Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bertrand Russell röportajı (1952-Türkçe altyazılı)

Bertrand Russell, hiç kuşkusuz, yirminci yüzyılın en önemli filozoflarından biridir. Aslına bakılırsa sadece filozof da değil, matematikçi ve tarihçidir de kendisi. Seçkin bir aileden gelen Russell, hayatı boyunca çeşitli barışsever aktivistliğe doğrudan soyunmuştur. Bu açıdan, özellikle birinci dünya savaşına yürekten karşı çıkmış, ilerleyen yıllarda da despotikleşen hükümetlere karşı çeşitli kampanyalar yürütmüştür.

Bununla birlikte, öğrencisi olan Ludwig Wittgenstein ile birlikte analitik felsefenin kurucularından sayılmaktadır. Bu açıdan, fikirlerin açık ve seçik olmasının önemini vurgulayan Russell, bir yandan da her şeye şüpheyle yaklaşılması gerektiğini belirtmektedir. 1952 tarihinde, Russell 80 yaşına geldiğinde Romney Wheeler’in kendisiyle yaptığı bu röportajda, Russell kendi yeniyetmelik dönemini anlatarak başlıyor konuşmaya. Döneminin başbakanı olan büyükbabasından bahsediyor ve o dönemki aile geleneklerini aktarıyor. Sonrasında Cambridge’e gitmesiyle değişen çevresini ve kendisini ne denli mutlu hissettiğini anlatan Russell, matematik ve felsefe ile olan ilgisini, bu açılardan matematiğin ve felsefenin ayrı ayrı ne gibi doyum sağladığını ve ne gibi konularda yetersiz kaldığını belirtiyor.

Rusya ve Çin hakkında gözlemlerini aktardıktan sonra, dünyanın kurtuluşu için üç temel şey öneriyor Russell: Dünya hükümeti, ekonomik eşitlik ve sabit nüfus. Bu üç şeyi bir miktar ayrıntılandırarak ne demek istediğini aktarıyor bizlere. Bu esnada da eğitimin ve özgürlüğün hangi açılardan önemli olduğunu da söylüyor. Nihayet, Marx’a değinerek felsefenin kaynağına ve dünyaya dair umutlarına değinen Russell, aslında konuşmanın başına kendisinin de özetlediği gibi “değişen inançların ve değişmeyen umutların 80 yılı”nı anlatıyor bizlere.

Patreon üzerinden bana destek olabilir ve böylece daha fazla kaydın Türkçeye kazandırılmasına katkı sağlayabilirsiniz. Destek olmak için: https://patreon.com/umidgurbanov

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.