Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (21 Ocak 2022): Üç muhalefet lideri bir araya geldi

Katkıda bulunan: Volkan Kutluer

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da bugün sağanak yağış bekleniyor, sıcaklık en düşük 6, en yüksek 10 derece olacak. Ankara çok bulutlu -4, İzmir sağanak yağışlı 6, Antalya yağmurlu 3, Diyarbakır ise az bulutlu -9 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım: 

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 40 kuruş, euro kuru ise 15 lira 19 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 14 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 793 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 86,61 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ve MÜSİAD’ın yönetim kurulu üyeleri ile görüşecek. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayı tüketici güven endeksini, Kasım 2021 dönemi tarımsal girdi fiyat endeksini ve geçen yılın üçüncü çeyreğine ilişkin hanehalkı yurtiçi turizm istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı İbrahim El Araby ve beraberindeki heyetle TOBB’da düzenlenecek toplantıda bir araya gelecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki toplantısında politika faizini sabit bıraktı. Faizin sabit tutulmasını yorumlayan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Merkez Bankası beş ayın sonunda mola verip ortamı görmek istedi. Faiz indirimlerine devam edilecek, hedeflerinde yüzde 12 politika faizi var. Şubat ya da mart toplantılarında puanları düşürüp nisan ayında yüzde 12 faizle yola devam edilecek gibi görünüyor” dedi.

Siyasetin gündemiyle devam edelim. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ankara’da akşam yemeğinde bir araya geldi. Yemekte liderler, ülke gündemine ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile 11 Ocak’ta akşam yemeğinde buluşmuştu. Ankara’da gerçekleşen sürpriz görüşmede Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun güncel gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunduğu belirtilmişti. Ahmet Davutoğlu, 12 Ocak’ta da İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret ettiği Meral Akşener’le baş başa görüşmüştü.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Kürtçe’nin seçmeli ders olarak tercih edilmesi kampanyasına destek verdi. Twitter hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunan Babacan, “Seçmeli dersler tercih süresi 7 Şubat’a dek uzatıldı. Hak bilinciyle 2012’de müfredata eklediğimiz Yaşayan Diller ve Lehçeler Seçmeli Dersi için çocukların teşvik edilmesini ve seçmeli Kürtçe dersiyle ilgili kampanyayı destekliyorum” diye yazdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da iki gün önce konuya ilişkin, “Sadece anadili Kürtçe olanların değil, bu topraklarda yaşayan herkesin bu kadim dili öğrenmesini dilerim” mesajını paylaşmıştı.

Türkiye, iş insanı Osman Kavala’nın yargılanmasına ilişkin resmi görüşünü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderdi. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını yerine getirdiği, Kavala’nın farklı soruşturmalardan tutuklu olduğu bilgisi verildi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Özkoç’a, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kişilik hakkını ihlal ettiği” gerekçesiyle açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, Özkoç’un 50 bin TL ödemesine hükmetti. 

2021-2022 eğitim öğretim yılının ilk yarısının sonuna gelindi. Birinci dönemin son ders zilinin çalmasıyla yaklaşık 18 milyon öğrenci yarıyıl tatiline girecek. 7 Şubat Pazartesi günü öğrenci ve öğretmenler ikinci dönem için ders başı yapacak. İstanbul Valisi Yerlikaya, olumsuz hava koşulları nedeniyle bugün normal okullarda yarıyıl tatilinin saat 10.00’da, ikili eğitim yapan okullarda da sabahçılar için 10.00’da, öğlenciler 14.00’te başlayacağını duyurdu.

İstanbul-Kartal’da aile sağlığı merkezinde çalışan hemşire Ömür Erez (33), Rahmi Uygun’un (39) silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Hemşireyi öldürüp kaçan Uygun, Bağcılar’da yakalandı. 

