Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (8 Mart 2024): Kadınlar özgür olsa…

Prodüktör: Büşra Uygun

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba. Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Bugün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Kadınlar sokakta, evde, iş yerlerinde, okulda direnmeye ve mücadele etmeye devam ediyor. Bugün kadınlar kazanılmış hakları için, eşitlik için Türkiye’nin her yerinde sokakta olacak. “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diyecek. Valiliklerin yasaklarına rağmen “isyan” edecekler.

Peki gün boyu neler oldu? Gelin bakalım.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında meydanlara çıkacak. İstanbul’da da her yıl olduğu gibi kadınlar, Gece Yürüyüşü için saat 19.30’da Taksim için çağrıda bulundu. Metro İstanbul’un X hesabındaki paylaşımında İstanbul Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın Taksim İstasyonu ve Şişhane İstasyonu İstiklal Caddesi girişi ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı’nın işletmeye kapalı olacağı açıklandı. Ayrıca Taksim Meydanı’na dün (7 Mart) akşamdan itibaren bariyerler yerleştirildi. 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü, X hesabındaki paylaşımda ise valiliğin kararına tepki gösterdi ve kadınlar erken saatlerde Taksim’e çağrıldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ”Türkiye ile Güçlenen, Türkiye’ye Güç Veren Kadınlar Programı”nda konuştu. Erdoğan “güçlü aile”yi vurguladı, “Aile toplumun temel direğidir. Aile bireyleri ayakta tutmuştur. Aile ne kadar güçlüyse bireyler de o derece güçlü olmuştur. Ailenin zayıfladığı dönemlerde toplum kan kaybeder. Aile ile kadını ayıran, kadın ve aile arasına duvar ören her türlü yaklaşımı reddediyoruz” diyerek isim vermeden LGBTİ+’ları hedef aldı. AKP’nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum ise “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Buluşması”nda kadınlar ile bir araya geldi. Kadınlarla birlikte yürüdüğünü ifade eden Kurum, 8 Mart’ın hayırlara vesile olmasını diledi.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığı ile bilinen CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Burcu Köksal, seçim çalışmaları sırasındaki bir konuşmasında “Seçildiğimde belediyenin kapıları DEM Parti hariç her siyasi partiye açık olacak” dedi.

Gazeteci Fatih Portakal bu sözlerin ardından bir canlı yayında, “Talimatı kanıtlayamam ama Kılıçdaroğlu’ndan geldiğini bile düşünüyorum. Bak bu kadar da net konuşuyorum” dedi. Kılıçdaroğlu X hesabındaki paylaşımıyla Portakal’a yanıt verdi: “‘İspatlayamam ama’ diyerek ağız dolusu iftira atmak bırak gazeteciliği, insanlık değildir. Kepazeliktir, çukurluktur.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Burcu Köksal’ın DEM Parti’ye yönelik sözleri üzerine, belediye başkan adaylarına imzalamaları için “Halkçı Belediyecilik Taahhütnamesi” gönderdi. Taahhütnamede, adayların “cinsiyet, etnik köken, dini inanç, siyasi görüş, sosyal sınıf gibi farklılıklar nedeniyle” vatandaşları dışlamayacaklarına dair söz vermeleri istendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Gaziosmanpaşa yaşam merkezi açılışına katıldı. Açılışta İmamoğlu’na CHP Gaziosmanpaşa adayı Hakan Bahçetepe, yeniden aday gösterilmeyen ve CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de eşlik etti. Açılışta konuşan Soyer, İmamoğlu’na destek istedi, “Ekrem Başkan beş yıldır İstanbul’a tutkuyla, sevgiyle, aşkla baktı. Şimdi sıra bizde, ona sahip çıkma sırası bizde. Çünkü İstanbul ve Türkiye’nin kaderi ortak. İstanbul bir kez daha nefes alacak, Türkiye’de hep beraber nefes alacağız. Şimdiden zaferimiz kutlu olsun” dedi.

İzmir–Gaziemir‘de taksisine bindiği Oğuz Erge‘yi silahla vurarak öldüren Delil Aysal’ın cezası belli oldu. 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Erge, indirim uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet ile 17 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm edildi.

Yunanistan’da evlilik eşitliği yasası, birçok LGBTİ+’nın hayatında değişiklik yaratmaya devam ediyor. Evlilik eşitliği yasasından hemen sonra Danai Deligeorges ve Alexia Beziki, Yunanistan’da evlenen ilk lezbiyen çift oldu. Yunanistan’da evlilik eşitliği, 16 Şubat’ta mecliste onaylanmıştı. Evlilik eşitliği, Yunanistan’ın birçok kentinde coşkuyla karşılanmıştı. Evlilik eşitliği yasası ayrıca LGBTİ+ çiftlerin evlat edinebilmesinin de önünü açıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.