Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Kasım 2021)- BM İklim Zirvesi: Ormanların korunması için tarihi anlaşma

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 17 derece. İzmir’de hava 23, Antalya’da 23, Ankara’da 19, Diyarbakır’da ise 19 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 28 bin 678 yeni vaka tespit edildi, 217 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 116 milyon 502 bin 98’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 55 kuruş, euro kuru 11 liraydı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.536 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 549 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 84,85 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayına ilişkin finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülüklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı ceza infaz kurumu istatistiklerini yayımlayacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ. (BOTAŞ) kasım ayı tarifesini açıkladı. Doğalgazdan elektrik üreten santrallerin kullandığı doğalgaz yüzde 47, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatı ise yüzde 48 zamlandı. Konut abonelerine ise zam yapılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ardı ardına gelen zamlara sosyal medya hesabından tepki göstererek, isim vermeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Ey gözleri Biden’a gülen Şahsım, milletimizin dertlerinden tümden habersizsin. Ne zaman bu ülke ile ilgilenmeyi düşünüyorsun? Yüzün bu ülkenin evlatlarına hiç gülmeyecek mi?” paylaşımında bulundu.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Bugün Meclis’te Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin grup toplantıları yapılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi ele alınacak. Komisyonda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun bütçeleri ele alınacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu İtalya‘nın başkenti Roma‘dan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. F16’lar konusunda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın “Elimden geleni yapacağım” dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güvenlik taleplerimiz yerine getirilmeyince gitmekten vazgeçtik” diyerek İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılacak COP26 Zirvesi’ne katılmadıklarını da söyledi.  

COP26 konferansında konuşan ABD Başkanı Joe Biden, “İklim değişikliği ile mücadele ahlaki bir yükümlülük ancak aynı zamanda ekonomiler için inanılmaz fırsatlar da sunuyor” dedi. 

COP26 konferansında İletişim Başkanlığı yarın (3 Kasım) “Türkiye’nin Yeşil Kalkınma Stratejisi: Kapsayıcı, Sürdürülebilir ve İnsani Bir Vizyon” başlıklı bir panel düzenleyecek. Panelde, iklim değişikliği, yeşil kalkınma, iklim krizi, sürdürülebilir kalkınma, sıfır atık, çevrenin korunması, sorumlu üretim ve tüketim, çevre merkezli politikalar ile Türkiye’nin yeşil kalkınma hedefleri ele alınacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Birleşmiş Milletler ve C40’ın davetlisi olarak Glasgow’da düzenlenen COP26 İklim Zirvesi’ne katılacağını, iki ayrı panelde konuşarak İstanbul’u temsil edeceğini açıkladı.

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerinde aile ve avukat görüşü sınırlamalarının sürdüğüne dikkat çekti. Edirne Cezaevi’nde 20 gündür protestoların devam ettiğini belirten Demirtaş, muhalefet liderlerine “300 bin nüfuslu cezaevlerini ziyaret etmeyi de düşünür müsünüz acaba?“ diye seslendi.

Türkiye, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (BMİDÇS) 1992’de Rio’daki Birleşmiş Milletler Zirvesi’nde imzaya açılmasından bu yana, küresel iklim değişikliği diplomasisinde aynı kavgayı sürdürüyor. BMİDÇS’nin Ek-1 listesine dahil edilen Türkiye, bu listeye girdiği için gelişmiş ülke sayılmasından ötürü küresel iklim fonlarına erişememe endişesi yaşadı ve yıllardır Ek-1 listesinden adının silinmesi için uğraştı. Ek-1 listesinden adının silinmesi halinde iklim fonlarına erişebileceğini düşünen Türkiye, katıldığı tüm COP zirvelerinde (BMİDÇS Taraflar Konferansı) bu talebini yineliyor ve konferans gündeminin oluşturulduğu açılış toplantılarında önerisini COP sekretaryasına sunuyordu. COP26’nın ilk sürprizi, Ek-1 listesinden silinme ısrarından şimdilik vazgeçen Türkiye’den geldi.

İBB teklifiyle eylül ayındaki Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında kabul edilen 750 minibüs ve 250 dolmuşun taksiye dönüştürülme süreci başlıyor. Kura çekimi bugün yapılacak.

Bu yıl İstanbul’da düzenlenen Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan sekiz kişiye açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. 

Çiftlik Bank’ın kurucusu “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın’ın Uruguay’da tutuklu bulunan abisi Fatih Aydın’ın Türkiye’ye teslim edilmesi için işlem başlatıldı.

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili biri tutuklu altı sanığın yargılandığı davanın yedinci duruşması dün (1 Kasım) Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Cemal Metin Avcı’nın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, diğer sanıkların tutuklanması talebini reddetti. Ayrıca, Gültekin’in telefonuna erişim için ABD’den yeniden şifre istenmesine karar verildi. Gültekin ailesinin avukatı Yiğit Gökçehan Koçoğlu, “Bir daha ABD’ye müzekkere yazılmasını istemiyoruz çünkü bu Pınar’ın özel hayatının kamuya açılmaya çalışıldığı anlamına geliyor. Bu yargılama nereye kadar gidecek? Gelen evrak yeterlidir” diye konuştu. Gelecek duruşma 20 Aralık 2021 saat 14.00’te yapılacak.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’de 11. hafta, dün (1 Kasım) oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. Medipol Başakşehir, sahasında Adana Demirspor’u Nacer Chadli ve Edin Visca’nın (penaltı) attığı goller ile 2-1 mağlup etti ve Emre Belözoğlu yönetimindeki üst üste üçüncü galibiyetini aldı. Günün diğer maçında ise Fraport TAV Antalyaspor, deplasmanda GZT Giresunspor’u 2-1 yendi. 

Süper Lig’in 11. haftasında alınan skorlar şöyle:

Trabzonspor 2-1 Çaykur Rizespor

Kasımpaşa 2-0 Öznur Kablo Yeni Malatyaspor

Altay 1-1 Demir Grup Sivasspor

Atakaş Hatayspor 1-0 Beşiktaş

İttifak Holding Konyaspor 2-1 Fenerbahçe

Yukatel Kayserispor 2-1 VavaCars Fatih Karagümrük

Aytemiz Alanyaspor 2-2 Göztepe

Galatasaray 2-0 Gaziantep FK

Medipol Başakşehir 2-1 Adana Demirspor

GZT Giresunspor 1-2 Fraport TAV Antalyaspor

Öte yandan UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grup aşaması heyecanı, bu akşam dört grupta oynanacak sekiz karşılaşma ile devam edecek.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde günün programı şöyle: 

Dinamo Kiev-Barcelona (E Grubu, TSİ 23.00)

Bayern Münih-Benfica (E Grubu, TSİ 23.00)

Atalanta-Manchester United (F Grubu, TSİ 23.00)

Villarreal-Young Boys (F Grubu, TSİ 23.00)

Wolfsburg-Red Bull Salzburg (G Grubu, TSİ 20.45)

Sevilla-Lille (G Grubu, TSİ 23.00)

Malmö-Chelsea (H Grubu, TSİ 20.45)

Juventus-Zenit (H Grubu, TSİ 23.00)

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Moderna’nın 12-17 yaş grubu için ürettiği koronavirüs aşısının kullanımını “muhtemel yan etkilerinin daha iyi araştırılması için” erteledi.

Yerel basında çıkan haberlerde Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun korumalarının, hafta sonu İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde gazetecilere saldırdığı iddia edildi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.