Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sports Illustrated: “Dünya futbolunda, 2021 yılındaki en iyi hikayeler”

Geride bıraktığımız yıl ile ilgili listeler yayınlanmaya başladı. Sports Illustrated’ın çıkardığı “World Soccer’s Top 10 Stories of 2021/Dünya futbolunun 2021 yılındaki en iyi hikayeleri” listesini Medyascope Spor Servisi‘nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Dünya futbolunun 2021 yılındaki en iyi hikayeleri

Dünya Kupası heyecanını yaşayacağımız yeni yıla neredeyse girmek üzereyiz. Ancak sayfayı 2022’ye çevirmeden önce, dünya futbolunda son 12 ayda geriye dönüp bakılacak çok şey var.

Örneğin, Avrupa’daki bazı erkek liglerinde beklenen şampiyonların çıktığını (Manchester City, Bayern Münih), bazı büyük liglerde ise şampiyonlukların uzun süre sonra el değiştirdiğini gördük (Atletico Madrid, Inter, Lille). Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski ve Karim Benzema gibi isimlerin yaşlanmaya devam etmesine rağmen golleri sıralamaya devam ettiğini, Kylian Mbappe ve Erling Haaland liderliğindeki yeni nesil yıldızların ise istikrarlı gelişimine tanık olduk.

Kanada’nın hem erkekler (CONCACAF Dünya Kupası elemelerindeki başarısı, dünyanın en iyi bazı takımlarını FIFA Sıralaması’nda geçmesi) hem de kadın (Olimpiyat altını) takımlarındaki yükselişi, Atlas FC’nin erkek takımının Meksika’da 70 yıllık şampiyonluk hasretine son vermesi ve Meksika Kadınlar Ligi’nin popülaritesini artırmaya devam etmesi oldukça etkileyiciydi. 

Ancak bazı önemli kulüplerin, oyuncuların ve liglerin ötesinde de dünyanın oyununu tanımlayan daha da unutulmaz anlar, gelişmeler, hikayeler ve başarılar vardı. Belirli bir sıralama düzeninde sunulmayan listemizi burada bulabilirsiniz:

Avrupa Süper Lig’in çalkantılı ve kısa süreli varlığı

“Futbol bize ait sizi değil”

Dünyanın en zengin kulüpleri, oyunu değiştirmek için ayrılıkçı bir Süper Lig hayaliyle tekliflerini sundu. Ancak bu sunumun ardından birkaç gün boyunca vazgeçişler, fikir ayrılıkları ve yoğun protestolar ile karşılaştılar. “Elit” kulüplerin pastadan daha büyük bir dilim istediği fikri, Süper Lig’in ölümüyle birlikte sona ermedi. Ancak bu kulüpler, ayrılıkçı bir ligde oynama planlarına gelen taraftar tepkilerini ne kadar hafife aldıklarını görmüş oldular. Avrupa Süper Ligi’nin olmasını isteyen 12 kulübün dokuzu sonunda çekildi. Ancak Barcelona, Real Madrid ve Juventus tekliflerinde cüretkâr ve ısrarlı olmaya devam ediyor. Sonucunda şimdilik bir şey alamayacaklarını bilmelerine rağmen çabalarından vazgeçmiş görünmüyorlar.

Avrupa Süper Ligi ile ilgili haberimiz:

Christian Eriksen’in yere yığılması

Danimarka’nın Finlandiya’ya karşı oynadığı EURO 2020’deki ilk maçında Eriksen’in kalp krizi geçirip yere yığılmasının üzüntüsü asla unutulmayacak. Neyse ki, Eriksen tamamen iyileşti ve bireysel antrenmanlarına geri döndü. Kendisine implant edilen kalp izleme cihazı nedeniyle İtalya’da olmasa da muhtemelen yeniden oynamaya başlayacak. Öte yandan Danimarka kaptanı Simon Kjaer ve Eriksen’e müdahale yapmak için yardıma koşan sağlık görevlileri, kelimenin tam anlamıyla Eriksen’in hayatını kurtardılar ve o günün kahramanları oldular. Danimarka, turnuvada yaşadığı her şeye rağmen duygusal bir koşuya başladı (Kopenhag’daki maçları, Eriksen’in iyileşmekte olduğu hastaneye çok az mesafedeydi). Ve bu hikaye, neredeyse zaferle sona erecekti. Yine de Danimarkalılar, 2022 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı. Öte yandan Eriksen, Katar’da olsun ya da olmasın, sonsuza kadar bir ilham kaynağı olmaya devam edecek.

