Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (29 Şubat 2024): Çorlu tren kazası davasında karar açıklanacak

Günaydın! Perşembe sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Aydın mitinginde konuşacak.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa Akademik Odalar Birliği Salonu’nda aday tanıtım toplantısına, Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi ile partisinin Osmangazi ve Yıldırım ilçe başkanlığı binalarının açılışlarına katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara – Kahramankazan’da esnafı ziyaret edecek.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa ve Yenikapı’da olacak.

AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, Bağcılar ve Başakşehir’de olacak.

Tekirdağ-Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve yedisi çocuk, 25 kişinin hayatını kaybettiği, en az 300 kişinin yaralandığı tren kazası davasının 19. ve karar duruşması bugün yapılacak. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de davayı izleyecek.  

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’in emeklilere seyyanen 7 bin TL zam yapılması çağrısına cevap verdi. En düşük emekli maaşının 10 bin TL olmasının yeterli olmadığını kabul eden Erdoğan, Özel’in önerdiği zammın ise 11 trilyon liralık bütçeye 1,4 trilyon lira yük getireceğini söyledi. Erdoğan, Özel’in teklifine ilişkin, “Onlar sadece istismar ve bozgunculuk peşinde koşuyor. Ne ülke ne millet ne de emeklilerimiz umurlarında” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla’daydı. Özel, Türkiye İttifakı vurgusunu yineledi, “Tüm vatanseverleri, milliyetçileri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün baba ocağına, CHP’ye davet ediyorum” dedi. Ülkedeki gençlerin yurtdışına gitmek istemesini “beka sorunu” olarak niteleyen Özel, “Bunlarla ilgili endişe duyan herkes, evladının geleceğinden endişe duyan herkes, 31 Mart’ta bu iktidara gücünü göstermek zorundadır. ‘Dur beni bir dinle yahu, hep zengine çalışıyorsun, bizi ezdirdin’ demezlerse 1 Nisan’dan sonra acı reçete geliyor” diye konuştu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ayyüce Türkeş Taş’ın proje tanıtım toplantısına katıldı. Akşener buradaki konuşmasında “Bir kayıkçı kavgasını sona erdirmek için, milletimize edilen hakaretlerin önüne geçmek için… Millet bize ne dedi? ‘Yürü’ dedi. Biz de yürüdük” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve CHP’nin İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu saha çalışmalarına devam ediyor. İmamoğlu, AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum’un, Eyüpsultan-Bayrampaşa ve Kadıköy-Üsküdar-Maltepe tramvay hatlarını kendi projesiymiş gibi kamuoyuna açıkladığını söyledi, “Acemi aday yine kendi projesi olarak İstanbullulara açıklamış. Varsın açıklasın. Nasılsa bu projeleri metro fatihi Ekrem İmamoğlu ve arkadaşları yapacak” dedi.

İstanbul-Arnavutköy’de halka seslenen AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, mevcut yönetimin kaynakları israf ettiğini söyleyerek, “Bu yapmış oldukları israfların, yapmış oldukları harcamaların hesabını soracağız. Öyle kolay kurtulmak yok” diye konuştu. İstanbul’un “iş bilmezler” tarafından yönetildiğini vurgulayan Kurum, AKP’nin gerçek belediyeciliğin neferi olduğunu öne sürdü. Kirli pazarlıklara, iftiralara ve dedikodulara taraf olmayacaklarını belirten Murat Kurum, “Biz hep millet için yapan, millet için üreten tarafta olacağız. Biz, hiçbir zaman sözünü yiyenlerin tarafında olmayacağız, hep sözünü tutanların tarafında olacağız” dedi.

Erzincan-İliç’te 13 Şubat’ta altın madeninde siyanürlü toprağın kayması ardından başlatılan soruşturma devam ederken Anagold’dan bir yetkili, operasyon direktörü olarak çalışan ve ABD’ye geçici görevlendirmeyle giden Kenan Özdemir’in işten çıkarıldığını söyledi. Yetkili, olay sonrası Özdemir’e Türkiye’ye dönüş için uçak bileti alındığını ancak dönmediğini aktardı. Öte yandan ifadesinde İngilizcesi ve iletişiminin iyi olması nedeniyle 5 Şubat’ta Özdemir’in yerine vekaleten göreve başladığını, liç bölgesinden sorumlu olmadığını anlatan elektrik mühendisi Abdülkadir Cansız tutuklular arasında yer alıyor.

Avrupa Birliği Sığınma Ajansı’na (EUAA) göre Avrupa Birliği’ne (AB) gelen iltica başvuruları 2015-2016 göç krizinden sonra en yüksek seviyeye çıktı. Verilere göre iltica başvuruları 2023’te yüzde 18 artarken 1,14 milyona ulaştı. Türkiye’den AB’ye iltica başvuruları ise geçen yıla göre yüzde 82 artışla 100 bini aştı. Bu başvuruların 37 bin 841’i karara bağlanırken 83 bin 964’ü hala değerlendirme aşamasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.