Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (4 Ocak 2023): Erken seçim tartışmaları, İmamoğlu’ndan soruşturma açıklaması

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu sıcaklık 12 derece olacak. Ankara bulutlu 9 derece; İzmir az bulutlu 15, Antalya az bulutlu 20, Diyarbakır bulutlu 13 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün, AKP ve İYİ Parti’nin grup toplantıları düzenlenecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin MYK toplantısına başkanlık edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın belediye hakkında yürüttüğü soruşturmayla ilgili Saraçhane’deki belediye binasında basın toplantısı düzenleyecek.

Seçimlerin zamanından önce yapılma ihtimali konuşulmaya devam ediyor. 30 Nisan ve 14 Mayıs tarihi iktidar temsilcileri tarafından zaman zaman gayri resmi olarak dile getirildi. CHP ve İYİ Parti ise 6 Nisan’dan sonra yapılacak seçimlere onay vermediklerini belirtti. Cumhur İttifakı’nın seçim tarihini hazirandan daha erkene almak istediği iddialarına ilişkin Medyascope’a konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Kendi çıkarları için bir dayatma getirecekler karşımıza. O dayatmaya da karşı çıkacağız” dedi.

Bir grup siyaset bilimci, Altılı Masa bileşenlerine altı sorunun yer aldığı bir açık mektup yazdı. Metinde, Altılı Masa’da ortak aday konusunda görüş birliği sağlanamadığı takdirde nasıl bir aday seçme yöntemi takip edileceği ve milletvekili seçim listelerinin hangi yöntemle hazırlanacağına dair sorular yer aldı. Özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nın sık sık dile getirdiği “Cumhuriyetin ikinci yüzyılını demokrasiyle taçlandırmak” hedefine ulaşmak için seçimlerin kazanılması gerektiği belirtildi. Muhalif kamuoyunda tartışılması ve Altılı Masa’nın gündemine gelmesi amacıyla kaleme alındığı belirtilen metinde şu ana kadar 54 kişinin imzası yer alıyor. İsteyen akademisyenler mektuba imzalarını ekleyebiliyor.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin yeni detaylar ortaya çıkıyor. Ateş’in, öldürüldüğü sabah yakın bir arkadaşına Külliye’den birileriyle görüştüğünü söylediği iddia edildi. Öte yandan soruşturmada da yeni gelişmeler yaşanıyor. Suikastta yer alan motosikletli iki saldırganın fotoğrafları soruşturma dosyasına girerken cinayetle ilgili 30 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldığı öne sürüldü. Öğle saatlerinde adliyeye sevk edilen üç şüpheli tutuklandı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 74 kuruş, euro kuru ise 19 lira 82 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 5 bin 626 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 111 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 81,91 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün görüşeceğini söyledi. Sözcü Kalın konuya ilişkin, “İki tarafla da bu yoğun diplomasiyi sürdürmeye devam ediyoruz. Zaten ilgili bakanlarımız, Dışişleri Bakanımız, Savunma Bakanımız, İstihbarat Başkanımız, bizler de diğer arkadaşlarımızla muhataplarıyla iki tarafta da görüşmeye devam ediyorlar” dedi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde bir türlü başkan seçilemiyor. Üç kez yapılan oylamada çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle başkan seçilemedi, Cumhuriyetçi lider Kevin McCarthy, yeterli oyu alamadı. Bu, 100 yıldır ilk kez görülüyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin Suriye ile son zamanlarda attığı normalleşme adımlarını değerlendirdi. Türkiye-Suriye ilişkilerine ve Moskova’daki üçlü görüşmeye dair konuşan Price, ABD’nin Suriye hükümetine yönelik politikalarında bir değişiklik olmadığını vurgulayarak, “Esad ile ilişkileri iyileştiren ülkeleri desteklemiyoruz” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını yayınlayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), iki müsabakada da önemli hakem hatası tespit edildiğini açıkladı. Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından yapılan açıklamada ise Sivasspor-Galatasaray maçının VAR hakemi Özgüç Türkalp’e bundan böyle görev verilmeyeceği belirtildi.

Kritik maçta kazanan Fenerbahçe. Süper Lig’in 17. haftasında Fenerbahçe, 1-0 yenik duruma düştüğü karşılaşmada, deplasmanda Antalyaspor’u 2-1 mağlup ederek maç fazlasıyla liderliğe yükseldi.

Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo’yu renklerine bağlayan Suudi Arabistan ekibi Al Nassr, imza töreni düzenledi. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta bulunan Mrsool Park Stadyumu’ndaki imza töreninde konuşan 37 yaşındaki Ronaldo, “Bu kararı aldığım için çok gurur duyuyorum. Avrupa’daki hayallerimi gerçekleştirdim. Her şeyi kazandım. En büyük kulüplerde oynadım. Şimdi yeni bir mücadele için buradayım. Ailem de aldığım karardan dolayı mutlu” dedi.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.