Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (16 Şubat 2024): İliç’te işçiler hâlâ bulunamadı

Günaydın! Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu ve Giresun’da mitinglere katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara – Sincan’da esnaf ziyaretinde bulunacak.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel İzmir’de. Özel, Dikili, Bergama ve Kınık’ta olacak. 

Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin etrafında biriktirilen toprağın kaymasının dördüncü günündeyiz. İşçilerden bazılarının telefonlarından sinyal alındığı açıklansa da dokuz işçiden hâlâ haber alınamıyor. Olaya ilişkin sekiz kişi gözaltına alındı. Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan facia ile ilgili gözaltına alınan sekiz kişi arasında firmanın Kanadalı yetkilinin de olduğunu açıkladı. 

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta meydana gelen maden faciasından birkaç saat öncesinde işçilerin çektikleri fotoğraflara ilk kez Medyascope ulaştı. Fotoğraflarda toprakta çatlaklar olduğu ve bir makinanın kuma batarak bir tarafa doğru yattığı görüldü. İşçiler bu çatlaklara rağmen ekiplerin sahadan çekilmediklerini söyledi. Bir işçi, “Sahadan çatlakları raporlayan arkadaşımız göçük altında” dedi. İşçiler olay sırasında herhangi bir alarmın çalmadığını ve alanın terk edilmesi yönünde bir çağrı yapılmadığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erzincan-İliç’te maden sahasındaki toprak kaymasının ardından AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum’un sorumluluğuna işaret etti. Madenin kapatılması gerektiğini savunan Özel, Murat Kurum’un “Çevre Bakanlığı, sadece çevresel etkileri denetler” sözlerine, “Sen ‘Üç kat, dört kat kapasite artışı çevreye zarar vermez’ diye imza atmışsın, bugün ortadadır. Bu iktidar şirketi cezalandırma değil ödüllendirme yoluna gitmiştir” yanıtını verdi. 

Murat Kurum, vaatlerini anlattığı toplantıda mevcut İBB yönetimini eleştirerek belediyeyi 6 Şubat depremlerinde bölgeye yeterli yardım yapmamakla suçladı. Kurum, “Bütçen birçok bakanlıktan büyük, gitsen bin konut yapsan güzel olmaz mıydı? Milletimizi yalnız bıraktınız, vaatler verip de o vaatleri gerçekleştirmediniz. Tekirdağ’da depremzede kardeşlerimizi kapı dışarı ettiniz” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Şoförler Esnaf Odası ve Ankara’daki taksi sürücüleriyle buluştu. Yavaş, taksicilerin tamamını kamera derdinden kurtaracaklarını söyleyerek, “Şimdilik mazot desteği yapamıyoruz ama kamera desteğine bir başlayalım da gerisi Allah kerim. Çünkü pandemi ve depremden dolayı devletin de imkanları daraldı. Dolayısıyla onlar da en kolay iş olarak mazota yükleniyorlar” diye konuştu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Aydın’da Efeler Belediyesi’nin Kuvây-i Milliye Evi Müzesi açılışına ve teşkilat buluşmasına katıldı. Aydın adaylarını tanıtan Akşener, İYİ Parti’nin Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayının Özer Kayalı olduğunu ilan etti.  İYİ Parti’den aday olan Kayalı, CHP’den daha önce Kuşadası Belediye Başkanı seçildi ve adaylık için yeniden başvurdu. CHP Parti Meclisi, Kayalı yerine Kuşadası’nın mevcut belediye başkanı Ömer Günel’i aday gösterdi. Bunun üzerine Kayalı, İYİ Parti’ye katılarak büyükşehire aday oldu. CHP ile ittifak halinde girdikleri 2019 yerel seçimlerini hatırlatan Akşener, “Aydın, İstanbul, Adana, Antalya, Ankara gibi belediyeleri birlikte çalışarak aldık. ‘Biz aldırdık’ gibi bir şey demiyorum, öyle de, demiyorum ama beraber aldık. Biz de İYİ Parti olarak 19 ilçe aldık. Zannettik ki 2023’te bu ucube sistemi değiştirebiliriz” diye konuştu.

CHP, 31 Mart seçimleri öncesinde Özgür Özel ve birçok büyükşehir belediye başkanının yer aldığı yeni bir reklam filmi yayımladı. Reklam filmi, CHP’nin TBMM Grup Toplantısı’nda Özgür Özel’in “Biz Türkiye İttifakı’yız. Türkiye’yi kucaklıyoruz. Sizden bunun için destek istiyoruz” açıklaması ile başladı. Ancak, reklam filminde tartışmaların odağındaki Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Lütfü Savaş yer almadı. Belediye başkanlarının bulunduğu toplu pankartta ve bir sahilde yapılan toplu yürüyüşte Savaş’ın yer almaması dikkat çekti.

Soruşturmaların odağı olan ve 2010’daki KPSS sorularının sızdırılması skandalı esnasında ÖSYM Başkanı olarak görev yapan Ali Demir, FETÖ üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat etti. Demir, görevini kötüye kullanma suçundan ise bir yıl 15 gün hapis cezası aldı. Ancak Demir’in cezasının hükmünün açıklanması beş yıl süreyle ertelendi.

Yunanistan Parlamentosu eşcinsel evliliklere ve eşcinsel çiftlerin birlikte çocuk edinmesine imkan tanıyacak yasa tasarısını onaylandı. Yunanistan, bu adımı atan ilk Ortodoks Hristiyan ülke oldu. Yasa tasarısı 300 sandalyelik mecliste 176 evet oyu ile kabul edildi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, oylamanın ardından sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Bugün Yunanistan, Avrupa Birliği’nin (AB) evlilikte eşitlik prensibini yasalaştıran 16. ülkesi oldu. Gururluyuz çünkü oy verdiğimiz yasa tasarısı insan hakları açısından bir dönüm noktasıdır ve günümüz Yunanistan’ını yansıtmaktadır: Avrupa değerlerine bağlı, ilerici ve demokratik bir ülke” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.