Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (1 Kasım 2022): Metamfetamin tartışması | Kılıçdaroğlu’na suç duyurusu

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık ise 20 derece olacak. Ankara az bulutlu 17 derece; İzmir az bulutlu ve açık 25, Antalya az bulutlu ve açık 27, Diyarbakır bulutlu 20 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantıları düzenlenecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde milletvekilleri ile kahvaltıda buluşacak, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Polis Akademisi Polis Amirleri Eğitimi Merkezi 6. Dönem Mezuniyet Töreni’ne katılacak.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, görevinden istifa etti. Ünal, sosyal medya hesabından, “Grup Başkanvekilliği görevimden affımı talep ettim. Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a bugüne kadar şahsıma duyduğu güven ve verdiği sorumluluklar için müteşekkirim” açıklamasında bulundu. Mahir Ünal’ın istifasının ardından AKP Grup Başkanvekilliği görevine Özlem Zengin atandı. Zengin, sosyal medya hesabından “Uzun yıllardır partimizde birlikte görev yaptığımız 64. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanımız, Kahramanmaraş Milletvekilimiz Mahir Ünal’a hizmetleri, emekleri için teşekkür ediyorum. AK Parti grubumuzda hep birlikte milletimize hizmet yolunda çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ünal, Kahramanmaraş 8. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’nda yaptığı konuşmada, “Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye’de yaşanmıştır. Mesela Fransız Devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi Mao’nun Çin Kültür Devrimi’dir. Lügate dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir” demişti. MHP lideri Devlet Bahçeli de Ünal’a, “Cumhuriyet’in Türk kültürüne, Türk diline, düşünme setlerimize zarar verdiğini iddia edenler talihsiz, tarifsiz ve temelsiz bir yanlışın pençesindedir” diyerek tepki göstermişti. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Derin Yoksulluk Ağı kurucusu ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Sorumlusu Hacer Foggo ile birlikte bir video yayınladı. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de bir metamfetamin salgını var. Sarayın düzeni bu salgını besliyor. Bakmayın ‘Okul önünde uyuşturucu satanın bacaklarını kırarız’ palavrasına. Bugün size sarayın kara para ile bu zehri nasıl sokaklarımıza davet ettiğini anlatacağım. Kirli paranın sonucudur bu” notuyla paylaştığı videoda, Türkiye’deki uyuşturucu tehlikesinin boyutlarına değindi. Kılıçdaroğlu, “Gelelim ‘Okul önünde yakaladığınız uyuşturucu satıcısının bacağını kırın’ diyen namı diğer ‘Fotoroman Süleyman’a. Saray da çok iyi biliyor ki bu uyuşturucuları kendileri davet ettiler bu ülkeye. Bunlar onunla bununla poz veren, gençlerin diliyle söyleyeyim; ‘Breaking Bad Süleyman’ ülkenin çocuklarının zehirlenmesine göz yummuştur. Yazıklar olsun”  dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı Kılıçdaroğlu’nun iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter’dan paylaştığı videoda, “Kılıçdaroğlu’nun Amerika’da hamburgercide aldığı siparişler yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bir, hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. İki, tazminat davası açıyoruz. Hem şahsımız, hem de kurumlarımız. Üç, eğer bu attığın iftiranın bir kuruşunu ispat etmezsen namertsin, diyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2-4 Kasım tarihleri arasında İngiltere’ye gidecek. Kılıçdaroğlu, İngiltere’de yenilikçi teknoloji fonları başta olmak üzere, Türkiye’ye sürdürülebilir, iklime dost ve katma değeri yüksek yabancı yatırım girmesini sağlayacak kurum ve kuruluşlar ile görüşecek. Görüşmelerde, Türkiye’nin ekonomik krizden çıkış yoluna dair de vurgular yapılacak.

Bartın-Amasra’da 14 Ekim’de Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı taşkömürü maden ocağında meydana gelen patlamada 41 maden işçisinin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan ön inceleme raporu Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Raporda, havalandırmanın yetersiz olduğuna, metan drenajı uygulamasının “kazaya” neden olduğuna, kömür tozuyla mücadelede eksiklikler bulunduğuna ve sorumlu bakanlıkların denetimler sonrasında yaptırım uygulamadığına dikkat çekildi.

Bu arada Başsavcılık, maden katliamı soruşturmasında sekiz kişiyi tutukladı. Tutuklananlar arasında işletme müdürü, müessese müdürü, müessese müdür yardımcısı da var. 

İYİ Parti ile AKP arasındaki tartışmalara konu olan RTÜK üyeliği seçimi için İYİ Parti, aday olarak TBMM Başkanlığı’na resen Murat İde ve Çiğdem Akdemir’in isimlerini bildirdi. İYİ Parti’den yapılan açıklamada, TBMM Başkanlık Divanı’nda, üyelik koltuğunun boşaldığı 1 Temmuz tarihinin üyelik seçimi için esas alınması kararının alındığı ancak bu tarihte üyelik hakkının kendilerinde olmasına rağmen aday ismi istenmediği belirtildi. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 61 kuruş, euro kuru ise 18 lira 44 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 978 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 980 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 93,57 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Yüksek Mahkemesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarıyla protestocular arasında Mayıs 2017’de meydana gelen arbede hakkında yeni bir karar aldı. Mahkeme, Türkiye’nin protestocular tarafından dava açılmaması yönündeki başvurusunu reddetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Mayıs 2017’deki Vaşington ziyaretinde, daha önce Türkiye’den ABD’ye giden ABD vatandaşı bir grup tarafından protesto edilmişti. Çıkan arbedede Erdoğan’ın korumalarıyla protestocular arasında şiddet olayları yaşanmıştı. Yere düşen protestocuların korumalar tarafından tekmelenmeleri aylarca gündemde kalmıştı.

Güney Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’daki başkanlık seçimlerini solcu aday Luiz Lula da Silva kazanmıştı. Seçim zaferinin ardından destekçilerine seslenen Lula, “Beni diri diri gömmeye çalıştılar ama ben buradayım” dedi. Latin Amerika solunun en önemli isimlerinden biri olan Lula, 2003-2011 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yaptı. Başkanlığı sırasında, Latin Amerika’nın en büyük demokrasisi olan Brezilya’da yoksulluğun azaltılmasına yönelik politikalarıyla öne çıktı.

Rusya, Ukrayna’dan tahıl çıkışını sağlayan Tahıl Koridoru Anlaşması’nı askıya alındığını duyurduktan kısa bir süre sonra yeni bir karar aldıklarını açıkladı. Açıklamada, Kırım’daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırılar düzenlenmesi nedeniyle tahıl koridorunda gemilerin geçişlerinin de askıya alındığı belirtildi. Avrupa Birliği (AB), anlaşmanın askıya alınmasını kınadı. Rusya’nın çekilme kararının ardından hafta başında gıda fiyatlarında artış görüldü.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Spor Toto Süper Lig’in 12. haftasında Medipol Başakşehir, sahasında Bitexen Giresunspor’u 3-1 mağlup etti. Bu sezon yedinci galibiyetini alan turuncu-lacivertli ekip, puanını 23’e yükseltip aynı puana sahip Adana Demirspor’un averajla önünde ikinci sıraya çıktı. Altıncı yenilgisini alan Giresunspor ise 9 puanda kaldı.

Eski milli voleybolcu Metin Görgün, 61 yaşında hayatını kaybetti. Metin Görgün, 16 yıl profesyonel olarak Galatasaray, Eczacıbaşı, Fenerbahçe, İstanbul Büyükşehir Belediyespor’da voleybol oynadı ve 85 kez de milli takım formasını giydi.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.