Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (2 Şubat 2024): CHP aday açıklamaya devam edecek

Günaydın! Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’den herkese merhaba. Türkiye ve dünyanın gündemine birlikte bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bursa’da olacak. Erdoğan AK Parti Bursa İlçe Belediye Başkan Adayları Tanıtım Toplantısı’na katılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM), Özgür Özel başkanlığında 18:00’de toplanacak. Toplantı öncesi MYK bir araya gelecek. Geç saatlere kadar sürmesi beklenen PM toplantısında kalan adayların pek çoğunun açıklanması bekleniyor. Yeni bir kriz yaratmazsa merakla beklenen Ankara-Çankaya adayı belirlenecek.

İYİ Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Buğra Kavuncu Ataşehir’de olacak.

AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum da Üsküdar, Çekmeköy ve Ümraniye’ye gidecek.

Murat Kurum, bir televizyon programında depremde hayatını kaybedenlerle ilgili verdiği rakamların çarpıtıldığını söyledi, “Son bir asırda ülkemizde yaşamış olduğumuz depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın 130 bine ulaştığını, en son asrın felaketinde de 50 bin canımızı kaybettiğimizi ifade ettik” dedi. Kanal İstanbul sorusuna net cevap vermeyen Kurum, “İstanbul’un gündeminde olmayan hiçbir iş bizim de gündemimizde olmayacak” diye konuştu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Murat Kurum’a, “10 ay önce hararetle nasıl ağız dolusu cümleler kurduğunu görürseniz aslında bizim nerede durduğumuzu görürsünüz. İstanbul meselelerine duyarlılığın önünde Sayın Cumhurbaşkanı’nın neden hoşlandığı onlar için daha önceliklidir” diyerek cevap verdi.

CHP’nin Karaburun Belediyesi’ne belediye başkan adayı gösterdiği Nurşen Balcı, Karaburun halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Ana kapıda protestoyla karşılaşan Balcı, CHP Karaburun İlçe Örgütü’ne arka kapıdan girdi. Balcı, “İthal aday istemiyoruz” pankartlarıyla protesto edildi. Memnuniyet anketinde yüzde 62,5 oy alan mevcut belediye başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise karara şaşırdığını, partinin hatadan dönmesini umut ettiğini söyledi. CHP Yoksulluk Masası Koordinatörü Hacer Foggo da Karaburun’da aday adayı olmuştu.

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde avukatlar eylem yaptı. Can Atalay’ın annesi Şükran Atalay AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in “Yargıtay’ın Atalay kararının okunması Anayasa’ya uygun bir eylemdir” sözlerine tepki gösterdi, “O koltuğu korumak için bunları söylemeye utanmadı mı? Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz! Can’ın en ufak bir suçu yok!” dedi. Avukat Akçay Taşçı, Can Atalay’ın hâlâ hapiste olmasını eleştirdi, “Eğer Can Atalay seçilmiş bir milletvekili olarak, eğer Hatay halkının bir milletvekili tutsaksa, esirse bu doğrudan ve doğrudan hepimizin sorumluluğudur, yüküdür” diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti dönüşü yaptığı açıklamada, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının TBMM’de okunmasını değerlendirdi. Kararın okunmasının BAE ziyaretine denk gelmesinin kasıtlı olmadığını, ziyaretin aylar önceden planlandığını vurgulayan Kurtulmuş, kendisi Ankara’da olsa dahi Meclis teamülleri gereği kararı Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın okuyacağını söyledi.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, seçim kampanyası afişlerinin İBB tarafından engellendiği yönündeki tartışmada, Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun’a işaret etti. Zorlu, “Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel açıklama yapmış olmasına rağmen şirketten olumlu adım atılmadı. Zannediyorum bilgiyi doğru yerden almıyorlar. Belki Murat Ongun’dan bilgi alırlarsa durumun gerçekliğini net ve detaylı şekilde görmüş olacaklar” diye konuştu. 

Kocaeli’nde Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde ABD’li P&G şirketine ait fabrikaya giren bir kişi 7 işçiyi rehin aldı. Rehin alanlardan birinin fabrika içinden çekilen bir fotoğrafı da ortaya çıktı. Fotoğrafta duvara “Kapılar açılacak. Gazze için ya musalla ya ölüm” yazısı görülürken, şahsın üzerinde bomba düzeneğine benzer nesneler ve elinde bir tabanca olması dikkat çekti. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, eski fabrika çalışanı olduğu tespit edilen saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

İzmir’de bir taksici, 31 Ocak Çarşamba günü soğukta üşümesin diye aldığı yolcu tarafından üç kez vuruldu ve ağır yaralandı. Saldırgan daha sonra silahla vurduğu taksiciye tokat attı, “Yaa bazı insanlara güvenmiyoruz” diye alay etti. Saldırgan güvenlik güçlerince yakalanırken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca taksi şoförünün yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İstanbul-Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 21 Ocak saat 11.40 sıralarında pazar ayininde maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı yapıldı. Saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybederken, kısa süre sonra olayla bağlantısı olduğu tespit edilen kişilere ait çok sayıda adrese operasyon düzenlendi. Şüphelilerden 13’ü terör örgütü üyeliği, 21’i de terör örgütü üyeliği ve kasten öldürme suçlarından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), okulun 250. yılı vesilesiyle fidan dikme etkinliği düzenledi. Öğrenciler Muğla-Milas’a gittiğinde okul tarafından herhangi bir bilgilendirme yapılmadan Akbelen Ormanı’nda ağaç kesen Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne götürüldü. Santrale götürünce durumu fark eden öğrenciler, yaşananları şaşkınlıkla karşıladı. Ağaç dikimi esnasında bir orman mühendisi öğrencilerin yanına gelerek bu fidanların zaten burada büyümeyeceğini, dikilmelerinin zamanı olmadığını ve denetleyiciler olarak tekrar söküp diktirileceklerini söyledi.

Ürdün’ün kuzeydoğusunda Suriye sınırı yakınlarındaki bir Tower 22 (Kule 22) adlı Amerikan üssüne insansız hava araçları ile düzenlenen saldırıda üç Amerikan askeri hayatını kaybetmiş, 34 asker yaralanmıştı. Gözler ABD’nin saldırıya nasıl karşılık vereceğine çevrilmişken resmî açıklama geldi. ABD, Irak ve Suriye’deki İran destekli hedeflere misilleme saldırıları düzenleyecek. 

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu ile başlayan ve İsrail’in verdiği cevap ile büyüyen Hamas-İsrail savaşında 189. gündeyiz. Gazze’de son yılların en büyük insani krizine dönüşen savaşta yeni bir ateşkes ihtimali ortaya çıktı. Beklenen açıklamayı Katar yaptı. Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Hamas’ın Gazze’deki çatışmaların bir süre durması ve esir takasını içeren ateşkes anlaşmasına “ön onayı” verdiği belirtildi. İsrail’in de ateşkese olumlu baktığı ifade edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.