Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Haziran 2022): Sağlık çalışanları iş bırakıyor

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 25 derece olacak. Ankara güneşli 24, İzmir güneşli 30, Antalya güneşli 27, Diyarbakır güneşli 31 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün, İYİ Parti ve AKP’nin grup toplantıları yapılacak. 

TBMM Genel Kurulu’nda sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesini öngören kanun teklifi görüşülecek.

Sosyal medyada yapılması planlanan ve “dezenformasyon yasası” olarak anılan AKP-MHP’nin ortak yasa teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülüyor. Teklifin Meclis tatile girmeden yasalaşması bekleniyor. Gazeteci örgütleri ise teklife karşı çıkıyor ve bunun bir “sansür ve baskı teklifi” olduğunu savunuyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara İl Örgütü tarafından düzenlenen kanaat önderleri buluşmasına katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ı ziyaret edecek.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Bilgi Üniversitesi’ne gidecek.

Hekimler ve sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın vaat ettiği ve çalışma koşullarını iyileştirecek olan yasal düzenlemeler geçen yıldan beri yapılmadığı için bugün ülke genelinde iş bırakacak. Genel Kurul’da görüşülen yasa teklifinin yetersiz olduğunu dile getiren sağlık meslek örgütleri, yasa teklifi kabul edilirse eylül ayında da bir haftalık iş bırakma eylemine gidecek.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun parti üyeliği düşürüldü. Kaftancıoğlu hakkında beş ayrı dosyadan verilen mahkumiyet kararları Yargıtay’da görülmüş ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi, üç dosyadan verilen dört yıl 11 aylık hapis cezasını onamıştı. Bu cezanın onanmasının ardından resen harekete geçen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaftancıoğlu’nun CHP üyeliğini düşürdü ve bu karar partiye bildirildi. Kaftancıoğlu, İstanbul il başkanı olarak görevini sürdürecek.

Danıştay 10. Dairesi, dün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına ilişkin üçüncü kez toplanarak 18 dosyayı görüştü. Danıştay Savcısı Nazlı Yanıkdemir, duruşmanın sonunda verdiği mütalaada, sözleşmeden çekilme kararını hukuka aykırı bulduğunu söyledi. Savcı Yanıkdemir, cumhurbaşkanı kararının anayasaya aykırılık yönünden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderebileceğini, dosyanın AYM’ye gönderilmemesi halinde ise “kararın iptal edilmesi” gerektiğini vurguladı. Savcı ayrıca, Türkiye İşçi Partisi ve Tarım Orkam Sendikası’nın dava ehliyeti bulunmadığını belirtti.

Göçmen karşıtı politikalarıyla sık sık gündeme gelen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, cinsiyetçi yorum ve sözleri nedeniyle, “tedbirli” olarak ve “kesin ihraç” talebiyle, CHP Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 27 kuruş, euro kuru ise 18 lira 3 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 508 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 5 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 121,51 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayı konut satış istatistiklerini, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verilerini ve nisan ayı ücretli çalışan istatistiklerini yayımlayacak.

ABD Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yeni bir askeri operasyon düzenleyebileceği sinyalini vermesinin yankıları sürüyor. Moskova, olası bir askeri operasyonu mantıksız bulduğunu açıkladı. RIA haber ajansının aktardığına göre Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev, Moskova’nın, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenleyeceği olası bir operasyonu “mantıksız” ve “akıldışı” bulduğunu açıkladı. Lavrentyev, yeni bir operasyonun, halihazırda zorlu olan koşulları daha da kötüleştirebileceğini ve bölgedeki istikrarı bozabileceğini söyledi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, İsveç’te bir araya geldi. Görüşmenin ardından konuşan Andersson, Türkiye ile İsveç arasındaki NATO müzakerelerine değindi. Andersson, NATO sürecinde yoğun çalışmaların devam ettiğini ve sorun çözülene kadar Türkiye ile diyaloğu sürdürmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

İngiltere, ülkesindeki sığınmacıları Ruanda’ya göndereceğini açıklamıştı. İlk kafile dün yola çıkacaktı fakat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), mültecileri taşıyan uçağın havalanmasını engelledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB, İsrail ve Mısır arasında enerji anlaşması imzalanacağını açıkladı. Von der Leyen, İsrail’den Mısır’a doğalgaz boru hattı kurulacağını ve Mısır’da sıvılaştırılan doğalgazın Avrupa’ya ulaştırılacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan’ın Batı Darfur bölgesinde iki kabile arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle başlayan çatışmalar sonucu en az 125 kişinin öldüğünü, yaklaşık 50 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını duyurdu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Uluslar C Ligi 1. Grup dördüncü hafta mücadelesinde Litvanya’yı 2-0 mağlup eden Türkiye, dördüncü maçını da kayıpsız geçti ve grupta liderliğini sürdürdü. Milliler, gruptaki ilk maçında Faroe Adaları’nı 4-0, ikinci karşılaşmasında deplasmanda Litvanya’yı 6-0 ve Lüksemburg’u 2-0 mağlup etmişti.

Fenerbahçe, Portekizli futbolcu Armindo Tue Na Bangna’yı (Bruma) kiralık olarak kadrosuna katmak için Hollanda ekibi PSV Eindhoven’la anlaşmaya vardığını duyurdu. Geçen sezon PSV Eindhoven’da 46 resmi maçta 15 kez ilk 11’de oynayan Portekizli kanat oyuncusu, 10 gole imza attı.

Fransa ekibi Bordeaux, finansal yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle 3. lige (National 1) düşürüldü. Geride kalan sezonda Fransa 1. Futbol Ligi’ni (Ligue 1) son sırada tamamlayan Bordeaux, 2. lige (Ligue 2) düşmüştü.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.