Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (26 Ocak 2022): Devlet kar tatilinde

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Volkan Kutluer, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Türkiye genelinde etkisini devam ettiren yoğun kar yağışı dolayısıyla 10 ilde hamile ve engelli kamu çalışanlarının idari izinli sayılmasına karar verildi. Valilik kararlarına göre bugünden itibaren Tokat ve Kayseri’de bir, Zonguldak, Bursa ve Sakarya’da iki, Bolu, Aksaray, Yalova, Düzce ve Çankırı’da üç gün boyunca hamile ve engelli kamu çalışanları idari izinli sayılacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da bugün de kar yağışı bekleniyor, sıcaklık en düşük -2, en yüksek 3 derece olacak. Ankara’yı hafif kar yağışlı bir gün bekliyor, sıcaklık -9 derece olacak. İzmir çok bulutlu 4, Antalya karla karışık yağmurlu 3, Diyarbakır ise kar yağışlı 4 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomide günün verilerine bakıyoruz.

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 47 kuruş, euro kuru ise 15 lira 23 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1 bin 945 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 800 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 86,97 dolar.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeff Flake bugün güven mektubunu sunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan-Flake görüşmesi saat 15.45’te. Jeff Flake kimdir, neler bekliyor Türkiye-ABD ilişkilerini, bu meseleyi kısa bir süre önce Medyascope Dış Haberler Editörü Senem Görür ve emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, Kordiplomatik programında değerlendirmişti.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, saat 09:45’te Ankara Sanayi Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı’na katılacak.

Türkiye genelinde hafta sonu başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle siyasi partilerin planları da etkilendi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 27 Ocak’taki Diyarbakır ziyaretini erteledi. Muhalefet kesiminde güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisinin görüşüleceği liderler arası ziyaretler de hava muhalefeti engeline takıldı. Dün saat 12.00’de yapılması planlanan Ali Babacan – Ahmet Davutoğlu görüşmesi ertelendi, görüşmenin bugün saat 14:00’te yapılması bekleniyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ise çalışmalarına 1 Şubat’a kadar ara verdi. Bu tarihe kadar grup toplantıları yapılmayacak.

Kar yağışı ve olumsuz hava koşulları, Türkiye’nin pek çok yerinde etkisini sürdürüyor. Yaklaşık 16 milyon yurttaşın yaşadığı İstanbul ise kardan en çok etkilenen kentlerin başında geliyor. “Avrupa’nın en büyüğü” diye tanımlanan İstanbul Havalimanı’nda hafta başı uçuşlar aksadı ve çok sayıda yolcu pazartesi (24 Ocak) gece boyunca alanda mahsur kaldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ülke genelinde yoğun kar yağışı devam ederken iktidar cephesi tarafından hedef alınan Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerine ilişkin dün akşam sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Kılıçdaroğlu, “Devlet imkanlarını belediye başkanlarımızı karalamak için kullananlar, sanayiye üç gün elektrik veremiyor. Çünkü öncelikleri karalama! Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, siz halk belediyeciliği yapmaya devam edin; gerisi boş, Saray kadar bomboş!” ifadelerini kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bir balıkçıda çekilmiş fotoğrafı ile hedef alınmasının ardından, CHP liderinin paylaşımından yaklaşık 2,5 saat önce sosyal medya hesabından bir paylaşım yapmış ve “Üç yıldır süren İstanbul’u kaybetme hazımsızlığı öyle bir noktaya geldi ki, 19 saat boyunca sahadan ve AKOM’dan karla mücadeleyi yönetirken, bir saatlik yemek molam bile konuşulur oldu” demişti.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, Omicron varyantının şubat ayında zirveye ulaşabileceği uyarısında bulundu. Kömürcüoğlu, “Türkiye’de üçüncü doz aşı zamanı geldiği halde hatırlatıcı dozunu yaptırmayan ve hiç aşı olmamış yüzde 10’luk bir nüfus var. Hatırlatıcı doz aşılarının mutlaka yapılması çok önemli” dedi. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB), dün (25 Ocak) akşamüstü saatlerinde “Covid-19 virüsüne karşı zorunlu aşı uygulamasına ilişkin Etik Kurul görüşünü” kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, “Beden bütünlüğüne dokunulmaması mutlak hak olarak kabul edilir. ancak meselenin sadece aşı olmayı reddeden kişinin beden bütünlüğü ile sınırlı olmadığı görülmektedir. Bireysel özgürlük kavramının bireysel serbestlik anlamına gelmediği unutulmamalıdır. Özgürlük serbestlikle değil ahlaki özne olma ile ilintilidir. Bu değerlendirmeler kapsamında toplum sağlığının korunması ortak ilkesinin gereği olarak aşının zorunlu kılınması olanaklıdır” denildi.

