Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (24 Mart 2022): NATO toplanıyor

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 10 derece olacak. Ankara kar yağışlı 5, İzmir güneşli 15, Antalya güneşli 17, Diyarbakır yağışlı 12 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP ve MHP’nin seçim kanununda değişiklik öngören teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşüldü. 17 saat süren görüşmenin ardından teklif komisyonda kabul edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara-Yenimahalle’de Muhtarlar Buluşması programının açılışında konuşacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Kayseri’de. Akşener, Tomarza, Bünyan ve Melikgazi ilçelerinde esnaf ziyaretinde bulunacak. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin dünkü (24 Mart) grup toplantısında konuştu. Akşener, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hem ekonomi hem de sığınmacı politikaları üzerinden eleştirirken Adana’da Furkan Vakfı’na yapılan polis saldırısı hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Akşener konuya ilişkin, “Bu ülkenin dindar kadınlarının omuzlarında iktidara gelip, o kadınları coplatarak iktidardan çekip gitmek. Şu ironiye bakar mısınız? Gerçekten ibretlik” dedi.

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderleri 27 Mart Pazar günü DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde bir araya gelecek. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, pazar günkü buluşmanın öncesinde diğer siyasi parti liderleri ile teker teker görüştü. Dün (23 Mart) sırasıyla Kemal Kılıçdaroğlu, Gültekin Uysal ve Temel Karamollaoğlu ile görüşen Babacan, liderler turunu tamamladı. Babacan salı günü (22 Mart) Ahmet Davutoğlu’nu, pazartesi günü (21 Mart) ise Meral Akşener’i ziyaret etmişti. DEVA kaynaklarından edinilen bilgiye göre liderler, 27 Mart Pazar günü Bilkent Otel’de bir araya gelecek. Görüşme saat 19.00’da başlayacak.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kayıp yakını ve hak savunucusu hakkında açılan davanın dördüncü duruşması yapıldı. Duruşma 21 Eylül’e ertelendi. 

Bursa-Osmangazi’deki Mithatpaşa Ortaokulu’nun müdürü Haydar Akın’ın kız öğrencilerle erkek öğrencilerin ayrı sıralara oturtulması için öğretmenlere resmi yazı gönderdiği ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, okul müdürünü görevden aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) mart ayı toplantısında ulaşıma yüzde 50’lik zam teklifi hükümet temsilcilerinin oylarıyla reddedildi, öğrenci biletine 25 yaş sınırı alt komisyona nderildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 83 kuruş, euro kuru ise 16 lira 33 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 183 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 925 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 121,41 dolar.

Akaryakıt fiyatlarına bir zam daha geldi. Benzinin litresi 1 lira 68 kuruş, motorinin litresi 1 lira 59 kuruş zamlandı.

Kırmızı ete de yüzde 48 zam geldi. Et ve Süt Kurumu’nun açıkladığı yeni zam ile birlikte 1 kilo sığır kıymasının fiyatı 56 TL’den 83 TL’ye, bir kilo sığır kuşbaşı fiyatı ise 62,50 TL’den 92 TL’ye yükseldi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu et fiyatlarına gelen zamma ilişkin, “İktidarın yapacağı fazla bir şey yok. Aksi halde Et ve Süt Kurumu batacak. Batıran kim? İktidarın kendisi. Zammı yapan kim? İktidarın kendisi. Fatura kime çıkıyor? Vatandaşa çıkıyor” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği yer yok” açıklamasını da sert sözlerle eleştiren Kılıçdaroğlu, “Matematiği galiba iyi değil. Görmüyor mu bu kişi Allah aşkına? Ekonomiden, hayattan, gerçeklerden bu kadar kopuk bir kişiyi düşünemiyorum” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılına ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. Rapora göre işsizlik geçen yıla göre, 121 bin kişi azalarak 3 milyon 919 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,1 puanlık azalış ile yüzde 12,0 seviyesinde gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik ise bir önceki yıla göre 1,0 puan azalarak yüzde 24,4 oldu.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşının 29. günü. 

Ukraynalı yetkililer, dün 4 bin 500’den fazla kişinin Ukrayna’dan insani koridorlar aracılığıyla tahliye edildiğini söyledi.

Bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi yapılacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün zirve için Brüksel’e hareket etti. Erdoğan’ın, zirve marjında, katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşmesi de planlanıyor. Erdoğan zirvede Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile görüşecek. Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın ele alınacağı görüşmede, bölgesel konuların da değerlendirilmesi öngörülüyor. 

Zirvede Rusya-Ukrayna savaşı görüşülecek, NATO’nun caydırıcılık ve savunma yapılanmasının güçlendirilmesine yönelik tedbirler gözden geçirilecek. 

ABD Başkanı Joe Biden’ın yanı sıra zirveye Avrupa Birliği, NATO ve G7 liderleri de katılacak. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy zirve öncesi İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan tam destek aldığını söyledi. Johnson bugünkü toplantıda, Ukrayna askerleri ve pilotlarına 33 milyon dolarlık ek yardım açıklayacak. Johnson’ın Ukrayna’ya altı bin ek füze yardımı açıklaması bekleniyor. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve öncesi açıklamalarda bulundu. Stoltenberg toplantıda, Çin’in Rusya-Ukrayna savaşındaki rolünü konuşacaklarını söyledi. Stoltenberg, NATO’nun, savaşın Ukrayna sınırlarından çıkmaması konusunda sorumluluğu olduğunu belirtti. Stoltenberg, bugünkü toplantıda ittifak üyesi ülkelerin liderlerinin, Slovakya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’da dört yeni muharebe grubunun konuşlandırılması konusunda anlaşacaklarını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sürdürülebilir Kalkınma Özel Temsilcisi Anatoly Chubais, görevinden istifa etti ve ülkeyi terk etti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını protesto ederek ülkeden ayrılan Chubais, Kremlin’i terk eden ilk üst düzey yetkili oldu. 

Zelenskiy dün Fransa Parlamentosu’na seslendi. Video bağlantısı ile parlamentoya konuşan Zelenskiy, Fransız şirketlerine, Rusya’dan ayrılma çağrısında bulundu. Fransız otomobil üreticisi Renault, Moskova’daki fabrikasındaki çalışmaları askıya aldığını duyurdu. 

Rusya, Google Haberler’e yanlış haber yaydıkları gerekçesiyle erişim engeli getirdi. Interfax haber ajansının bildirdiğine göre karar, Rusya Başsavcılığı’nın talebi üzerine geldi. Karara göre savcılık, web sitesinin “Ukrayna topraklarında özel bir askeri operasyonun seyri hakkında güvenilmez sosyal açıdan önemli bilgiler içeren çok sayıda yayın ve materyale erişim sağladığını” belirledi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off turu yarı finalinde Cristiano Ronaldo’nun formasını giydiği Portekiz ile deplasmanda kozlarını paylaşacak. Dragao Stadyumu’nun ev sahipliği yapacağı maç, Türkiye saati ile 22.45’te başlayacak. Karşılaşma, TRT 1 ekranlarından naklen yayınlanacak. Türkiye-Portekiz eşleşmesinin galibi, İtalya-Kuzey Makedonya eşleşmesinin tur atlayanı ile finalde karşı karşıya gelecek.

UEFA, Türkiye’nin, 2028 veya 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2028 veya 2032) finallerinden birine ev sahipliği için başvuruda bulunduğunu duyurdu. İngiltere, Kuzey İrlanda, İrlanda Cumhuriyeti, İskoçya ve Galler, 2028’deki şampiyonayı ortak olarak düzenleme teklifi yaparken, İtalya ise sadece 2032’deki turnuva için başvuruda bulundu. Turnuvalara ev sahipliği yapacak ülkeler, 2023 yılının Eylül ayında açıklanacak.

Basketbolda FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Dörtlü Finali, üst üste ikinci kez İstanbul’da düzenlenecek. Fenerbahçe Safiport’un ev sahipliği yapacağı 8-10 Nisan’da düzenlenecek organizasyonda maçlar, Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynanacak. Avrupa Ligi Dörtlü Finali’nde Fenerbahçe Safiport’un yanı sıra İspanya’dan Perfumerias Avenida, Macaristan’dan Sopron Basket ve Çekya’dan ZVVZ USK Prag takımları yer alacak.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 17 bin 161 yeni vaka tespit edildi, 84 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 146 milyon 618 bin 996’yı geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.