Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (24 Ocak 2022): Deniz Poyraz, Pınar Gültekin davaları görülecek

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Volkan Kutluer, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Türk Hava Yolları (THY) bugün Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı ve varışlı toplam 31 seferi yoğun kar yağışı nedeniyle iptal etti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da bugün kar yağışı hakim olacak, sıcaklık en düşük -3, en yüksek 3 derece olacak. Ankara hafif kar yağışlı -7, İzmir çok bulutlu ve rüzgarlı 5, Antalya çok bulutlu 8, Diyarbakır ise hafif kar yağışlı 3 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım: 

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 47 kuruş, euro kuru ise 15 lira 25 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 11 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 792 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 87,89 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ayına ilişkin finansal hizmetler istatistikleri ile finansal hizmetler güven endeksini açıklayacak.

Türkiye genelinde arsa, tarla ve işyeri gibi konut dışı gayrimenkul satışları 2021’de önceki yıla göre yüzde 29,6 artarak 1 milyon 528 bin adede ulaştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı.

Siyasetin gündemiyle devam edelim. 

Deniz Poyraz davasının ertelenen ilk celsesi bugün saat 09:00’da İzmir Adliyesi’nde görülecek. Poyraz’ın, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanlığı binasına 17 Haziran 2021’de düzenlenen silahlı saldırıda öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması 29 Aralık 2021’de yapılmıştı. Poyraz’ı öldüren Onur Gencer’in duruşma salonundan çıkarılırken Poyraz’ın kız kardeşi Ayşe Poyraz’a hakaret etmesi üzerine salonda iki kez arbede çıkmış, dava bugüne ertelenmişti. 

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesine ilişkin dava bugün görülecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde düzenlenecek Merkez Yürütme Kurulu toplantısına başkanlık edecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret edecek.

CHP, Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesiyle düzenlenen “cumhurbaşkanına hakaret” suçunun, yasa metninden çıkarılması için hazırladığı yasa teklifini bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 21 Ocak Cuma günü 110’uncu Dönem Kaymakam Adayları Uyum Kursu’nda konuştu, hedefinde bir kez daha LGBTİ+ dernekleri vardı. Soylu, “Teröre silah yardımı yaparlardı, bilirdik. Terör örgütlerine para aktarırlardı, bilirdik. Uyuşturucu ticaretini desteklerlerdi, bilirdik. Bugün iş öyle bir noktaya geldi ki LGBT derneklerine devasa bütçeler aktarıyorlar, bunlara propaganda ve iletişim desteği veriyorlar. Karşımızdaki mücadelenin çetinliğini buradan anlayın. ” dedi. İçişleri Bakanı Soylu, 28 Aralık 2021’de de LGBTİ+ derneklerini hedef almış,Bu sevda nereden çıkıyor? Avrupa’dan ve Amerika’dan. Nasıl çıkıyor? Yurtdışında dernekler, vakıflar var, bizatihi büyükelçilikleri var. Uyuşturucuyla saldırıyorlar ayakta duruyoruz. Terörle saldırıyorlar ayakta duruyoruz. Ekonomik olarak saldırıyorlar ayakta duruyoruz. Neden? Aile yapımız güçlü de onun için. Zeminimizi oynak hale getirebilmek adına ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar ama başaramadılar” demişti.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 179. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından cumartesi günü (22 Ocak) açıklamada bulundu. 878. haftanın moderatörlüğünü İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Sebla Arcan yaptı. Bu haftanın basın açıklamasını ise gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak okudu. Cumartesi Anneleri, 1996’da kaybolan İsmail Şahin’in akıbetini sordu, cezasızlığa karşı yüzleşme ve hesaplaşma çağrısında bulundu.

Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde 28 Aralık 2016’dan bu yana tutuklu bulunan ve cezaevinde demans teşhisi konulan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk için İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır, Hakkari ve Van Barosu’nun da aralarında bulunduğu 20 baro dün (23 Ocak) ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada Aysel Tuğluk’un yaşam hakkının ihlal edildiği vurgulanarak, serbest bırakılması istendi. Baroların açıklamasında, “En temel hak olan yaşam hakkının korunması açısından, 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun barolara sorumluluk olarak yüklediği ‘insan haklarını korumak ve savunmak’ görevi kapsamında Av. Aysel Tuğluk’un cezasının infazının hastalığının iyileşmesine kadar geri bırakılması çağrısında bulunuyoruz” denildi. 21 Aralık 2021 günü ise 68 kadın örgütü, yaklaşık 6 senedir cezaevinde olan ve hafıza kaybı yaşayan Aysel Tuğluk’un tahliye edilmesi için çağrıda bulunmuştu. Açıklamada, “Aysel Tuğluk’un tedavisinin olması gereken ortamda sürdürülebilmesi için bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerektiğini hatırlatıyoruz” denilmişti.