İstanbul Tabip Odası (İTO) dün (25 Ocak), YouTube hesabından yaptığı “Pandeminin Türkiye’deki Merkez Üssü İstanbul’da Son Durum” başlıklı yayında Omicron varyantı ile ilgili açıklamada bulundu, kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışanlar için aşı zorunluluğu getirilmesini istedi. İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, aşılanmanın önemine vurgu yaptı, dinliyoruz.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının dokuzuncu duruşması dün (25 Ocak ) Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Kazada kızını, iki kardeşini ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin Medyascope’a konuştu ve “Bir atasözünden, bir şarkı sözünden insanlar yargı karşısına çıkıyor, tutuklanıyor. Göz göre göre 25 kişi öldü, adalet süreci burada neden işlemiyor?” diye sordu. CHP Tekirdağ milletvekilleri İlhami Özcan Aygün ve Candan Yüceer, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Tekirdağ İl Başkanı İsmail Öztok duruşmayı takip etti. Yaklaşık iki saat süren duruşmanın ardından mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 25 Mayıs 2022’de yapılmasına karar verdi.

Cumhur İttifakı’nın en yüksek oy aldığı illerden Aksaray’da yaşayan yurttaşlar, ekonomideki gelişmeler ve siyasi tercihleri hakkında Medyascope’a konuştu. Aksaraylılar, son birkaç aydır ekonomik sorunlardan ciddi şekilde etkilenmeye başladıklarını, bu nedenle siyasi tercihlerini gözden geçirebileceklerini söyledi. 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde AKP yüzde 56, MHP ise yüzde 20 oy almıştı. 31 Mart 2019 tarihindeki belediye seçimlerinde ise Cumhur İttifakı yüzde 80 oy alırken Millet İttifakı yüzde 18’de kalmıştı. Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Aksaray İl Başkanı Necati Coşkuner ise partisinin şehirdeki tanınırlığı, ittifak görüşmeleri ve cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili görüşlerini Medyascope ile paylaştı. 

Şimdi de dünya gündemiyle devam ediyoruz.

Irak Meclis Başkanı Muhammed el- Halbusi’nin konutunun bulunduğu Garma ilçesine füzeli saldırıda bulunuldu. Hükümete bağlı Güvenlik Medya Ağı, “Meclis Başkanı Halbusi’nin doğum yeri olan Garma ilçesine üç füzeyle terör saldırısı düzenlendi, iki sivil hafif şekilde yaralandı” açıklamasında bulundu. 

