Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’deki kira krizini yaşayanlar anlatıyor – İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Antalya’dan izlenimler: “Tok satıcı’ sendromu var, kiralık ev piyasası artık karaborsaya düştü”

Türkiye’de yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki artış ve koronavirüs salgınının etkisiyle son yıllarda pek çok alanda fiyat artışları yaşandı. Ev kiraları da fiyatların en çok yükseldiği alanlardan. Araştırma firması Knight Frank’in hazırladığı yıllık emlak fiyatları endeksine göre, dünyada 2020 yılına kıyasla emlak fiyatlarının en çok arttığı dört şehirden üçü Türkiye’de. Bu şehirler sırasıyla İzmir (yüzde 33,9), Ankara (yüzde 30,3) ve İstanbul (yüzde 28,8). Türkiye’nin gittikçe büyüyen kira krizini İzmir’den Evrim Evyapan, İstanbul’dan Emre Arslanbek, Diyarbakır’dan Özer Ürkek ve Antalya’dan Metehan Erden‘le konuştuk.

“Ekonomik koşulların ve salgının üstüne bir de deprem eklendi, fiyatlar düşecek gibi değil”

Ekonomik koşulların ve koronavirüs salgınının yanında İzmir’de 2020 yılının ekim ayında meydana gelen depremin de ev fiyatlarının yükselmesine sebep olduğunu anlatan Evrim Evyapan, “Depremin üzerinden 10 ay geçti ve fiyatlar üç buçuk, dört katına çıktı” dedi. Koronavirüs salgınından bu yana en çok göç alan ilin İzmir olduğunu hatırlatan Evyapan, “Her şey üst üste geldi. Emlakçılar da dahil herkes, fiyatların böyle devam edeceği görüşünde” diye konuştu.

“11 günde 94 emlakçıya gittim, belki 11 tanesinde ev bakabilmişimdir”

Üniversiteden mezun olduktan sonra İstanbul’a taşındığını ve son 11 günde 94 emlakçıyla konuştuğunu söyleyen Emre Arslanbek ise “Bu kadar emlakçı arasından belki 10-11 tanesinde ev bakabilmişimdir. Kimsede uygun ev yok, uygun evi olanların da sizi sevmesini bekliyorsunuz” dedi.

Emlakçılarda ‘tok satıcı’ sendromu olduğunu söyleyen Arslanbek, “Kiralık ev piyasası artık karaborsaya düştü” diye ekledi.

“Yüzüne bakılmayacak evler için komik fiyatlar talep ediyorlar”

Antalya’da uzun bir süre ev aradığını söyleyen Metehan Erden ise ev fiyatlarının yükselmesi ve talebin artmasıyla emlakçıların müşterilere karşı farklı bir tavır takınmaya başladığını söyledi. “Kız arkadaşımla birlikte ev bakarken birçok sorun yaşadık. En son fiyat alabilmek ve ev görebilmek için nişanlı taklidi yapmak zorunda kaldık” diye konuştu. Erden, sözlerine “Emlakçılar ev sahipleriyle bir olup yüzüne bakılmayacak evler için komik fiyatlar talep ediyorlar” diye devam etti.

“Diyarbakır’da fiyatlar diğer şehirlere göre daha ucuz ancak kiralık ev bulamıyoruz”

Diyarbakır’da eşiyle birlikte dört ay boyunca ev aradığını söyleyen Özer Ürkek ise “Diyarbakır’da fiyatlar diğer şehirlere göre daha ucuz ancak burada da kiralık ev bulma sıkıntısı yaşıyoruz. Bulduğumuzda da önceki kiracılardan kalan faturalarla karşılaşıyoruz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.