Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de ikinci bir kadın, genetiğiyle oynanmış bebeklere hamile


Geçtiğimiz kasım ayında, Çinli bilim insanı He Jainkui, genetiği değiştirilmiş ikiz bebeklerin dünyaya geldiğini iddia etmişti. Etik kodları ihlal ettiği gerekçesiyle tüm çalışmaları askıya alınan He Jainkui, ikinci bir çiftle daha çalıştıklarını ve bir hamilelik daha olabileceğini söylemişti.

He Jainkui’nin bahsettiği ihtimal gerçek oldu. Çin’de konuyu soruşturan otoriteler, ikinci bir kadının daha genetiği değiştirilmiş bebeklere hamile olduğunu açıkladı.

Çin haber ajansı Xinhua’nın haberine göre, hamile kadın ve ilk hamilelikten doğan ikiz bebekler, tıbbi gözlem altında tutulacak.

Çin’de bölgesel yönetimin yürüttüğü soruşturmada, He’nin sahte etik kontrol belgeleri kullandığı ve denetimden kaçtığı ortaya çıktı. Xinhua’nın haberinde, He’nin içinde yabancı çalışanların da bulunduğu gizli bir araştırma ekibi kurduğu ve illegal insan embriyosu için güvenliği ve etkinliği belirsiz bir teknoloji kullandığı belirtildi.

He’nin bahsettiği genetiğiyle oynanmış bebekler, bu sayede AIDS’e yakalanmaktan korunabilecekti. HIV taşıyan babalar ve HIV taşımayan annelerden oluşan sekiz çift He’nin çalışması için gönüllü oldu, bir çift daha sonra vazgeçti.

Çin dahil birçok ülkede insan genetiğiyle oynamak yasak. Xinhua’ya göre He, ciddi bir hukuki süreçle karşı karşıya. Kasım ayında Hong Kong’da bir genetik zirvesinde çalışmasını duyuran He, konuşmasında ülkedeki AIDS hastalarını hatırlatarak, deneyiyle gurur duyduğunu söylemişti.


Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.