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Omicron varyantı için aşı denemelerine başladı. İki firma tarafından yapılan ortak açıklamada 18 ile 55 yaş arasındaki sağlıklı yetişkinlerde Omicron özel aşı adayının “güvenliğini, tolere edilebilirliğini ve immünojenisitesini” değerlendirmek için klinik çalışmanın dün (25 Ocak) başladığı belirtildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Almanya merkezli Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri İlker Deniz Yücel’in Türkiye aleyhine yaptığı başvuruda ihlal tespit etti ve Türkiye’nin 13 bin 300 euro tazminat ödemesine karar verdi. Yücel, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-posta adresinin hacklenmesi ile ilgili kaleme aldığı haberden ötürü 14 Şubat 2017’de gözaltına alınmış ve 27 Şubat 2017’de tutuklanmıştı. 18 yıl hapis cezasıyla yargılanan Deniz Yücel, 2017-2018 yılları arasında Silivri Cezaevi’nde tutuklu kalmış, 16 Şubat 2018’de serbest bırakılmıştı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü , her yıl yayımladığı Yolsuzluk Algı Endeksi 2021 sonuçlarını açıkladı. Türkiye, son 10 yıl içerisinde en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer aldı. Türkiye, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler ile karşılaştırıldığında, 27. ve son sıradaki Bulgaristan’ın da gerisinde kaldı. 38 OECD ülkesi arasında 37. sırada yer alan Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise sondan üçüncü sıraya yerleşti. 2013 yılında Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri grubunda lider konumunda bulunan Türkiye, 2021 yılında yedinciliğe düştü. Yolsuzluk Algı Endeksi’nde, Danimarka, Yeni Zelanda, ve Finlandiya’nın ardından ikinci sırayı Norveç, İsveç, ve Singapur paylaştı. Endeksin son sıralarında ise Suriye, Somali ve Güney Sudan yer aldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 25 Aralık 2021’de fırlattığı dünyanın en büyük uzay teleskopu James Webb, dünyadan yaklaşık 1,6 milyon kilometre mesafedeki güneşin yörüngesine yerleşti. Webb teleskopunun, Büyük Patlama’dan 100 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen bebek galaksilerin ilk görüntüsünü vermesi bekleniyor. Webb’in üzerinde bulunan teknolojinin aynı zamanda potansiyel olarak yaşamı destekleyen yeni gezegenleri keşfetmesi bekleniyor. Webb uzay teleskopuna dair ayrıntılar dün Medyascope’ta “Meraklısına Bilim” programında Dr. Sinan Aliş tarafından değerlendirildi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Afrika Uluslar Kupası’nda son 16 turu heyecanı, dün (25 Ocak) oynanan iki karşılaşma ile devam etti. Senegal, Yeşil Burun Adaları’nı Sadio Mane ve Ahmadou Dieng’in golleri ile 2-0 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. Yeşil Burun Adaları’nda 21. dakikada Andrade, 57. dakikada ise Vozinho kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. Günün diğer maçında Fas, Mhango’nun golü ile yenik duruma düştüğü karşılaşmada Malavi’yi 2-1 mağlup etti. Fas’ı çeyrek finale taşıyan golleri, Youssef En-Nesyri ve Achraf Hakimi kaydetti.

Milli futbolcumuz Ozan Tufan’ın formasını giydiği Watford, teknik direktörlüğe Roy Hodgson’ın getirildiğini açıkladı. 74 yaşındaki teknik direktör, son olarak Crystal Palace’ta görev almıştı. 

Sezonun ilk grand slam tenis turnuvası Avustralya Açık’ta 6 numaralı seri başı Rafael Nadal ve 7 numaralı seri başı Matteo Berrettini, rakiplerini eleyerek yarı finalde birbirlerinin rakibi oldu. Kadınların 1 numaralı seri başı Ashleigh Barty ise yarı finalde klasmanın 51. basamağındaki Madison Keys ile eşleşti.

Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saate 76 bin 341 yeni vaka tespit edildi, 174 kişi ise yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 141 milyon 98 bin 118’e çıktı.

Bugün Medyascope’ta ne var?

Saat 12:00’de “Berrin Sönmez ile Feminist Bakış” , 12:30’da “Müge İplikçi ile Sabun Köpüğü”, 13:30’da “Murat Kubilay ile Herkes İçin Ekonomi”, 16:00’da Ülkü Doğanay ve Gülçin Karabağ ile “Sözün Özü”, 17:00’de Ruşen Çakır, Gönül Tol ve Ömer Taşpınar ile “Transatlantik”, 18:00’de “Aydın Selcen ile Gündem Dışı” var. Gökçe Çiçek Kösedağı ile “Güne Bakış: Ana Haber Bülteni”nin ardından da saat 20:00’de Ruşen Çakır, Ayşe Çavdar, Kemal Can ve Burak Bilgehan Özpek’in yer alacağı “Adını Koyalım”ı izleyebileceksiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.