Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Aralık 2022): Suriye’ye kara harekâtı olur mu?

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı sıcaklık 13 derece olacak. Ankara yağışlı 12 derece; İzmir yağışlı 17, Antalya yağışlı 18, Diyarbakır bulutlu 15 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Fuar Merkezi’ndeki Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi ile Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Necip Fazıl Ödülleri programına katılacak.

Gözaltında kötü muamele ve çıplak aramaya maruz bırakıldıktan sonra 2010’da hayatına son veren Onur Yaser Can’ın ölümüyle ilgili davanın ikinci duruşması bugün yapılacak. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi mezunu Onur Yaser Can’ın hayatına son vermesinden 12 yıl sonra, dört polis ve bir bilirkişi hakkında açılan davanın ilk duruşması 30 Eylül’de yapılmıştı. Dört polis memurunun “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği”,“resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme”, bilirkişinin ise “gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma”, “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği”, “resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme” suçlamasıyla yargılandığı davada, duruşmaya katılmayan polis amiri Hakan Aydın’ın SEGBİS sistemiyle ve gerekirse zorla getirme kararıyla mahkemeye katılmasına karar verilmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yayımlanan yazılı açıklamada “Sınırlarımızı hedef alan örgütlerin hiçbirine müsamaha gösterilmeyecek” denildi. Açıklamada, Suriye’deki operasyonların “tek hedefinin terör örgütleri olduğu” ifade edildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye’nin kuzeyine planlanan olası kara harekâtına yönelik ABD’den gelen açıklamaları değerlendirdi. Akar, “Bizden tekrar değerlendirmemizi istediler. Hassasiyetlerimizi anlattık, verilen sözlerin tutulmasını istedik” dedi. 

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İYİ Parti’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmek için Dışişleri Bakanlığı’na başvuracağını açıkladı. Suriye’ye yapılacak olası bir kara operasyonuyla, PKK ve YPG’nin Rusya ve ABD tarafından yeni bir manivela aracı haline getirilmek istendiğini dile getiren Zorlu, “Daha önce atılan yanlış ve eksik adımlar, bugünün saha koşullarıyla birlikte değerlendirildiğinde Türkiye’nin güvenlik kaygılarını daha da artırabilecek bir yönelime girmekte olduğumuzu göstermektedir” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin vizyon belgesini 3 Aralık’ta İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda açıklayacak. “İkinci Yüzyıla Çağrı Toplantısı” başlıklı toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo sunum yapacak. Toplantıda ayrıca ABD’li yazar, ekonomi ve toplum kuramcısı, aktivist, danışman Jeremy Rifkin, Prof. Daron Acemoğlu, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Refet Gürkaynak, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Hakan Kara, Chicago Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olarak görev yapan Ufuk Akçiğit konuşacak. Biz de gün boyu kesintisiz canlı yayınla sizlere gelişmeleri aktaracağız. Bizleri YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Zincir marketlerdeki fahiş fiyat artışıyla ilgili eleştiriler iktidar kanadından sürüyor. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, BİM’in CEO’su Galip Aykaç’ı, “Halkın ekmeğine uzattıkları haris ve tecavüzcü elleri kıracağız” diyerek tehdit etti.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 63 kuruş, euro kuru ise 19 lira 61 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 5 bin 46 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 77 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 87,00 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Almanya, 1930’ların başında milyonlarca insanın açlıktan hayatını kaybetmesine neden olan Holodomor kıtlığını soykırım olarak tanıdı. Holodomor, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) ikinci lideri Josef Stalin’in toprak reformunu çiftçilere kabul ettirmek amacıyla attığı adımlar sonucunda yaşandı.

Twitter’ın yeni sahibi ve CEO’su Elon Musk, Apple’ın patronu Tim Cook ile aralarındaki “anlaşmazlığı” çözdüklerini söyledi. Musk, pazartesi (28 Kasım) Apple’ın, Twitter’ı App Store’dan silmekle tehdit ettiğini iddia etmiş ve sitedeki reklamların çoğunu kaldırdıklarını söylemişti. Musk, dün (30 Kasım) attığı bir tweet’te ise “Tim, Apple’ın bunu yapmayı kesinlikle düşünmediği konusunda oldukça netti” dedi. Ancak Musk, toplantıda, Apple’ın reklamlarının görüşülüp görüşülmediği konusunda bir şey söylemedi.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mikhail Podolyak, Rusya’nın savaşın ilk başladığı 24 Şubat’tan bu güne 13 bin Ukrayna askerinin ölmüş olabileceğini söyledi. Ukrayna ordusu ise bu sayıyı doğrulamadı. Podalyak, haziranda, savaşta her gün 100-200 Ukrayna askerinin öldüğünü açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile basın toplantısı düzenledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile eğer savaş bitmezse görüşmeyeceğini söyleyen Biden, “Putin, savaşı bitirme yoluna girmeye yönelik bir karar konusunda niyetli olursa onunla konuşmaya hazırım. Ancak henüz böyle bir yolda değil” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. F Grubu’nun son hafta maçında Fas, Kanada’yı 2-1 mağlup etti ve grup lideri olarak son 16 turuna yükseldi. Grubun diğer maçında Belçika, Hırvatistan ile 0-0 berabere kalarak Dünya Kupası’na veda etti. E Grubu’nda da iki maç oynandı. Almanya, Kosta Rika’yı 4-2 mağlup etmesine rağmen gruptan çıkmayı başaramadı. Japonya ise İspanya’yı 2-1 yenerek grup lideri olarak üst tura çıktı. Japonya’ya yenilen İspanya, E Grubu’nun ikincisi oldu. 

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan bugün oynanacak dört karşılaşmayla devam edecek. H Grubu’nda Güney Kore, Portekiz ile Uruguay ise Gana ile karşılaşacak. G Grubu’nda Sırbistan, İsviçre ile Kamerun ise Brezilya ile kozlarını paylaşacak. 

Turkish Airlines EuroLeague’in 11. haftasında konuk ettiği Olympiakos’u 82-71’lik skorla mağlup eden temsilcimiz Anadolu Efes, üst üste dördüncü galibiyetini aldı. 

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.