Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (23 Ocak 2024): Meclis’te grup toplantıları

Prodüktör: Büşra Uygun

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i “Bugün Ne Oldu?”da sizlere gündemi aktarıyoruz.

Bahçeli kaymakama sahip çıktı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki kaymakam-imam gerginliği hakkında konuştu. 19 Ocak’ta kaymakam Burak Akeller’in, cuma hutbesinde şehitlerle ilgili kısmı okumadığı için imam Mahsum Koçağa’yı darp ettiği iddiasına tepki gösteren Bahçeli, hutbenin eksik bırakılan kısmını Meclis’ten okudu. 

Bakırhan’dan açıklamalar

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan 23 Ocak Salı günü grup toplantısında konuştu. Bakırhan, yerel seçim stratejisi olarak açıkladıkları “kent uzlaşısı”nı, “Türkiye uzlaşısı” ile taçlandıracaklarını söyledi. Bakırhan, “Derdimiz kimin hangi belediyeyi alacağı değildir. Kim bizimle birlikte hareket etmek istiyorsa Türkiye uzlaşısına hazır olmalıdır” diye konuştu.

Özgür Özel – Süleyman Soylu tartışması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, genel seçimden sonra Türkiye’de yakalanan yabancı suçluları hatırlatarak eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu eleştirdi. Özel, “Soylu dönemiyle ilgili hesaplaşmayı kapalı kapılar ardında, hesap sormayı kendi yöntemleriyle yapıyorlar” dedi.

Soylu’yla birlikte suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan’ı anan Özel, “Altında kalacağınız o rezaletler ortaya dökülmeden evvel ya Süleyman Soylu’nun gereğini yaparsın ya da bu pislikten bizzat sorumlusun” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi.

Süleyman Soylu da Özgür Özel’e, “Adı Özgür, kendi tutsak, biz kimsenin iftiralarına boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Hele mevsimlik genel başkanın asla… 1 Nisan’a kadar sabırlı ol… Dikkat et de kan kusturduğumuz PKK ve DHKP-C’ye destekten, benim için arzuladığın yerlerde! olma. İftiralarının hesabını hukuk önünde vereceksin” diyerek cevap verdi.

İmamoğlu’ndan Başak Demirtaş açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İBB Başkanlığı’na aday olma ihtimalini değerlendirdi. Gazetecilerin Başak Demirtaş sorusuna cevap veren İmamoğlu, “Yani bir başka partinin aday çıkartıp çıkartmayacağıyla ilgili bir adayın yorum yapması zaten doğru bir şey değil. Dolayısıyla bu konu DEM Parti’nin karar vereceği bir konu, benim yorum yapmamı gerektirecek bir durum değil” dedi.

Ekşi Sözlük İmamoğlu’nu destekleyen hesapları kapattı iddiası

11 aydan beri kapalı olan Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı. Kararın ardından sitede İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen hesapların kapatıldığı iddiaları tartışma konusu oldu. Ekşi Sözlük’ün konuyla ilgili açıklamasında “Herhangi birini ‘desteklemek’, sözlük hesabının kapatılma sebebi değildir” dendi. 

Gülpınar YRP’den aday

31 Mart Yerel Seçimleri’ne sayılı günler kala siyasi partilerin adayları şekilleniyor. Mehmet Kasım Gülpınar Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmak istedi ancak AKP, mevcut belediye başkanı Zeynel Abidin Beyzagül’ü yeniden aday gösterdi. Gülpınar da bunun üzerine partisinden istifa etti. Yeniden Refah Partisi de Gülpınar’ı Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterdi. Gülpınar’ın adaylığını partinin lideri Fatih Erbakan duyurdu.

