Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (11 Şubat 2022): Muhalefetin “büyük resmi” bekleniyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava bulutlu sıcaklık 9 derece olacak. Ankara az bulutlu 8 derece, İzmir parçalı bulutlu 18 derece, Antalya parçalı bulutlu 17 derece, Diyarbakır ise yağmurlu 11 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var. 

Siyasetin gündemi ile başlıyoruz.

Silahlı saldırı sonucu öldürülen kumarhane işletmecisi Halil Falyalı, dün (10 Şubat) Kumyalı’da toprağa verildi. Falyalı’nın tabutuna hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hem de Türk bayrağı sarılması dikkat çekti. KKTC Başbakanı Faiz Sucuoğlu, bakanlar, Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekilleri ve belediye başkanları da cenazeye katılan isimler arasındaydı. Falyalı ve koruma şoförü Murat Demirtaş’ın öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan üç kişinin “Söylemez Kardeşler” olarak bilinen suç örgütünün lideri Mustafa Söylemez ve iki koruması olduğu ortaya çıktı. Gözaltına alınan şüphelilerin KKTC’den tekne ile Türkiye’ye geçtiği belirlendi. Şüphelilerin Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ndeki sorgularının devam ettiği ve ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından KKTC Polisi’ne teslim edileceği belirtildi. Gazeteci ve Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, tüm yönleriyle Halil Falyalı cinayetini anlattı.

Altı muhalefet partinin lideri yarın akşam yemekte bir araya gelecek. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin liderleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine yarın akşam (12 Şubat), Ankara’da yemekte buluşacak. Liderlerin tamamının ilk kez bir araya geleceği yemekte, genel bir değerlendirme yapılacağı, ortak açıklamanın ne zaman ve nasıl yapılacağının konuşulması, bir karara varılması durumunda bunun açıklanması bekleniyor. Altı partinin tabanının farklı seçmen kesimlerine hitap etmesi, seküler ve sol, muhafazakâr, milliyetçi ve Kürt seçmene hitap etmesi gereken bir yapının söylem ve ifadelerinin de bu kesimleri ürkütmeyecek, tabanda çatışmaya yol açmayacak bir şekilde ortaya konulması ve bunun da kapsamlı bir metinle kamuoyuna açıklanması tartışılan konular arasında. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki gün önce (9 Şubat) elektrik faturasını ödemeyeceğini açıklamıştı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel dün (10 Şubat) konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) açıklamalarda bulundu. Özel açıklamasında, “Genel başkanımız bir kurumsal karar almamış, aldırmamıştır. Bu, onun kişisel protestosudur, Adalet Yürüyüşü’ne başladığı gibi tek başına başlamıştır. Kendisi 2 Ekim 2021, Abant kampında uyarmıştı. Ne uyarı yaptıysa, ne söz verdiyse arkasında durmaktadır” dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından bir tweet attı. Kılıçdaroğlu, “Bu konuda uyarımı aylar önce yapmıştım. Bu konuyla ilgili ilk adımımdır. Bu hatadan ivedilikle dönülsün. Dönülmez ise diğer adımları da atacağım” ifadelerini kullandı. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini yürütmesinin ardından tekrar aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığını belirten Şentop, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığı üçüncü kez değil, ikinci kez söz konusu” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın testi negatife döndü. Erdoğan bugün Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi heyetini kabul edecek.

Ekonomi ile devam ediyoruz.

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 51 kuruş, euro kuru ise 15 lira 39 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 38 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 792 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 91,20 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

İYİ Parti, “İyi Kalkınma Kongresi” kapsamında düzenlediği oturumların ikincisini İstanbul Grand Cevahir Hotel’de yaptı. İYİ Parti lideri Meral Akşener yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisindeki kötü gidişatın AKP’nin son yıllarda izlediği politikalar sonucunda değil, AKP iktidarı boyunca sorunlu olduğunu söyledi. DEVA Partisi ise Ekonomi ve Finans Politikaları Eylem Planı’nı İstanbul Swiss Otel’de açıkladı. Muhabirimiz Sema Kızılarslan 2002-2007 ve 2009-2011 yılları arasında ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görev alan DEVA Partisi lideri Ali Babacan’a Akşener’in açıklamalarını sordu. 2002-2007 ve 2009-2011 yılları arasında ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görev alan Ali Babacan, “Türkiye’nin geçmişte yaşadığı iyi tecrübelerden de kötü tecrübelerden de istifade etmesi lazım” dedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2021’e ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. Buna göre işsizlik 0,1 puan azalışla yüzde 11,2 olarak açıklandı. Geniş tanımlı işsizlik ise bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 22,6 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aralık ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıklayacak.

