeklindeki cümleyi kabul etmiyorum. STK’lar demokrasinin ‘olmazsa olmazı’dır. Anayasal bir kurum olan TTB, 6023 sayılı Yasayla, 1953’te kurulmuştur. Bunu söylemek kanuna karşı gelmektir” diye konuştu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel  ise “Sizin gibi düşünmedikleri için, ‘Hekimleri temsil etmiyor’ şeklinde bir ifade kullanmak doğru değildir” diyerek Ağralı’ya tepki gösterdi.

“TTB, Anayasanın 135. maddesine göre kurulmuştur”

 TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ise Birliğin Anayasanın 135. maddesine göre kurulmuş anayasal bir meslek örgütü olduğunu belirtti. Adıyaman şöyle konuştu:

“44 maddelik bir torba yasa tasarısını karşımızda bulduk. Hiç alakası olmayan birtakım öneriler getiriliyor bu sağlıkta şiddeti önlemeyle ilgili ama 5. madde var ki, 6 bin hekimi ilgilendiriyor. Biz suçlu bir insanı savunmuyoruz, ‘Kanuni olarak, adil bir şekilde yargılansınlar, yargılanan insanlara ne ceza veriliyorsa verilsin ama tutup da sizin OHAL şartlarında ihraç ettiğiniz insanlara bir de bu cezayı vermeye hakkınız yok’ diye düşünüyoruz. Soruşturması negatif geldiği için atamaları yapılmayan 1500 kişi var. Bu arkadaşlar açlığa mahkûm edildiklerini düşünüyorlar aileleriyle beraber ve buna isyan ediyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.