Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Kasım 2022): İstiklal Caddesi’ndeki patlamanın yankıları

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık 16 derece olacak. Ankara parçalı bulutlu 17 derece; İzmir az bulutlu 20, Antalya az bulutlu 23, Diyarbakır az bulutlu 19 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye, pazar günü (13 Kasım) İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı saldırıyı konuşuyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü dün (14 Kasım) bir şüpheliyi gözaltına aldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün açıklamasına göre şüpheli kadın ifadesinde, özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin-İdlib üzerinden ülkeye bu eylem için kaçak yollarla girdiğini söyledi. Emniyet açıklamasına göre saldırıyı düzenlediği iddia edilen Suriye uyruklu kadının ismi Ahlam Albashir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bombalı saldırıyı düzenleyen kişinin PYD’den emir aldığını söyledi. Soylu ayrıca, ABD Büyükelçiliği’nden gelen taziye mesajı için “Kabul etmiyoruz” dedi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantıları düzenlenecek. 

TBMM Genel Kurulu’nda cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren vergi kanunu değişikliği teklifi görüşmelerine devam edilecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesi ele alınacak.

Altılı Masa’nın ikinci turunun ikinci toplantısı DEVA Partisi ev sahipliğinde yapıldı. Toplantı sekiz saat sürdü. Bir sonraki toplantının 28 Kasım’da yapılacağı belirtilen açıklamada, aynı tarihte güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metni doğrultusunda yapılması gereken anayasa değişikliklerinin açıklanacağı da bildirildi. Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) katılma talebi ise Altılı Masa’da kabul görmedi. Altılı Masa’da saldırı öncelikli gündem olarak görüşüldü ve toplantı sürerken bu konuda açıklama yapıldı. “Teröre geçit vermeyeceğiz” başlığıyla paylaşılan açılamada, “Bizler, Türkiye’yi terör saldırılarıyla dizayn etmek isteyenlere karşı kararlı duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğiz” denildi.

MetroPOLL Araştırma’nın “Türkiye’nin Nabzı Ekim Ayı Araştırması” sonuçlarına göre her siyasi parti seçmeninin yüzde 50’den fazlası, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, HDP seçmeni üzerinde PKK lideri Abdullah Öcalan’dan daha etkili olduğunu düşünüyor. Toplam 2 bin 145 kişi ile 15-18 Ekim tarihleri arasında yapılan ankete göre HDP seçmeninin yüzde 75’i, Demirtaş’ın seçmen üzerinde Öcalan’dan daha büyük etkiye sahip olduğu görüşünde. AKP seçmeninin yüzde 41’i, CHP seçmeninin yüzde 58’i, İYİ Parti seçmeninin yüzde 58,5’i ve MHP seçmeninin yüzde 52’si de aynı görüşte.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 59 kuruş, euro kuru ise 19 lira 21 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 470 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 58 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 92,96 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz-eylül dönemi işgücü istatistiklerini, ekim ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksini ve eylül ayı ücretli çalışan istatistiklerini yayımlayacak.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ne katılıyor. Zirve kapsamındaki “Gıda ve Enerji Güvenliği” ile “Sağlık” başlıklı oturumlara katılacak olan Erdoğan, bazı katılımcı ülke liderleri ile yemekte bir araya gelecek, ikili temaslarda bulunacak.

G20 Liderler Zirvesi kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping bir araya geldi. İlk kez yüz yüze gelen iki lider pek çok konuyu konuştu. Görüşme öncesi konuşan Şi, “Dünya, ABD’nin ve Çin’in ilişkiyi düzgün bir şekilde yönetmesini bekliyor. Toplantımız da dünyanın dikkatini çekti. Dünya barışını sağlamak için tüm ülkelerle birlikte çalışmamız gerekiyor. Sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi. Biden ise iki ülkenin iklim krizi de dahil olmak üzere küresel sorunlar üzerinde birlikte çalışabilmesi için iletişim hatlarının açık tutulmasını vurguladı. Görüşmenin ardından konuşan Biden, “Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı korumaya kararlıyız. Çin ve ABD’nin her ulusun üzerine düşeni yapmasını gerektiren küresel sorunları çözmek için birlikte çalışabilmesi gerektiği de açıktı” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ile Rus mevkidaşı Sergei Naryshkin Ankara’da görüştü. Kremlin, görüşmelerin “Amerikan tarafının bir inisiyatifi” olarak geldiğini söyledi. Beyaz Saray, Burns’ün, savaşın sona ermesi için pazarlık yapmadığını açıkladı. Beyaz Saray, “Rusya’nın nükleer silah kullanımının sonuçları” ve “stratejik istikrara tırmanma” konularının konuşulduğunu bildirdi. 

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.