Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (20 Mart 2024): Kanal İstanbul kimin projesi?

Günaydın! Çarşamba sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Isparta ve Burdur’da olacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Trabzon, Giresun ve Ordu’ya gidecek. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Bitlis’te olacak. 

TÜİK, mart ayı tüketici güven endeksini, şubat ayı yurtdışı üretici fiyat endeksini ve motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıklayacak.

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını duyuracak.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır’a konuk oldu. Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Özdağ, mevcut düzen partilerini protesto edenlerin Zafer Partisi’ne geldiğini vurguladı, “Düzen partilerinin dışında üçüncü seçenek arayanlar Zafer Partisi’ne geliyor. Bu aynı zamanda mevcut düzene de bir protesto” dedi. Özdağ, Zafer Partisi Genel Kurulu kendisini görevlendirirse 2028 Genel Seçimleri’nde cumhurbaşkanı adayı olacağını söyledi. 2023 Genel Seçimleri’nde aday olarak gösterdikleri Sinan Oğan ile ilişkilerinin bittiğini aktaran Özdağ, “O bir tercih yaptı, ayrıldı, biz de kendi tercihimizi yaptık ve ayrıldık” dedi.

AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır’a konuk oldu. “Seçim kazanma noktasında bir problem görmüyorum, 25 belediyede yine seçimi çok rahat bir şekilde kazanmış olacağız” diyen Kabaktepe “İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır” sözünün gerçekleşmediğini, hiçbir seçimin sonucunun da bir sonrakini garanti etmediğini vurguladı. Kanal İstanbul hakkında da konuşan Kabaktepe, seçim sürecinde Murat Kurum’un da ifade ettiği şekilde “İBB projesi olarak gündemde değil” dedi ve ekledi: “Ama Kanal İstanbul adı altında Bakanlığın bir projesi var, planlama var o süreç kendi bağlamında gidiyor ama bu yerel seçim bağlamında değil. Bu süreç yerel seçimde değil, bakanlık bağlamında yürüyor.

Diyarbakır’da Nevroz kutlamalarının ardından Kürt siyasetinin simge isimlerinden eski HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Şanlıurfa, Batman ve Mardin seçim etkinliklerine katılacak. Zana böylelikle sekiz yıl aradan sonra yeniden siyaset sahnesine dönecek. Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki köyünde 2016 yılından bu yana inzivaya çekilen Leyla Zana, sekiz yıl sonra suskunluğunu bir ay önce Gazete Duvar’a verdiği röportajla bozdu. Zana, bu röportajında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi ve çözüm sürecini buzdolabından çıkarmasını istedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı tatilinin kamu çalışanlarına 9 gün olacağını açıkladı. Erdoğan, kamu çalışanlarının bayram izninin 10 Nisan’da başlayacağını dile getirdi, “Ramazan Bayramı öncesindeki 1,5 günlük idari izinli sayılacakları kararımızı kamuoyumuzla paylaşmak istiyorum. Salı günkü yarım günü ve pazartesi gününü bayram tatiline ekleyerek kamu çalışanlarımıza 9 günlük rahatça değerlendirebilecekleri bir vakit verdik” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Antalya’nın Serik ilçesinde konuştu. Akşener burada seçimlere “hür ve müstakil” girme kararlarına değindi, “Buradan ahlak çıkmaz, buradan dürüstlük çıkmaz, buradan abidik gubidik çıkar. Ben de Meral Akşener isem bu abidik gubidikleri bu arkadaşlara yedirtmezsem namerdim” dedi.

CHP’nin Şişli Belediye Başkan adayı Resul Emrah Şahan, Şişli’nin merkezinde dört futbol sahası büyüklüğünde bir alanın deprem yasaları kullanılarak, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum’un imzasıyla “rezerv yapı alanı” ilan edildiğini söyledi. Şahan, “Halk için çalışan İmamoğlu’na mı oy vereceksiniz, yoksa rant için talimatla imza atan Murat Kurum’a mı oy vereceksiniz?” dedi.

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı avukat Mehmet Gün, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “Vatandaşlarımızın adalete güvenini tesis etmeye, yargı hizmetlerinden memnuniyetini en üst noktaya çıkarmanın gayreti içerisindeyiz” sözleriyle ilgili konuştu. Gün, “Yargı vasıtası ile hakkını alabileceğini kesin olarak düşünenlerin oranı, yüzde 80 civarında olması gerekirken, yüzde 20 civarında” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.