Sezen Aksu, 2017’de yayımlanan “Şahane Bir Şey Yaşamak” adlı şarkısındaki, “Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e…” sözleri nedeniyle hedef alınmıştı. Milli Beka Hareketi, Sezen Aksu hakkında, “dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuş ve malvarlığına el konulmasını istemişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma günü (21 Ocak) İstanbul’daki Büyük Çamlıca Camisi’nde cuma namazı kıldıktan sonra cemaate seslendi ve isim vermeden Sezen Aksu’yu hedef aldı. Erdoğan, “ Hazreti Adem efendimize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yeri geldiğinde koparmak bizim görevimizdir. Havva validemize kimsenin dili uzanamaz. Onlara da had bildirmek bizim görevimizdir” dedi. Cumartesi günü (22 Ocak) yazılı açıklamada bulunan Sezen Aksu, gelen tepkilere yeni şarkısıyla yanıt verdi. “Sen beni sezemezsin / Dilimi ezemezsin / Nereye baksam acı / Kim yolcu kim hancı / Dur bakalım…” sözlerinin geçtiği şarkı büyük ilgi gördü. Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir de sosyal medya hesabından açıklamada bulunarak, Sezen Aksu’ya destek verdi. Özdemir, “Otoriter rejimlerin baskı altına girdiklerinde eski bir oyunudur: Azınlıklara karşı savaşlar başlat ya da insanları hedef tahtasına koy” dedi. Aksu’ya bir destek de şair ve yazar Murathan Mungan’dan geldi. Mungan, “Bu ülkeye bir ruh iklimi armağan eden Sezen’in dilinin de, sözünün de, sesinin de hepimizde hakkı var” dedi. Gazeteci Rober Koptaş’ın şarkı sözlerini Ermeniceye çevirip Twitter’da paylaşması üzerine başlayan akımla şarkı 35 dile çevrildi.

Gazeteci Sedef Kabaş, Tele 1 televizyonunda, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle gözaltına alındı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmanın ardından Kabaş, 21 Ocak günü saat sabah 02.00 sıralarında gözaltına alınarak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Kabaş, emniyetteki işlemlerinin ardından aynı gün saat 14.00 sıralarında Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Savcılıktaki işlemlerinin ardından “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen Kabaş, tutuklandı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Sedef Kabaş’ın Erdoğan’a yönelik sözlerine ilişkin inceleme başlatıldığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medyadan açıklamada bulunarak Kabaş’ı eleştirmişti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise sosyal medyadan açıklamada bulunarak Erdoğan’ı sert sözlerle eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “On binlerce trolüne her türlü küfrü ettirir, sonra deyim paylaştı diye gazeteciye gece yarısı baskını yaptırır. Camide sanatçının dilini kopartacağını söyler. Kendisi uzun zamandır yok hükmünde olduğu için, gündem yaratma peşinde. Buralara kadar düştü zavallı” dedi.

Öte yandan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK Basın-İş yazılı açıklamada bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) açıklamasında “Ülkede gazeteciler düzenli olarak tehdit ediliyor, gözaltına alınıyor ve tutuklanıyorsa toplumun geleceği de, demokrasisi de tehlike altındadır. Bu vesileyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 Eylül 2021’de adli yıl açılışındaki konuşmasında yeni yargı reformu paketiyle ‘Sırf ifade almak üzere gece yarısı gözaltına alma işlemlerine son verdiklerini’ söylediğini de hatırlatmak istiyoruz. Sedef Kabaş’ın serbest bırakılmasını bekliyoruz. İktidarı basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü alanında Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına saygı duymaya çağırıyoruz” denildi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) “Sedef Kabaş’ın ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla tutuklanması ifade özgürlüğüne yönelik ağır bir saldırıdır. Sistematik tehdit, dava ve gözaltılara rağmen biat etmeyecek, özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Susmayacağız” açıklamasını yaptı. DİSK Basın-İş “AKP tarafından hedef gösterilerek güdümlü yargının eline bırakılan Sedef Kabaş ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklandı. Bu karar hukuki değil, siyasidir. Gazetecilik suç değildir ve yargılanamaz” diyerek Kabaş’a destek verdi.

Şimdi de dünya gündemiyle devam ediyoruz.

Kazakistan’da 2 Ocak’ta evlerde kullanılan sıvılaştırılmış doğalgaza (LPG) ve akaryakıta zam yapılmasının ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolarda yaralanan ve hastaneye kaldırılan kişiler, silahlı ve üniformalı kişilerin hastaneye geldiğini ve protestoya katılan kişileri ölümle tehdit ettiklerini söyledi. Güvenliği için ismini Asel olarak belirten bir protestocu, hastaneye gelip onları tehdit eden kişiler ile ilgili basına verdiği demeçte, “İçlerinden biri ‘Bir daha dışarı çıkarsan seni öldürürüz’ diye bağırdı” dedi. Kazakistan’da yetkililer, düzeni sağlamak için aşırı güç kullanmak ile suçlanıyor. Resmi açıklamalara göre gösteriler sırasında 225 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Yetkililer, protestoların ardından yaklaşık 10 bin kişinin gözaltına alındığını söylüyor. Kazakistan Başsavcılığı protestoların ardından 700 dava açtı. Sanıklardan bazıları terörizm, cinayet ve hükümeti devirmeye çalışmak ile suçlanıyor.

