Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Kasım 2021): Elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırılıyor

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

https://open.spotify.com/episode/1HDZ8c7wUcSyeg6IoWkxvB?si=xpV5nTXsTyK-bFbVTccuaw
  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün aktardığına göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 11 derece. Antalya’da hava 17, Ankara’da 7, İzmir’de 16, Diyarbakır’da ise 4 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 27 bin 824 yeni vaka tespit edildi, 187 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 117 milyon 576 bin 530’a çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 69 kuruş, euro kuru 11 lira 24 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.608 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 568 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 83,43 dolar.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin grup toplantıları yapılacak. 

Genel Kurul’da, Türk askerinin Azerbaycan’daki görev süresinin uzatılmasına ilişkin cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi ele alınacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (8 Kasım) kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerinin kaldırılacağını ve 40 bin yeni sağlık personeli alınacağını duyurdu. Okulların açık kalıp kalmayacağıyla ilgili tartışmanın artık sona ermesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Yüz yüze eğitim kesinlikle devam edecek” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye-Irak tezkeresine “hayır” oyu veren CHP’ye sert sözlerle tepki gösterirken, İYİ Partili Lütfü Türkkan ile ilgili ise “Bu şahsın milletvekilliğinin sonlandırılması dahil, en ağır bedelleri ödemesi için siyasi ve hukuki tüm imkânları kullanacağız”  diye konuştu. Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili, “Her kim bu ülkede bir daha ‘İstanbul Sözleşmesi’ diye başlayan bir cümle kurarsa ona en başta ve en çok kendi adlarını sapkın ideolojik ajandaları uğruna istismar ettiği için kadınlarımız tepki göstermelidir” dedi. 

İYİ Parti’nin yeni grup başkanvekili, partinin ekonomi politikaları başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta oldu. Partinin eski grup başkanvekillerinden Lütfü Türkkan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Bingöl’deki esnaf ziyareti sırasında Akşener’e tepki gösteren bir kişiye küfretmişti. Görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından Twitter hesabından bir video paylaşarak özür dileyen Türkkan, daha sonra Meral Akşener’in isteği üzerine görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları Enver Altaylı ve Mehmet Barıner’in yargılandığı “FETÖ davası”nda karar dün (8 Kasım) açıklandı. Enver Altaylı’ya “askeri ve siyasi casusluk” suçundan 13 yıl dört ay, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 10 yıl olmak üzere toplam 23 yıl dört ay, diğer tutuklu sanık Mehmet Barıner’e ise casusluk suçundan 12 yıl altı ay ve “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan sekiz yıl dokuz ay olmak üzere toplam 21 yıl üç ay hapis cezası verildi. Sanıkların hükmen tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Türkiye’de faaliyette olan Gülen cemaatine bağlı 985 okul 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında kapatıldı. Fethullahçılar’ın yurtdışında faaliyet gösteren eğitim kurumlarının ise bazıları kapatıldı ya da doğrudan ilgili ülkeler tarafından işletilmeye başlandı. Yaklaşık 19 ülke ise FETÖ bağlantılı okulları Türkiye Maarif Vakfı’na devretti. Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise yaklaşık 200 Gülen bağlantılı okul faaliyet göstermeye devam ediyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi dün (8 Kasım), Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde toplandı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT), 39 ilçe belediyesi ve İBB bütçesi meclisin ana gündem maddeleri idi. Toplantı, AKP’li üyelerin önerisiyle, eski İYİ Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Başkanvekili Lütfi Türkkan’ın bir şehit ailesi yakınına küfür etmesine tepki olarak şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

CHP’nin her ay düzenli olarak kamuoyu ile paylaştığı basın özgürlüğü raporuna ekim ayında gazetecilere yönelik engellemeler damgasını vurdu. Anıtkabir’deki 29 Ekim kutlamalarını takip eden gazeteciler “akreditasyon” gerekçesiyle, sokakta röportaj yapan muhabirler de basın kartı gerekçesiyle engellendi. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestoları takip eden gazetecilere de polisler kalkanları ile engel oldu. Görev yapan bir gazeteci de polis tarafından tehdit edildi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu’nun dokuzuncu haftasında karşılaşacağı Cebelitarık maçının hazırlıklarına başladı. Müsabaka, 13 Eylül Cumartesi günü oynanacak. 

Milli bilardocu Eylül Kibaroğlu, Antalya’da düzenlenen Avrupa Pool (Cepli) Bilardo Şampiyonası’nda birinci oldu. Kibaroğlu, 2007 yılında da Avrupa şampiyonu olarak ülkemizi gururlandırmıştı. 

Türkiye, Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonaları tarihinde ilk kez üç madalya kazandı. Milli yüzücüler, Viktoria Zeynep Güneş’ten altın ve bronz, Emre Sakçı ise gümüş madalya aldı.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Belarus’tan Polonya sınırına doğru yürüyüşe geçen sığınmacı kitlesi sınırı geçmek için dikenli telleri parçalama girişiminde bulundu. Polonya’nın sığınmacı geçişine engel olmak için sınıra konuşlandırdığı asker sayısı 12 bini geçerken, yedi göçmen hayatını kaybetti.

İskoçya’nın Glasgow kentinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) fosil yakıt endüstrisi ile bağlantılı delegelerin sayısının, ülkelerin delegelerinden daha fazla olduğu ortaya çıktı. Global Witness adlı uluslararası sivil toplum kuruluşunun liderliğindeki çevreciler, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) başında BM tarafından yayımlanan katılımcı listesini değerlendirdi. Değerlendirmenin sonucunda iklim zirvesine fosil yakıt endüstrisinin çıkarlarıyla bağlantıları bulunan 503 delegenin akredite edildiği belirlendi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama da COP26 zirvesindeki konuşmasında, gençlere iklim değişikliğiyle mücadelede “öfkeli kalmaları” çağrısında bulundu. Obama, COP26 zirvesine katılmayan Çin ve Rusya liderlerini de eleştirdi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’deki kadın girişimcilerin güçlendirilmesi ve işgücüne olan katılımlarını artırmak amacıyla 600 milyon euroluk bir finansman desteği sağlayacak. Fonlar, “İş Hayatında Kadınlar” programı çerçevesinde kadınların işlettiği firmalara verilecek ve yerel bankalar fonlar için aracı olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.