EURO 2020’de maç esnasında fenalaşan Christian Eriksen ile ilgili haberimiz:

İtalya’nın Avrupa Futbol Şampiyonası’nı kazanması

”Forza İtalya!” 2018 Dünya Kupası’nı kaçırdıktan sonra İtalya, kupayı kaldırmak için Wembley Stadyumu’ndaki penaltı atışlarında İngiltere’yi yendi ve EUR0 2020’yi kazanarak zirveye tırmanışını tamamladı. Dengeli ve dirençli bir kadrosu bulunan Avusturya’yı uzatmalarda eleyen, dünyanın 1 numarası Belçika’yı yenen ve düşman topraklarının kalbinde İngiltere’yi yenmeden hemen önce penaltı vuruşlarında İspanya’yı geride bırakan Roberto Mancini için büyük bir başarı hikayesiydi. İtalya’nın bu başarıyı, gelecek yılki Dünya Kupası’nda tekrar edip edemeyeceğini göreceğiz ama önce orada olması gerekiyor. Eleme gruplarında yaşadıkları başarısızlık, play-off aşamasında tur atlama zorunluluğunu doğurdu. Dünya Kupası’na katılabilme hakkını almak için muhtemelen Portekiz engelini aşmaları gerekecek. Arka arkaya ikinci kez Dünya Kupası’nı kaçırmak, kesinlikle geçen yaz şampiyonluk kazanan İtalya’yı hayal kırıklığına uğratacaktır. 

EURO 2020 şampiyonu İtalya ile ilgili haberimiz:

EURO 2020 şampiyonluğunda İtalya Milli Takımı Teknik Direktörü Roberto Mancini ve Gianluca Vialli’nin hikayesi:

Messi’nin Arjantin’i Copa America’yı kazandı

Arjantin ve Lionel Messi’nin bekleyişi nihayet sona erdi. 1993 Copa America’dan bu yana büyük bir kupa alamayan Arjantin, 2021’de kupayla bulaşabilmek için Maracana’da Brezilya’yı yendi. Messi, final yolunda gösterdiği performans ile kusursuzdu ve Brezilya’ya karşı en iyi maçını oynamamasına rağmen kupaya uzandı. Arjantin’deki başarısının yanı sıra Barcelona’nın vasatın altında olan kadrosu ile göstermiş olduğu performans, kendisine yedinci kez Ballon d’Or’u getirdi ve rekorunu bir adım daha ileri taşıdı. Rekor kıran Robert Lewandowski, Ballon d’Or’u kazanmak için adaletsizliğe uğramış olabilir. Ancak Messi’nin milli takımla 14 Dünya Kupası, 15 ve 16 Copa America turnuvalarında son anda aldığı yenilgiler göz önüne alındığında bu kupa, hem Arjantin taraftarları hem de Messi’nin mirası için büyük bir sevinç yarattı.

Arjantin Milli Takımı ve Lionel Messi’nin COPA America şampiyonluk hikayesi:

Gelmiş geçmiş en çılgın yaz transfer dönemi

2021 yazında limitler dur durak bilmedi. Barcelona’nın beceriksizliği ve mali çöküşü, Messi’nin Fransız kulübünün sansasyonel çılgınlığının bir parçası olarak PSG’ye transfer olmasına sebebiyet verdi. Ancak Messi’nin transferi,  Avrupa çapında yapılan onlarca büyük transferden sadece biriydi. Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku, Jadon Sancho, Antoine Griezmann, Jack Grealish ve Achraf Hakimi… Ronaldo’nun Manchester United ile aniden yeniden bir araya gelmesi, aynı zamanda Harry Kane ve Kylian Mbappe’nin son anlarda takımlarından ayrılmaması ile birlikte transfer penceresi kapandı. Bir kar küresini sallayın ve parçaların nereye düştüğünü izleyin… Avrupa’nın en iyi kulüplerindeki seçkin yetenekler, birçok yönden 2021 yazında böyle hissettirdi.

