Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (1 Şubat 2024): “Kanal İstanbul” gündemde ama değil

Prodüktör: Büşra Uygun

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i “Bugün Ne Oldu?”dan herkese merhaba. Türkiye ve dünyanın gündemini sizlere aktarıyoruz. Hazırsanız başlayalım!

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan baroları ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in zorunlu din kültürü dersiyle ilgili açıklamalarını hedef aldı. Türklüğü İslam dininden bağımsız tartışanlara “lümpen faşist” diyen Erdoğan “Türkiye’de sayıları az da olsa kimi çevrelerde şeriata yönelik sergilenen pervasızlıkların temelinde cehalet ve bilgisizlik hastalığı vardır. Milli bünyemize tehdit teşkil eden bu cehalet karanlığını yırtıp atacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum‘a katıldığı bir televizyon programında depremlerde 130 bin kişinin hayatını kaybettiği yönündeki açıklamasını soruldu. Kurum ise sözlerinin çarpıtıldığını söyledi, “Son bir asırda ülkemizde yaşamış olduğumuz depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın 130 bine ulaştığını, en son asrın felaketinde de 50 bin canımızı kaybettiğimizi ifade ettik” dedi. Kanal İstanbul sorusuna net cevap vermeyen Kurum, “İstanbul’un gündeminde olmayan hiçbir iş bizim de gündemimizde olmayacak” diye konuştu.

İBB Başkan Ekrem İmamoğlu’na da Murat Kurum’un Kanal İstanbul ile ilgili sözleri soruldu. İmamoğlu, Kurum’a “İstanbul meselelerine duyarlılığın önünde, Sayın Cumhurbaşkanı’nın neden hoşlandığı ya da neden hoşlanmadığı onlar için daha öncelik meselesidir” diyerek cevap verdi.

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde avukatlar eylem yaptı. Can Atalay’ın annesi Şükran Atalay AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in “Yargıtay’ın Atalay kararının okunması Anayasa’ya uygun bir eylemdir” sözlerini eleştirdi, “O koltuğu korumak için bunları söylemeye utanmadı mı? Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz! Can’ın en ufak bir suçu yok!” dedi. Avukat Akçay Taşçı, Can Atalay’ın hâlâ hapiste olmasına tepki gösterdi, “Eğer Can Atalay seçilmiş bir milletvekili olarak, eğer Hatay halkının bir milletvekili tutsaksa, esirse bu doğrudan ve doğrudan hepimizin sorumluluğudur, yüküdür” diye konuştu.

İstanbul-Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 21 Ocak saat 11.40 sıralarında pazar ayininde maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı yapıldı. Saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybederken, kısa süre sonra olayla bağlantısı olduğu tespit edilen kişilere ait çok sayıda adrese operasyon düzenlendi. Silahlı saldırı olayına ilişkin gözaltına alınan 60 kişiden 34’ü adliyeye sevk edildi, 26 şüpheli hakkında sınır dışı kararı verildi.

Diyarbakır Ulu Cami’deki konuşmalarıyla gündeme gelen Ramazan Pişkin, 31 Ocak Çarşamba günü öğle saatlerinde İstanbul Cerrahpaşa’daki işyerinde bıçaklı saldırıya uğradı. Pişkin ağır yaralanırken, şüpheli olay yerinden kaçtı. Sağlık görevlilerince hastaneye kaldırılan 43 yaşındaki Ramazan Pişkin müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Pişkin’in cenazesi, yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu’ndan alınarak Diyarbakır’a götürüldü. Pişkin, Diyarbakır’da toprağa verildi.

Ramazan Pişkin’in cenazesinin defnedildiği gün (1 Şubat) katil zanlısı gözaltına alındı. Şüphelinin İstanbul-Beyoğlu’nda yakalandığı öğrenildi. Öte yandan yapılan çalışmada şüphelinin Zeytinburnu’ndan Fatih’e 1 buçuk saat yürüdüğü ve ardından cinayeti işlediği belirlendi.

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, öldürülüşünün 45. yılında Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında sevenleri tarafından anıldı. Anmada konuşan Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi İzet, “Bu tür cinayetler son bulsun, gerçekler ortaya çıksın diye yıldönümlerinde konuşmalar yapıyoruz. Çok sayıdaki cinayet, çoktandır hiç konuşulmaz oldu. Ama hepsi, bütün bu vahşi cinayetler, büyük bir kütle halinde sadece ardımızda değil tam karşımızda dağ gibi durmakta” dedi.

Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’ya göndereceği 50 milyar euroluk ek yardım paketi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın da evet demesiyle onaylandı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, resmi X hesabından yaptığı açıklamada “Birliği sağladık. AB’nin 27 lideri de bütçeden 50 milyar euro ek yardım paketini Ukrayna’ya gönderme konusunda anlaştı” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın müttefiki Macaristan Başbakanı Viktor Orban, aralıkta bu kararı veto etmişti. Orban son dönemlerde AB’nin Ukrayna gündeminde yanlış istikamette olduğunu ve Kiev hükümetinin başarılı olamayacağını dile getiriyordu. Orban daha önce de AB’yi Ukrayna’ya dair olan politikalarını gözden geçirmeye çağırdığını belirtmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere 12 Şubat’ta Türkiye’ye geliyor. Bu ziyaret, Putin’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat 2022’den itibaren ilk kez bir NATO ülkesini ziyareti olacak. Putin, pek fazla yurtdışına çıkmıyor. Çünkü Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Putin için yakalama kararı çıkardı. Yakalama kararının nedeni, Ukraynalı çocukların hukuksuz ve yasadışı bir şekilde sınır dışı edilmesi.

Almanya’da 45 şirket ve organizasyon bugün itibarıyla haftada dört gün çalışma politikasına geçecek. Bir deneme olarak başlatılan bu politikaya göre işçiler, yılın yarısında haftanın dört günü çalışacak ve aynı maaşı alacaklar. Bu girişimi savunanlara göre haftada dört gün çalışmak üretkenliği artırıyor. Uzun süredir işçi kıtlığı çeken Almanya’da işçilerin üretkenliğinin artması, bu sıkıntıyı önlemek için bir yol olarak görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.