Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (26 Ekim 2021): Büyükelçi krizi bitti

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Sahra Atila, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 9 derece. İzmir’de hava 14, Antalya’da 16, Ankara’da 1, Diyarbakır’da ise 9 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’larda görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 27 bin 663 yeni vaka tespit edildi, 232 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 115 milyon 500 bin 296’ya çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 60 kuruş, euro kuru 11 lira 14 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.492 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 555 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 86,14 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayına ilişkin uluslararası rezervler ve döviz likiditesini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı araştırma geliştirme faaliyetleri araştırması sonuçlarını açıklayacak

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ticari kredi faizlerini 200 baz puan düşürdü. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantıları yapılacak. Meclis’te bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 bütçe teklifinin tümü görüşülecek. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’de sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl daha uzatan cumhurbaşkanlığı tezkeresi gündeme gelecek. Peki, partilerin tezkere oylamasında cevabı ne olacak? İYİ Parti, MHP ve AKP, “evet” oyu kullanacak, HDP ise “hayır” diyecek. CHP’nin ne oy vereceği belirsizliğini koruyor. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Azerbaycan’a gidiyor. Füzuli Uluslararası Havalimanı’nın açılışına katılmak üzere Azerbaycan’a giden Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılanacak. 

Kısaca düne bakalım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamada bulundu. Erdoğan, iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrıda bulunan 10 ülkenin büyükelçilerine ilişkin, “Niyetimiz kriz çıkarmak değil. Ülkemize dönük bühtandan geri dönüldü. Büyükelçilerin beyanlarında artık daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz” dedi.  

Kısaca, neler olduğunu hatırlayalım. 

* İş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yılında aralarında ABD, Almanya, Fransa ve Hollanda’nın da bulunduğu 10 büyükelçilik, Kavala’nın serbest bırakılması için bir çağrı yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da cumartesi günü (23 Ekim), bu büyükelçilerin “istenmeyen kişi” olarak ilan edilmeleri için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na talimat vermişti. Bu talimatın ardından ABD Büyükelçiliği sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında “Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine uyacaklarını” belirtti. Sözleşmenin ilgili maddesinde, “devletlerin iç işlerine karışmama” ilkesi vurgulanıyor. ABD Büyükelçiliği’nin paylaşımı üzerine diğer büyükelçiliklerden gelen benzer açıklamalar, “istenmeyen kişi” krizinin bittiğini gösteriyor. Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar da, ABD ve diğer büyükelçiliklerden gelen açıklamaların Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını söyledi. 

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz 2020’de meydana gelen ve yedi işçinin yaşamını yitirdiği, 127 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili davanın beşinci duruşması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme, fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun ve fabrika müdürü Hasan Ali Velioğlu’nun tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Gelecek duruşma 6 Aralık’ta yapılacak.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’de 10. hafta, dün (25 Ekim) oynanan Beşiktaş-Galatasaray derbisi ile sona erdi. Sarı-kırmızılılar, Alexandru Cicaldau’nun golü ile öne geçtiği karşılaşmada rakibine Cyle Larin’in (2) golleri ile 2-1 mağlup oldu. Öte yandan Galatasaray’da Mostafa Mohamed, 81. dakikada penaltı atışından faydalanamadı. Beşiktaş, aldığı bu galibiyetin ardından puanını 20’ye yükseltti. Galatasaray ise 17 puanda kaldı ve lider Trabzonspor’un yedi puan gerisine düştü. 

Süper Lig’in 10. haftasında alınan skorlar ise şöyle:

Çaykur Rizespor 2-1 Kasımpaşa

Gaziantep FK 1-1 GZT Giresunspor

İttifak Holding Konyaspor 2-0 Yukatel Kayserispor

Göztepe 0-1 Trabzonspor

VavaCars Fatih Karagümrük 1-1 Atakaş Hatayspor

Fraport TAV Antalyaspor 1-2 Medipol Başakşehir

Demir Grup Sivasspor 1-1 Adana Demirspor

Fenerbahçe 1-2 Aytemiz Alanyaspor

Beşiktaş 2-1 Galatasaray

Öte yandan Galatasaray NEF Erkek Basketbol Takımı, FIBA Şampiyonlar Ligi E Grubu’ndaki 3. maçında Yunan ekibi PAOK Mateco’ya 81-74 yenildi. Galatasaray NEF gruptaki ilk mağlubiyetini yaşarken, PAOK Mateco ise ilk galibiyetini aldı.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Sudan’da bir grup asker yönetime el koydu. Enformasyon Bakanlığı’nın açıklamasında, darbeye destek vermeyen Başbakan Abdullah Hamduk’un gözaltına alındığı ve kamuoyuna açıklanmayacak bir yere nakledildiği belirtildi. Ayrıca açıklamada, “Geçici Konsey’in sivil üyeleri ve geçiş hükümetinden bazı bakanlar ortak askeri güçler tarafından gözaltına alındı” denildi. Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan da Konsey’in ve geçiş hükümetinin feshedildiğini, ülkede olağanüstü halin ilan edildiğini açıkladı. Ülkede askeri darbeye karşı protestolarda yedi kişi hayatını kaybetti, 140 kişi yaralandı. Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Sudan’daki darbeyi görüşmek üzere bugün toplanacak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ülkeye girmek isteyen yabancı vatandaşlardan ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) veya Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) onay veya acil onay alan aşıları tam olarak yaptırmış olmaları isteyecek. Uluslararası kabul görmüş koronavirüs aşılarından yeterli dozda yaptıranlar 8 Kasım’dan itibaren ABD‘ye yeniden seyahat edebilecek. 

Özbekistan’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları açıklandı. Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu, seçimleri Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in ezici farkla kazandığını açıkladı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.