Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (12 Ocak 2022): Tahir Elçi davası 

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

İstanbul ve Kırklareli’nde meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle çok sayıda ev ve apartmanın çatısı uçtu, ağaçlar devrildi, bazı işyerlerinin camları kırıldı. Denizli, Çanakkale, Kırklareli ve Konya’da, kar nedeniyle eğitime bir gün ara verildi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da bugün karla karışık yağmur bekleniyor, sıcaklık 3 derece olacak. Ankara’da hava 6, İzmir’de 9, Antalya’da 13, Diyarbakır’da 8 derece olacak. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım: 

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 76 kuruş, euro kuru ise 15 lira 65 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 46 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 804 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 83,70 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2021 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini, kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) AKP ve İYİ Parti’nin grup toplantıları yapılacak. 

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin üçü polis dört kişi hakkında açılan davada tanıkların dinleneceği dördüncü duruşma, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

BBC Türkçe’nin haberine göre AKP, PKK üyesi olduğu belirtilen Volkan Bora ile fotoğrafının ortaya çıkmasının ardından hakkında hızla fezleke düzenlenen HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel‘in dokunulmazlığının kaldırılması için harekete geçmeye hazırlanıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin önceki gün yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, Güzel hakkındaki fezlekenin TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu gündemine öncelikle alınması talimatı verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin dünkü (11 Ocak) TBMM grup toplantısında konuştu. Açıklamalarında ekonomik sorunlara değinen Kılıçdaroğlu, yargı bağımsızlığı hakkında da değerlendirmelerde bulundu. 20 Aralık’ta dolar kurundaki hızlı düşüşün ardından kimlerin zenginleştiğinin araştırılması için verdikleri soru önergesinin reddedildiğini hatırlatan CHP lideri, AKP ve MHP milletvekillerine seslenerek, “Fakir fukaranın değil soyguncuların yanında yer aldınız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu. Hasta mahkûmların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Sancar, cezaevinde tutulmalarını “fiili idam” olarak tanımladı. 1 Ocak’ta yapılan zamlara değinen Sancar, iktidarı sert sözlerle eleştirerek, “Gündüzleri bol bol hamaset ve nutuk, geceleri ise kararnameyle halkın cebine ve sofrasına pusu kurmak var” dedi. 

Oktay Dönmez isimli erkek, İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat Dilara Yıldız’ı İstanbul-Tuzla’da bir kafede öldürdü. Yıldız, Dönmez hakkında koruma kararı aldırmıştı. Dilara Yıldız’ın sosyal medya hesabından Oktay Dönmez’in tehditlerine ilişkin paylaşım yaptığı da ortaya çıktı. Bu arada Dönmez çıkarıldığı hâkimlikçe tutuklandı. 

 Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Meksika’nın başkenti Meksiko City’de 17 çocuğa cinsel istismarda bulunan anaokulu çalışanı Ramon Morales Jacobo, 494 yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı.

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirildi. Selame hakkında ilk olarak Ocak 2021’de İsviçre’deki adli merciler tarafından “zimmete para geçirme, kara para aklama ve yolsuzluk” gibi suçlamalarla dava açılmıştı.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, akaryakıt ve doğalgaza yapılan zammın ardından ülkede yaşanan protestoları “darbe girişimi” olarak nitelendirdi. Tokayev, protestoların tek bir merkez tarafından yönlendirildiğini söyledi fakat ülke ismi vermekten kaçındı. İçişleri Bakanlığı ise ülkede 2 Ocak’tan bu yana devam eden protestolarda 9 bin 900 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

İttifak Holding Konyaspor forması giyen ve bir dönem Galatasaray’da top koşturan Ahmet Çalık (27), dün (11 Ocak) Ankara-Niğde yolunda geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Ahmet Çalık’ın cenazesi Ankara’da toprağa verildi.

Galatasaray Kulübü Başkanı Burak Elmas, Fatih Terim’den boşalan teknik direktörlük görevine İspanyol Domenec Torrent‘in getirileceğini söyledi. Galatasaray’ın teknik direktörlük için anlaşmaya vardığı Torrent dün gece (11 Ocak) İstanbul’a geldi.

Afrika Uluslar Kupası, dün (11 Ocak) oynanan üç karşılaşma ile devam etti. D Grubu’nda Nijerya, Mısır’ı 1-0 mağlup ederken, Sudan ise Gine Bisseu ile 0-0 berabere kaldı. Öte yandan E Grubu’nda Cezayir ile Sierra Leone sahadan 0-0’lık beraberlik ile ayrıldı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 74 bin 266 yeni vaka tespit edildi, 137 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 137 milyon 28 bin 968’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Medyascope Plus’tan saat 12.00’de “Berrin Sönmez ile Feminist Bakış” yayınlanacak. Saat 14.00’te Levent Gültekin, Ruşen Çakır’ın konuğu olacak. Saat 17.00’de “Transatlantik”, saat 18.00’de “Aydın Selcen ile Gündem Dışı”, saat 20.00’de “Adını Koyalım”, saat 21.30’da ise “Femfikir” programları ekranlarımızdan yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın  yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.