TCMB, şubat ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketini duyuracak.

TÜİK, Aralık 2021 dönemi sanayi üretim, ciro ve perakende satış endekslerini açıklayacak.

Dünya gündemiyle devam ediyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Ukrayna’daki vatandaşlarına seslenerek Rusya’nın artan askeri hareketliliği nedeniyle ülkeden derhal ayrılmaları çağrısında bulundu.

Ukrayna sınırında gerilim yükseliyor. Rusya ve Belaru, dün (10 Şubat) Ukrayna sınırında 10 gün sürecek askeri tatbikatlara başlıyor. NATO ise düzenlenen tatbikatın ve Rusya’nın Belarus’a konuşlandırdığı askerlerin, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri konuşlandırması olduğunu söylüyor. Belarus ile düzenlenecek tatbikatlara yaklaşık 30 bin Rus askerinin katılması bekleniyor. Bir Kremlin sözcüsü, ortak tatbikatları ciddi olarak nitelendirdi ve Rusya ile Belarus’un “benzeri görülmemiş tehditler” ile karşı karşıya olduğunu belirtti. 

İtalya’da belediyeler, yükselen enerji faturaları dolayısıyla tarihi yapıların ışıklarını kapattı.

ABD’de ocak ayı enflasyonu açıklandı. Buna göre ABD’de enflasyon yıllık bazda yüzde 7,5 olurken, piyasa beklentisi enflasyonun yüzde 7,3 seviyesinde olması yönündeydi. 

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Ziraat Türkiye Kupası’nda son 16 turu heyecanı, dün (10 Şubat) oynanan karşılaşmaların ardından sona erdi. Beşiktaş, normal süresi ve uzatma bölümü 0-0 biten maçta Göztepe’ye penaltılarda 3-1 üstünlük kurarak çeyrek finale yükseldi. Öte yandan Aytemiz Alanyaspor, normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 eşitlikle sona eren maçta Adana Demirspor’u 4-2 mağlup ederek adını çeyrek finale yazdırmayı başardı. Ziraat Türkiye Kupası’nda tamamlanan son 16 turu maçlarının ardından çeyrek finalistler de belirlendi. Gaziantep FK, VavaCars Fatih Karagümrük, Yukatel Kayserispor, Demir Grup Sivasspor, Fraport TAV Antalyaspor, Trabzonspor, Aytemiz Alanyaspor ve Beşiktaş tur atlayan takımlar oldu. Ziraat Türkiye Kupası’nda çeyrek final eşleşmeleri, bugün çekilecek kura sonrası belirlenecek. Süper Lig’de ise 25. hafta bugün saat 20:00’de oynanacak Altay-Çaykur Rizespor karşılaşması ile başlayacak. 

Anadolu Efes, Turkish Airlines EuroLeague’in 26. haftasında Olimpiakos’a konuk oldu. Normal süresi 75-75’lik eşitlikle biten maçın uzatmalarında Anadolu Efes, rakibine son saniye basketiyle 87-85 yenildi. Yunan temsilcisine galibiyeti getiren son saniye basketini eski Fenerbahçeli Kostas Sloukas kaydetti.

NBA’de uzun süredir beklenen dev takas gerçekleşti. Yapılan takas anlaşmasında Brooklyn Nets; James Harden ve Paul Millsap’i Philadelphia’ya gönderdi. Philadelphia ise takas karşılığında, Ben Simmons, Seth Curry, Andre Drummond ve draft haklarını Brooklyn’e yolladı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 98 bin 602 yeni vaka tespit edildi. 264 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 143 milyon 645 bin 420’ye çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11:00’de Süper Lig Panorama, 16:00’da Haftaya Bakış, 17:00’de politikAnkara, 18:00’de Farklı Açı ekranlarımızda olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.