Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Ekim 2021): İBB metrosuna sonunda internet geldi

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 16 derece. İzmir’de hava 20, Antalya’da 18, Ankara’da 9, Diyarbakır’da ise 14 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 30 bin 709 yeni vaka tespit edildi, 203 kişi hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 113 milyon 443 bin 279’a çıktı.

Yerli aşı Turkovac’ın kısa süre içinde kitlesel aşılama programına dahil edilmesi planlanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından gönüllülerden Turkovac’ın klinik çalışmalarına katılmaları için destek istedi. Ancak Turkovac ilk aşamada yalnızca üçüncü doz (hatırlatma dozu) şeklinde kullanılabilecek. Birinci ve ikinci doz olarak uygulanması ise 2022’yi bulabilir. Medyascope’un ulaştığı, Turkovac’ın faz-3 çalışmasında yer alan bir hekimin verdiği bilgiye göre, faz-3 çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması için çaba gösteriliyor ancak sonuçlar 2022’ye de kalabilir.

Dünyaca ünlü tıp dergisi The Lancet’te 8 Ekim’de yayımlanan makaleye göre Türkiye, koronavirüs salgını başladığından beri depresyon ve anksiyete görülme sıklığının en çok arttığı ülkelerden biri. Makaledeki verilere göre, depresyon görülme sıklığının en az yüzde 38,7 arttığı Türkiye, Avrupa’daki ülkeler arasında en yüksek artış oranına sahip. Verileri Medyascope’a yorumlayan uzmanlar, depresyonun en büyük nedeninin gelecek kaygısı ve belirsizlik olduğunu belirtirken Türkiye’de salgın yönetiminin şeffaf olmamasının ve ekonomik yardımların yetersizliğinin bu sonucu tetiklediğini düşünüyor. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 19 kuruş, avro kuru 10 lira 68 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.411 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 530 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 84,50 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıklayacak.

TCMB, ekim ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı ücretli çalışan istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Yeni yasama yılında dört vekilin dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan dört yeni fezleke Meclis’e gönderildi. Fezlekelerin ikisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Garo Paylan ve Hüseyin Kaçmaz’a ait. Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık hakkında da fezleke düzenlendi. Dosyalar Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na gönderildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Vergi Usulü Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifi kabul edildi. Yasa teklifine göre, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları, Gelir Vergisi’nden istisna tutulacak. “Küçük esnaf” olarak ifade edilen ve 850 bin civarında olan bu mükellef grubunun kazançlarının istisna edilmesiyle yıllık beyanname vermemeleri sağlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin 13 Ekim’deki olağan toplantısında, Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) Büyükada İskelesi’nde bulunan Adalar İlçe Temsilciliği’ni mahkeme kararına rağmen boşaltmaması tartışıldı. Dün (14 Ekim) devam eden İBB Meclisi toplantısında, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) meclis üyeleri, TÜGVA-İBB arasındaki tartışmayı Medyascope’a değerlendirdi.

Ruşen Çakır, siyasi iktidarın güç kaybettikçe TÜGVA’nın olumsuz etkilendiğini söyledi.

İstanbul’da İBB’ye ait metrolarda internet hizmeti başladı. İlk test, dün (14 Ekim) M-2 Yenikapı – Hacıosman metro hattında gerçekleştirildi. Ücretsiz İBB Wi-Fi internet hizmeti bugünden (15 Ekim) itibaren tam kapasiteyle devreye girecek. Mobil internet sağlayıcı telefon operatörleri de onay sürecinin tamamlanmasının ardından İBB metrolarında hizmet vermeye başlayacak. Tüm yolcular, akıllı telefonlarıyla mobil internet hizmeti alabileceği gibi sesli görüşme de gerçekleştirebilecek. Dileyen yolcular da İBB’nin ücretsiz Wi-Fi hizmetinden yararlanacak.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’in dokuzuncu haftasında Medipol Başakşehir ile Beşiktaş, bugün (15 Ekim) kozlarını paylaşacak. Başakşehir Fatih Terim Stadyumu’nda oynanacak karşılaşma, saat 20.00’de başlayacak. Mücadeleyi, Atilla Karaoğlan yönetecek.

Süper Lig’in dokuzuncu hafta fikstürü ise şöyle:

Medipol Başakşehir-Beşiktaş

GZT Giresunspor-Çaykur Rizespor

Demir Grup Sivasspor-Fraport-TAV Antalyaspor

Adana Demirspor-Öznur Kablo Yeni Malatyaspor

Kasımpaşa-Göztepe

Galatasaray-İttifak Holding Konyaspor

Altay-VavaCars Fatih Karagümrük

Trabzonspor-Fenerbahçe

Aytemiz Alanyaspor-Yukatel Kayserispor

Atakaş Hatayspor-Gaziantep FK

Basketbolda temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Turkish Airlines EuroLeague dördüncü hafta maçında evinde UNICS Kazan’ı 80-41 mağlup etti. Bu sonuç ile sarı-lacivertliler bu sezonki ikinci galibiyetini aldı.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Türkiye, hem Etiyopya hem de Fas’a Bayraktar TB2 satacak. Reuters haber ajansının konuya ilişkin dört kaynağa dayandırdığı haberinde Türkiye’nin, uluslararası çatışmalarda kullanılan silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) başarılarının ardından, Fas ve Etiyopya ile satış anlaşmaları müzakere edip SİHA ihracatını genişlettiği belirtildi. 

Taliban Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ve beraberindeki heyet, Afganistan’da hükümeti ele geçirmesinden sonra, Türkiye’ye geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nun daveti üzerine Ankara’ya gelen Muttaki ve beraberindeki heyet, Doha üzerinden önce İstanbul’a, sonra da tarifeli uçakla Ankara’ya indi. Taliban ile Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan ikili ve heyetler arası görüşmeler sonrası açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Batılılar gibi üst perdeden, ders verir gibi, ön şartlar koşarak değil, önemini anlatarak tavsiyeler verdik” dedi.

Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı onaylayıp yürürlüğe koymasının ardından, temiz enerji hedeflerine ulaşması için Dünya Bankası, Fransa ve Almanya’dan 3.1 milyar euroluk kredi alabilir. 

Polonya Parlamentosu, sınır muhafızlarına, yasadışı şekilde ülkeye giren göçmenleri derhal sınır dışı etme yetkisi veren tartışmalı yasa tasarısını onayladı. Tasarı, sığınmacıların da aynı muameleye tabi tutulmasına imkan tanıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, yasadışı yollardan ülkeye girdikten sonra durdurulan bir yabancı, Polonya topraklarını terk etmek zorunda kalacak. Bu kişinin “altı aydan üç yıla kadar değişen bir süre için” ülkeye girişi yasaklanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.