Lionel Messi’nin PSG’ye transferi:

Barcelona’nın kadın futbolundaki dominasyonu

Barcelona’da en azından bir takım; baskın, acımasız ve harika şekilde devam ediyor. Barcelona Kadın Futbol Takımı, yerel rekabeti kesinlikle domine etti (33 maç, 32 galibiyet ve 1 mağlubiyet, 167 gol attı, 15 gol yedi; sadece haziran ayında Atletico Madrid’e mağlup oldu) ve hemen ardından Olimpik Lyon’un iki sene önce Chelsea’ye yaptığını yaparak ilk Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu kazandı. Lyon, 2019 finalinin ilk 30 dakikasında Barca’ya dört gol atarak kâbus yaşatmıştı. 2021’de ise Barcelona, ilk 36 dakikada dört gol atarak kıtanın en büyüğü oldu. Alexia Putellas, İspanya’daki ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mükemmel performansları ile Ballon d’Or’un sahibi oldu. Yılın sonlarına doğru Real Madrid’e karşı takımına galibiyeti getiren golü de kaydeden isimdi. 

Ballon d’Or ile ilgili haberimiz:

Chelsea’nin sezon ortasında gelen menajerinin yaptığı sihir

Son on yılda ikinci kez bir sezon ortası teknik direktör değişikliği yaparak Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna ulaşan Chelsea, adeta bir tür déjà vu (daha önceden görmek) yaşadı. Bu sefer, 2012 takımının en önemli isimlerinden ve finalde kaptanı olarak sahaya çıkan Frank Lampard, kulübün gidişatını değiştiren ve Chelsea’yi Avrupa şampiyonluğuna taşıyan Thomas Tuchel’in yolunu açtı. Chelsea, salgın sırasında Tuchel’e çalışacak uygun zamanı verdi. Ancak ”elit” birkaç kulüp gibi çok fazla transfer yapamadı. Tuchel ise her şeye rağmen fark yaratmayı başardı. ABD’li yıldız Christian Pulusic, aynı zamanda bu süreçte Şampiyonlar Ligi finalinde oynayan ve kazanan ilk Amerikalı futbolcu oldu. Öte yandan Pulusic, yedek olarak oyuna girdiği Porto ve Manchester City maçlarında da neredeyse gol atıyordu.

Chelsea Teknik Direktörü Thomas Tuchel’in hikayesi:

FIFA’nın iki yılda bir Dünya Kupası düzenleme isteği

FIFA, yönettiği spor üzerindeki hakimiyetini sağlamlaştırmaya çalışırken, bir hikaye de Dünya Kupası’nda yazmaya çalışıyor. Ancak her iki yılda bir erkekler ve kadınlar Dünya Kupalarını sahnelemeye yönelik bir fizibilite çalışması olarak başlayan şey, Arsene Wenger’in yanı sıra sporun dört bir yanından önemli oyuncular ve önemli kişilerden oluşan bir kadronun tavsiyeleri ile kapsamlı PR saldırısına dönüştü. Bu istek, özellikle UEFA ve CONMEBOL’den gelen sert itirazlar ile karşılaştı. Öyle ki Avrupa ve Güney Amerika’daki ülkelerin olmadığı bir Dünya Kupası, pek de Dünya Kupası sayılmaz. FIFA’nın mart ayında yapacağı toplantı ile sporun en gösterişli noktasının geleceği belirlenecek. Önümüzdeki yıl işlerin hangi yöne gittiğini izlemek büyüleyici olacak.

FIFA’nın ve UEFA’nın farklı firmalara yaptırdığı iki yılda bir Dünya Kupası araştırmaları ve çıkan sonuçlar:

Kaynak: Sports Illustrated

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.