Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (30 Aralık 2021): Kılıçdaroğlu bu kez de MEB’i “basacak”

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava yağışlı, sıcaklık 20 derece olacak. Ankara’da hava 1, İzmir’de 10, Antalya’da 11, Diyarbakır’da -5 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 12 lira 67 kuruş, euro kuru ise 14 lira 39 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.895 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 734 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 79,51 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı ekonomik güven endeksi ile 2021 yılı bitkisel üretim istatistiklerini yayımlayacak.

CNN Türk’e konuk olan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Dolar kurunda görülen artış, kurun 18 liradan inmesinin doğal salınımı. Her şey kontrol altında” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tebliğine göre döviz hesaplarından Türk Lirası’na dönüşüme destekten sonra altın hesapları için de destek sağlanacağı açıklandı. Hesaplar üç ay, altı ay veya bir yıl vadeli açılabilecek. Vade sonundaki fiyat farkı desteği Merkez Bankası tarafından karşılanacak. Öte yandan Merkez Bankası, “2022 Para ve Kur Politikası” raporunu da açıkladı. Orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korundu.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KPSS’den yüksek puan alıp mülakatta elenenlerle ilgili bugün saat 13:00’te Milli Eğitim Bakanlığı’nın önüne gidecek. CHP lideri dün, KPSS’den yüksek puan aldığı halde mülakatta düşük puan alarak tercih yapma hakları elinden alınan dört genç ile birlikte açıklamalarda bulunmuştu. CHP Genel Merkezi’ndeki açıklamada Kılıçdaroğlu, “Sözüm söz, mülakat belasını kaldıracağım” demişti.

Milli Eğitim Bakanlığı ise KPSS’den yüksek alıp mülakattan kalanlarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Öğretmen adaylarımızın sözlü sınav sonuçlarına ilişkin itirazları 3-7 Ocak 2022 arasında alınacak ve 14 Ocak 2022’de sonuçlandırılacaktır. Sonuca ilişkin itirazlar titizlikle incelenecektir” denildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından, “Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifimiz TBMM’ye sunuldu. Öğretmenlerimizin hak ettiği birçok yeniliği içeren bu yasal düzenleme inşallah en kısa sürede yürürlüğe girecektir. Hayırlı uğurlu olsun” mesajını paylaştı.

HDP İzmir İl Başkanlığı’na 17 Haziran’da Onur Gencer tarafından düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitiren parti çalışanı Deniz Poyraz ile ilgili davanın ilk duruşması dün (29 Ocak) İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık Gencer’in önce Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz’a bakarak gülmesi, ardından Poyraz’ın kız kardeşi Ayşe Poyraz’a hakaret etmesi nedeniyle duruşmada gerginlik yaşandı. “İki kez arbede çıktı. Bu şartlar altında duruşma sağlıklı olamaz. Bizim de moral motivasyonumuz bozuldu” diyen mahkeme başkanı, duruşmayı 24 Ocak 2022’ye erteledi.

Bu arada İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan hakkında soruşturma başlattı. Savcılığın açıklamasına göre soruşturma, Buldan’ın, İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Deniz Poyraz davası sırasında mahkeme heyetine itirazları nedeniyle başlatıldı.

Sahra Atila ve İbrahim Yayan, AKP İstanbul-Kadıköy İlçe Başkanı Avukat Fatih Kaya ile Kadıköy halkının AKP’ye bakışını, AKP’nin Kadıköy’de değişen profilini ve İçişleri Bakanlığı‘nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hakkında başlattığı “terör” teftişini konuştu.

Medyascope muhabirleri Ali Macit ve Ali Deniz Çakır, Millet İttifakı’nın İstanbul’da en çok oy aldığı ilçelerden biri olan Şişli’de vatandaşlara İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik “terör teftişi”ni, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarını, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığını sordular.

Siirt merkez, Baykan ve Kurtalan ilçelerinde görevden uzaklaştırılan, yerlerine kayyum atanan ve 594 gündür ev hapsinde olan HDP’li dört belediye eşbaşkanı hakkında iddianame hazırlandı. Soruşturmaya bakan yedinci savcı tarafından hazırlanan iddianamede, belediye başkanları hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul’da 9 Kasım’da, bir inşaat firmasında mimar olarak çalışan Başak Cengiz’i sokakta yürürken samuray kılıcıyla öldüren Can Göktuğ Boz hakkında, üç ayrı suçlamayla ağırlaştırılmış müebbet ve yedi yıla kadar hapis cezası istendi.

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşecek. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, “Biden yönetimi, Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri yığınağına karşı ortak bir yaklaşım üzerinde istişare ve koordinasyon sağlayarak Avrupalı müttefiklerimiz ve ortaklarımızla kapsamlı bir diplomasi yürütmeye devam ediyor” dedi.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülkede vakaların yüzde 90’ından fazlasının Omicron varyantı kaynaklı olduğunu açıkladı. İran, Omicron varyantı ile mücadele kapsamında Fransa, İngiltere, Danimarka ve Norveç’ten ülkeye girişlere yasak getirdi. Belçika’da Danıştay, Omicron’un yayılmasını önlemek amacıyla kapalı alanlardaki kültür sanat etkinliklerini askıya alma kararını iptal etti.

Ünlü İngiliz model, aktris ve trans hakları öncüsü April Ashley 86 yaşında hayatını kaybetti. Ashley 1960 yılında cinsiyet değiştirme ameliyatı olan ikinci İngiltere vatandaşı olmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Colorado eyaletinde bir kişi, iki eve ve bir dükkâna silahlı saldırı düzenledi. Saldırı sonucu beş kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı. Saldırgan, polisle girdiği çatışma sonucu hayatını kaybetti.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Ziraat Türkiye Kupası’nda beşinci tur heyecanı, dün (29 Aralık) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Normal süresi golsüz eşitlik ile sona eren karşılaşmada Fenerbahçe, sahasında konuk ettiği TFF 2. Lig ekibi Afjet Afyonspor’u Enner Valencia (penaltı) ve Bright Osayi-Samuel’in attığı goller ile 2-0 mağlup etti ve son 16 turuna yükseldi. 

Fenerbahçe’nin yanı sıra Aytemiz Alanyaspor, VavaCars Fatih Karagümrük, Adana Demirspor ve Göztepe, son 16 turuna yükselen diğer ekipler oldu. 

Ziraat Türkiye Kupası’nda beşinci tur heyecanı, bugün (30 Aralık) oynanacak karşılaşmalar ile sona erecek. Günün öne çıkan maçında Demir Grup Sivasspor ile Ankaragücü kozlarını paylaşacak.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 36 bin 684 yeni vaka tespit edildi, 142 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 130 milyon 126 bin 455’e çıktı.

Türkiye’de günlük koronavirüs vaka sayısı, 19 Ekim’den sonra ilk kez 30 binin üzerine çıktı. Son on günde günlük vaka sayısı yaklaşık iki kat arttı. Bir aydaki günlük vefat ortalaması ise üç ay sonra 200’ün altına indi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından sosyal medya hesabından yazılı açıklama yayımladı. Koca paylaştığı açıklamada, vaka sayılarının kapalı ortamlarda geçirilen süre arttığı ve Omicron varyantı hızla bulaştığı için yükseldiğini belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Turkovac aşısını oldu.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Bugün saat 13.30’da “Gündem: Medya”, saat 15.00’te ise “Ön Libero” olacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.