Şimdi de dünya gündemiyle devam ediyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir araya gelecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele ile dün bir araya geldi. İki ülke arasında Ticaret ve Ekonomik İşbirliği ile birlikte toplam altı anlaşma imzalandı. Açıklamalarda bulunan Erdoğan, Rusya-Ukrayna krizine de değindi. Erdoğan, “Temennimiz o ki bir an önce Sayın Putin ile Zelensky’yi bir araya getirebilmek ve yüz yüze bir görüşme yapmalarını temin etmek. Bunun için gerek Sayın Putin’in Türkiye ziyareti, gerekse benim Ukrayna ziyaretimi çok önemsiyoruz” dedi. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın “Rusya’nın küçük bir alanı işgal edeceğini düşünüyorum” sözlerine tepki gösterdi. Zelensky dünkü açıklamasında “Büyük güçlere küçük çaplı işgal diye bir şey olmadığını, ‘küçük milletler’ diye bir şeyin de olmadığını hatırlatmak isteriz. Küçük çaplı kayıp da yoktur, kaybettiğimiz sevdiklerimizin arkasından minik bir yas tutmak diye bir şey de yoktur. Bunu Ukrayna gibi büyük bir gücün cumhurbaşkanı olarak söylüyorum” dedi.

İsrail merkezli basın kuruluşu The Times of Israel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini duyurdu. Çavuşoğlu, yaklaşık iki hafta önce koronavirüse yakalanan Lapid’in sağlık durumunu sordu. Bu görüşme, iki ülke dışişleri bakanın 13 yıl sonra yaptığı ilk görüşme oldu. 

Reuters’ın haberine göre Türkiye ve Katar, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın işletilmesi ve güvenliğinin sağlanması konusunda anlaşmaya vardı. Sürecin yapıcı bir şekilde devam ettiğini belirten kaynaklar, konu hakkında Taliban ile müzakerelerin devam ettiğini ve Taliban’dan onay beklediklerini söyledi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 22. hafta, dün (20 Ocak) oynanan karşılaşmaların ardından sona erdi. Galatasaray, Halil Dervişoğlu’nun golü ile öne geçtiği karşılaşmada Kasımpaşa’ya 3-1 mağlup oldu. Kasımpaşa’ya galibiyeti getiren golleri; Ryan Donk, Umut Bozok ve Kevin Varga kaydetti. Kasımpaşa mağlubiyetinin ardından Galatasaray’ın küme düşme hattıyla arasındaki puan farkı dörde indi. 

Günün diğer maçlarında Çaykur Rizespor, Fraport-TAV Antalyaspor’u 2-1, Aytemiz Alanyaspor ise Atakaş Hatayspor’u 6-0 mağlup etti.

Afrika Uluslar Kupası, dün (20 Ocak) oynanan dört karşılaşma ile devam etti. E Grubu’nda Cezayir, lider Fildişi Sahili’ne 3-1 yenilerek turnuvadan elendi. Grubun diğer maçında ise Ekvator Ginesi, Sierra Leone’yi 1-0 mağlup etti ve adını son 16 turuna yazdırdı. F Grubu’nda Mali, Moritanya’yı 2-0, Gambiya ise Tunus’u 1-0 yendi. Bu sonuçların ardından, Mali ve Gambiya, son 16 turuna yükselen ekipler oldu. 

Grup heyecanının sona erdiği Afrika Uluslar Kupası’nda son 16 turu eşleşmeleri ise şöyle oluştu: Burkina Faso-Gabon, Nijerya-Tunus, Gine-Gambiya, Kamerun-Komorlar, Senegal-Yeşil Burun Adaları, Fas-Malavi, Fildişi Sahili-Mısır ve Mali-Ekvator Ginesi.

İngiliz Futbol Ligi (Carabao Cup) yarı final rövanş maçında Liverpool, Diogo Jota’nın golleri ile Arsenal’i 2-0 yendi. Liverpool, finalde Chelsea’nin rakibi oldu.

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi’nin 22. haftasında Litvanya’nın Zalgiris Kaunas takımını 73-67 yendi. Fenerbahçe Beko, bu sonuçla galibiyet sayısını dokuza çıkarırken, Litvanya temsilcisi 15. mağlubiyetini aldı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 71 bin 843 yeni vaka tespit edildi. 166 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 140 milyon 311 bin 232’ye çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Bugün saat 15.00’te Edgar Şar, Yüksel Taşkın ile Türkiye siyasetinin gündemini değerlendirecek. Saat 17.00’de Ankara Gündemi, saat 18:00’de Medyascope Plus’ta “Seren Selvin Korkmaz & Roj Girasun ile Farklı Açı” programları olacak. Saat 20.00’de ise Medyascope Plus’ta “Pınar Kılavuz ile Pariscope” ekranlarımızda olacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.