Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (18 Mart 2024): TİP’in Gökhan Zan kararı

Günaydın! Pazartesi sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale ve Ankara’da olacak. Erdoğan şehitler abidesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale deniz zaferinin 109. yıldönümü törenine katılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Antalya ve İstanbul’a gidecek. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Trabzon’da olacak. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bakırköy, Büyükçekmece ve Beyoğlu’nda olacak.

AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, Şişli ve Sancaktepe’de.

İstifa etmemesi üzerine CHP’li Lütfü Savaş’ın karşısına rakip gösterilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan’ın adaylığı geri çekildi. TİP’in bu kararına, Gökhan Zan’ın “partinin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar” gerekçe gösterildi. En ufak bir şaibenin varlığının kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada, “Düzen siyasetine olan kapanmaz mesafemizi hatırlatıyor, Gökhan Zan’ın adaylığını geri çektiğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz” denildi. Gökhan Zan ise sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada adaylığının devam ettiğini ve iddiaların kumpas olduğunu söyledi. Asla pes etmeyeceğini söyleyen Gökhan Zan, kendisine sahte bir kayıtla şantaj yapıldığını ve adaylıktan çekilmesinin istendiğini ifade etti. Adliyeye giderek suç duyurusunda bulunduğunu açıklayan Zan, “Bu sefer sert kayaya çarptılar. Yoluma ve adaylığıma halkımla birlikte daha azimli ve güçlü bir şekilde devam edeceğim” dedi.

DEM Parti’nin Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Ahmet Türk, mevcut durumda yeni bir çözüm sürecinin mümkün görünmediğini söyledi. Arzularının “halkların kardeşliği” olduğunu dile getiren Türk, “Ama şunu söylüyoruz CHP yapamaz. Neden? Derin devleti ikna edemez çünkü. Erdoğan isterse ikna edebilir. Sorunu çözebilirler” diye konuştu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı da Kürt sorunu için muhatapların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile PKK lideri Abdullah Öcalan olduğunu söyledi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, “Bu benim final seçimim” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, “Ayrılamazsın, Türk milletini yalnız bırakamazsın. Yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak sizi görmek istiyoruz” dedi. Türkiye’de Kürt sorunu değil terör sorunu olduğunu da söyleyen Bahçeli, “Türk ile Kürt, Alevi ile Sünni arasında uçurumlar oluşturmaya hizmet edenler hainlerin en hainidir” ifadelerini kullandı.

Yerel seçime iki haftadan az bir süre kaldı. Yarışın kıran kırana geçtiği İstanbul’da bakanlar da sahalara indi. Hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar İstanbul’da açılışlar yaptı. Özhaseki’nin gündeminde “depreme hazırlık”, Bayraktar’ın gündeminde ise maden aramaları vardı. Bayraktar, “2024 yılını inşallah ‘keşif yılı’ olarak ilan edeceğiz” dedi.

İstanbul’da DEM Parti’nin düzenlediği nevroz kutlamalarına polis müdahale etti. Konuşmasını Kürtçe ve Türkçe yapan DEM Parti İstanbul Eş Başkan adayı Meral Danış Beştaş, “Bugün İstanbul’un Kürtlerin en büyük kenti olduğunu gösterdiniz. Tecride ve kentlerimize konulan ablukaya karşı biz büyük bir direniş gösteriyoruz” dedi. Emniyet, İstanbul Valiliği’nin saat 17.00’a kadar verdiği sürenin bittiğini belirterek programın bitirilmesini talep etti. Tunuslu sanatçı Emel Mathlouthi saat sınırlaması nedeniyle sahneye çıkamadı. Mathlouthi’nin kendisiyle hatıra fotoğrafı çektirmeye gelenlerle Kürtçe şarkı söylediği anlar sosyal medyada paylaşıldı. 

Rusya’da ve işgal edilen Ukrayna topraklarında halk, kendilerini yönetecek ismi seçmek için sandık başına gitti. Oy verme işleminin 3 gün sürdüğü seçimlerde, sandık çıkış anketine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oyların yüzde 87,92’sini aldı. Bu sonuçla Putin, 2030’a kadar başkanlık koltuğunda oturacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.