Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (14 Eylül 2021): Dünya Belediye Başkanı Başkent Ödülü Mansur Yavaş’ın

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Senem Görür, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul yağışlı, sıcaklık 26 derece. Ankara’da hava 29, Antalya’da 28, Diyarbakır’da 33, İzmir’de ise 30 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 24 bin 613 yeni vaka tespit edildi, 213 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 102 milyon 431 bin 607’ye çıktı.

Türkiye’de koronavirüs nedeniyle 19 Ağustos’tan beri her gün 200’den fazla insan hayatını kaybetti. Eylül ayında günlük ortalama 265 insan yaşamını yitirdi. Resmi verilere göre ölüm oranının yüzde 0,89 olduğu Türkiye’de her 111 vakadan biri hayatını kaybetti. En çok vaka tespit edilen 20 ülke arasında ölüm oranı yüzde 1’in altında olan tek ülke Türkiye. Medyascope Ankara muhabiri Okan Yücel’den haberin detaylarını dinleyelim.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 43 kuruş, avro kuru 9 lira 96 kuruştu.

Borsa  İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.438 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 486 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 73,41 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye İstatistik Kurumu, bu yıla ilişkin “Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması” sonuçları ile ağustos ayı konut satış istatistikleri ve tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verilerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlayan madenler tarafından bir mahallesi 2018’de yutulan Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy, 2019’dan beri köyün kalanını ve köyün etrafındaki Akbelen Ormanı‘nı korumak için mücadele ediyor. İkizköylüler’e göre, Akbelen Ormanı da madene katılırsa, köyün kalanı ile maden arasındaki son sınır aşılmış olacak, İkizköy’ün haritadan tamamen silinmesi kolaylaşacak.

Şubat 2021’den itibaren İkizköy’deki gelişmeleri takip eden Medyascope‘un hazırladığı İkizköy’ün Hikayesi belgeselini web sitemizden ve YouTube’dan izleyebilirsiniz. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Şehir Hatları’nın Haliç Tersanesi’nde ürettiği deniz taksileri bu ay sonunda suya iniyor. 98 noktadan hizmet verebilecek deniz taksilere mobil uygulama ile erişilecek. Ücret tarifesi ise bu ay UKOME’de belirlenecek. Şimdi, Medyascope İstanbul muhabirleri Zeynep Timurlenk Pozut ve İbrahim Yayan’ın haberinden bir kesit dinleyelim. 

Cumartesi günü İstanbul Maltepe’de, başta aşı olmak üzere salgınla mücadele uygulamalarına karşı çıkanlar bir miting düzenledi. Her ne kadar çok geniş yankı uyandırmadıysa da bu miting, kimisi sorulmak istenmeyen bir dizi soruyu da beraberinde getirdi. Ruşen Çakır’ın analizini dinleyelim.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, City Mayors Foundation (Belediye Başkanları Vakfı) tarafından düzenlenen World Mayor’da “2021 Dünya Belediye Başkanı Başkent Ödülü”nün sahibi oldu. vakfın açıklamasında, ödülü 18 aday arasından kazanan Mansur Yavaş’ın halkın güvenini ve şeffaflığı önceleyen bir yönetim anlayışı olduğu belirtildi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de dördüncü hafta sona erdi. Alınan sonuçlar şöyle:

VavaCars Fatih Karagümrük 4-0 Adana Demirspor

İttifak Holding Konyaspor 3-1 Altay

Beşiktaş 3-0 Öznur Kablo Yeni Malatyaspor

Yukatel Kayserispor 2-0 Kasımpaşa

Fenerbahçe 1-1 Demir Grup Sivasspor

Çaykur Rizespor 0-2 Atakaş Hatayspor

Trabzonspor 2-2 Galatasaray

Göztepe 2-1 Medipol Başakşehir

Gaziantep FK 2-0 Fraport Tav Antalyaspor

Aytemiz Alanyaspor 1-0 GZT Giresunspor

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde de heyecan bugün oynanacak karşılaşmalar ile başlayacak. Günün programı şöyle:

Barcelona-Bayern Münih

Dinamo Kiev-Benfica

Young Boys-Manchester United

Villareal-Atalanta

Sevilla-Salzburg

Lille-Wolfsburg

Chelsea-Zenit

Malmö-Juventus

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Norveç’te yapılan genel seçimlerde sandık başı anketlere göre, Başbakan Erna Solberg liderliğindeki Muhafazakâr Sağ Parti ikinci parti olurken, ana muhalefetteki İşçi Partisi birinci çıktı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cenevre’de düzenlenen “Afganistan” konulu uluslararası konferansta 1,1 milyar dolardan fazla bağış sözü aldıklarını bildirdi.

İnsan hakları kuruluşu Global Witness’ın raporuna göre, 2020 yılında çevreyi ve toprak haklarını savunmak için direnen 227 aktivist öldürüldü. Kuruluşun raporuna göre bu sayı bir rekor. Raporda ayrıca, öldürülen aktivistlerin üçte birine yakınının doğal kaynakları korumak için çalıştıkları belirtildi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.