Diyarbakır Bağlar Belediyesi’ndeki rüşvet soruşturması

Diyarbakır Bağlar Belediyesi’ne yönelik düzenlenen rüşvet operasyonuna ilişkin ayrıntılar ortaya çıkıyor. AKP’li Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, tutuklu başkan yardımcısı Sıddık Aycıl ve İmar Müdürü Fırat Kılıç ile ilgili hazırlanan iddianamede çarpıcı detaylar yer aldı. Sanıkların 10 yıla kadar hapislerinin istendiği iddianamede, Fırat Kılıç’ın her ne kadar işçi gözükse de, belediyenin internet sitesinde İmar Müdürü olarak görev yaptığı ve toplantılara katıldığı belirtildi. Hazırlanan iddianamede, belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu dahil üç şüphelinin, üç hafta boyunca teknik araçlarla izlendiği, ses ve görüntülü olarak kayıt altına alındığı bilgileri yer aldı.

Diyanet, ilkokul öğrencilerine manevi danışmanlar ve din görevlileriyle değerler eğitimi verecek

Diyanet İşleri Başkanlığı, ilkokul üç ve dördüncü sınıf öğrencilerine yönelik, “Genç Gönüller, Çocuk Gönüllerle Buluşuyor Projesi”ni başlattı. Proje kapsamında Diyanet, ilkokul öğrencilerine camilerde manevi danışmanlar ve din görevlileri eşliğinde değerler eğitimi verecek. Ayrıca lise ve üniversite öğrencileri arasından seçilecek “Diyanet Genç Gönüllüleri” ilkokul öğrencilerine rehberlik edecek.

Akdeniz sahillerinde bulunan cansız bedenlerin sayısı dokuza yükseldi

Türkiye, son günlerde Akdeniz kıyılarındaki sahillere vuran cansız bedenleri konuşuyor. Antalya’da sahile son altı günde sekiz cansız beden vurdu. Antalya’nın dört ilçesinin sahillerinde bulunan cansız bedenlerin kimlikleri araştırılırken bir ceset de Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki sahilde bulundu. Antalya’nın Serik ilçesinde sahilde bulunan cesedin, 4 Ocak’ta kaybolan 18 yaşındaki Merve Şevval Elmas’a ait olduğu belirlendi.

X hastalığı hakkında neler biliyoruz?

İsveç’in Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) sağlık sektörünün liderleri, “Disease X (X hastalığı)” olarak adlandırılan yeni bir küresel salgını konuşmak için bir araya geldiler. X’in koronavirüsten 20 kat daha ölümcül olabileceği belirtilmekte. Böyle bir virüsün şu anda var olup olmadığına dair bir bilgi yok. Fakat araştırmacılar ve bilim insanları, güçlü bir virüsle mücadele etmek ve koronavirüs salgını sırasında yaşanan aksaklıkları bir daha yaşamamak için proaktif bir eylem planı oluşturmayı amaçlıyorlar.

Mahsa Amini protestolarına katılan Mohammad Ghobadlou idam edildi

İran’da Mahsa Amini eylemlerine katıldığı için tutuklanan 23 yaşındaki Mohammad Ghobadlou bu sabah idam edildi. Ghobadlou’nun idam edilmesinin ardından ailesi ve yakınları infazın gerçekleştiği Kerec Qezelhesar Cezaevi’nin önünde toplandı, karara isyan etti. 

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle “ahlak polisi” tarafından gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolara katılan ve protestolarda gözaltına alınan en az 8 kişinin idam cezası infaz edilmişti. 

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre Amini’nin ölümünün ardından aylar süren protestolarda aralarında 40’tan fazla çocuğun da bulunduğu 300’den fazla İranlı hayatını kaybetti.

Oscar Ödülleri’nde adaylar belli oldu: İşte tam liste

96. Akademi Ödülleri’nde (Oscar) yarışacak adaylar belli oldu. Gişelere damga vuran Oppenheimer, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil 13 dalda aday gösterildi. Oscar ödülleri, 10 Mart’ta sahiplerini bulacak. Sinema dünyasının en popüler ve prestijli ödüllerinden biri olarak bilinen Oscar’ı bu yıl Jimmy Kimmel sunacak. İşte kategoriler ve adaylar:

 En İyi Film kategorisinde yarışacak adaylar şunlar:

American Fiction

Anatomy of a Fall

Barbie

The Holdovers

Killers of the Flower Moon

Maestro

Oppenheimer

Past Lives

Poor Things

The Zone of Interest

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.