Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (1 Temmuz 2021): Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıyor

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul ve Ankara’da hava bulutlu gözüküyor. 

Ülkemizin doğu kesimlerinde sağanak yağış, diğer yerlerde ise havanın açık geçeceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 496 yeni vaka tespit edildi, 45 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 49 bin 732’ye yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 49 milyon 767 bin 485’e çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlar ile sağlık çalışanlarının bugünden itibaren üçüncü doz aşılarını olabileceğini açıkladı. Koca, Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozunu olan vatandaşlarımız, ikinci dozlarını dört hafta sonra olabilecek şekilde randevu alabilecek” dedi. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 70 kuruş, avro kuru 10 lira 33 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.356 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 496 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,92 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Zam üstüne zam geldi… Elektriğe yüzde 15 oranında zam yapıldı. LPG’ye yaklaşık 50 ile 60 kuruş aralığında zam geldi. Doğalgaz ise konut tarifesi yüzde 12, sanayi grubu tarifesi yüzde 20 ve elektrik üretim santrallerinin tarifesi yüzde 20,2 zamlandı. Zamlar bugünden itibaren geçerli olacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Türkiye, 19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmıştı. Sözleşme, bugün yürürlükten kalkıyor. Kadınlar ve LGBTİ+’lar, sözleşmeden çıkılmasını protesto etmek için bugün Türkiye’nin pek çok yerinde buluşacak. Biz de İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya’daki eylemleri takip edeceğiz, gelişmeleri tüm gün size aktaracağız. 

Türkiye, salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirleri kaldırdı. Sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı, şehirlerarası seyahat kısıtlaması sonlandı, kafe, bar ve restoranlar açıldı.  

Anayasa Mahkemesi (AYM) milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun başvurusunu bugün ele alacak. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle 21 Şubat 2018’de “terör örgütü propagandası yapma” suçundan iki yıl altı ay hapis cezası verilmişti. Yargıtay’ın bu cezayı onamasının ardından hakkındaki karar, 17 Mart günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda okunarak Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürülmüştü. Gergerlioğlu 91 gündür Sincan Cezaevi’nde tutuluyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Samsun’daki Tütün İskelesi’nde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı törenine katılacak, minibüs ve servis esnafıyla bir araya gelecek.

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı protestolar bugün de devam edecek.

Kısaca düne bakalım: 

Aralarında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bulunduğu altı siyasi partiden milletvekilleri hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 21 yeni fezleke sunuldu. Fezlekeler, Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İYİ Parti, Türkiye İşçi Partisi, Demokrat Parti ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) milletvekilleri hakkında düzenlendi.

Dolandırıcılık suçundan kırmızı bültenle aranan ve “Tosuncuk” lakabıyla tanınan Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın, Türkiye’ye döneceğini söyledi.

Antalya’nın Finike ilçesinde 2019’da iki çocuk cinsel istismara uğramıştı. Babaannelerinin şikayeti üzerine dava açılmıştı. Antalya’nın Elmalı ilçesinde görülen davada sanıkların tutuksuz yargılanıyor olmaları tepkiyle karşılandı.

Eskişehir Birinci Onur Yürüyüşü, dün Porsuk Bulvarı’nda polisin tüm müdahalelerine rağmen yapıldı. Yürüyüşe katılan yaklaşık 25 kişi gözaltına alındı, gözaltına alınanlar arasında bir avukat da var. Gelişmeleri muhabirimiz Edanur Tanış takip etti. Haberin tamamına web sitemizden ulaşabilirsiniz. 

Tunceli’de 5 Ocak 2020’den bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku (21) soruşturmasında 544 gündür sonuç alınamadı. Ailesi, Gülistan Doku’nun akıbetini öğrenmek için dün Tunceli Adliyesi’nin önünde oturma eylemi başlattı.

  • Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda son 16 turu heyecanı, yarın oynanacak İsviçre-İspanya ve Belçika-İtalya karşılaşmaları ile başlayacak. Çekya-Danimarka ve Ukrayna-İngiltere karşılaşmaları ise cumartesi günü oynanacak. Eşleşmelerde tur atlayan ekipler yarı finale yükselecek.

A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA Olimpiyat Elemeleri’nin Kanada’da düzenlenen turnuvasında B Grubu’ndaki ikinci ve son maçında Çekya ile karşılaşacak.

Teniste sezonun üçüncü grand slam turnuvası Wimbledon’da ana tablo maçlarına devam edilecek

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını Slovenya devraldı. Portekiz’den görevi devralan Slovenya, AB dönem başkanlığını 31 Aralık 2021’e kadar sürdürecek.

Afganistan ve Irak’ın işgalinde önemli rol oynayan eski Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Donald Rumsfeld hayatını kaybetti. Ailesi, 88 yaşındaki Rumsfeld’in New Mexico eyaletindeki evinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kuzey Makedonya, ülkedeki iki kömür termik santralini 2027 yılına kadar kapatma kararı aldı. İspanya da tüm kömür madenlerini ve kurulu kömür kapasitesinin yarısından fazlasını kapatmasına rağmen “kömürden çıkış” için 2030 yılını taahhüt etti. İspanya ve Kuzey Makedonya’nın Kömür Sonrası Enerji İttifakı’na (PPCA) katılmasıyla Avrupa’da kömürden çıkan ya da çıkma taahhüdü veren ülke sayısı 16’ya yükseldi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.