Koronavirüsün Omicron varyantı dünya genelinde etkisini göstermeye devam ediyor. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkede dokuz Omicron vakası tespit edilmesinin ardından yeni kısıtlamalara gidileceğini duyurdu. Önlemler gereğince birçok alanda maske takmak zorunlu hale gelecek ve kalabalıkların bir araya gelmesi sınırlanacak. Bar ve restoran gibi işletmelerin kabul edebileceği kişi sayısı azaltılacak, düğün gibi toplu organizasyonlarda da bir araya gelebilecek azami kişi sayısı 100 olacak. Mart 2020’den beri ülke sınırlarını yabancılara kapatan Yeni Zelanda’da 12 yaşından büyük nüfusun yüzde 94’ü çift doz aşılı, tıbben üçüncü doz aşıyı olmaya uygun bireylerin ise yüzde 56’sı üçüncü doz aşısını yaptırdı. 

Belçika’nın başkenti Brüksel’de, koronavirüs önlemleri protesto edildi. Göstericiler, dün (23 Ocak) polisle karşı karşıya geldi. Öğle saatlerinde başlayan gösteriye, yaklaşık 50 bin kişi katıldı. Protestoya, Hollanda, Almanya, İsviçre ve Fransa’dan gelen çok sayıda kişi de destek verdi. Kuzey İstasyonu’nda toplanan göstericiler, Avrupa Mahallesi’nden Cinquantenaire Parkı’na yürüdü. Parkta yapılan konuşmalarda, insanların birer “QR koduna dönüştüğü” belirtildi ve “İçinde bulunduğumuz video oyununda onların odak noktasıyız” denildi. Eylemciler, Belçika hükümetinin istifasını isteyen bir dilekçe kampanyası da başlattı. Parktaki eylemin sona ermesinin ardından yapılan “dağılın” çağrısına uymayan bir grup gösterici Avrupa Mahallesi’nde polisle çatışmaya başladı. Çatışmada göstericiler havai fişek, polis ise biber gazı ve tazyikli su kullandı. Akşam saatlerine kadar devam eden çatışmalarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken, kaç kişinin yaralandığı bilgisi ise paylaşılmadı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, dün (23 Ocak) yaptığı yazılı açıklama ile istifa ettiğini duyurdu. Sarkisyan, Ermenistan’da birtakım siyasi sorunlar olduğunu ve bunlarla mücadele edebilmek adına gerekli araçlara sahip olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı olarak iç ve dış sorunları çözecek anayasal güce sahip olmadığını aktaran Sarkisyan, “Uzun süre düşündüm ve dört yılın ardından cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etme kararı aldım. Bu karar duygusal değil, belli bir mantık çerçevesinde alınmıştır” dedi. 2018’de cumhurbaşkanı seçilen Sarkisyan’ın görev süresi 2025’te doluyordu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 23. hafta sona erdi. Galatasaray, sahasında konuk ettiği lider Trabzonspor’a 2-1 mağlup oldu. Son dört haftada dördüncü yenilgisini alan Galatasaray’ın küme düşme hattıyla arasında sadece üç puan kaldı.

Günün diğer maçlarında Kasımpaşa, Yukatel Kayserispor’u 3-1 mağlup ederken, Aytemiz Alanyaspor ise GZT Giresunspor’u 3-1 yendi. Lider Trabzonspor’un en yakın takipçisi İttifak Holding Konyaspor, deplasmanda Altay’ı 1-0 mağlup etti. Fraport-TAV Antalyaspor ile Gaziantep FK, sahadan 0-0’lık beraberlik ile ayrıldı.

Afrika Uluslar Kupası’nda son 16 turu heyecanı, dün (23 Ocak) oynanan iki karşılaşma ile başladı. Burkina Faso, Gabon’u penaltı atışlarının ardından elerken Tunus, Nijerya’yı 1-0 mağlup ederek adını çeyrek finale yazdırdı. 

Günün diğer önemli gelişmesinde ise Misli.com Sultanlar Ligi 16. hafta mücadelesinde VakıfBank, Burhan Felek Spor Salonu’nda Fenerbahçe Opet’i 3-1 mağlup etti ve ligin yeni lideri oldu.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.
    Son 24 saate 65 bin 503 yeni vaka tespit edildi. 185 kişi ise yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 140 milyon 743 bin 552’ye çıktı.
  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11:00’de Ali Deniz Çakır moderatörlüğünde “Z Kuşağı Tartışıyor” canlı yayınla ekranlarımızda olacak. Saat 12:00’de “Bülent Somay ile Akıntıya Karşı”, saat 13:00’de “Kemal Can ile 5 Soru 10 Cevap” programlarımızı izleyebileceksiniz. Saat 20:00’de Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sorularıyla “Bir Kadın” yayında olacak ve günü 21:30’daki Cengiz Özdemir ve Ozan Sağsöz’ün moderatörlüğünde “Kültür & Tarih Sohbetleri” ile noktalayacağız. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.